Vienas stilingiausių visų sezonų aksesuarų – akiniai nuo saulės, – dažniau aptarinėjami įvaizdžio prasme, o reikėtų nepamiršti ir medicininės.

Ar jais išties įmanoma apsaugoti akis nuo kenksmingų spindulių, ar tai tėra tik rinkodarininkų pramanas?

Tai, ką būtina žinoti

Saulės spindulį galima padalyti į kelis spektrus: infraraudonąją spinduliuotę, regimą spinduliuotę ir ultravioletinius spindulius. Pastarasis kaip tik ir yra pavojingiausias mūsų akims (kaip, beje, ir odai). Taigi joms apsaugoti reikalingas specialus filtras.

Mokslininkai išskiria tris ultravioletinės spinduliuotės rūšis.

UV-C spinduliai. Potencialiai pavojingi žmonėms, tačiau žemės paviršiaus jie nepasiekia – šiuos spindulius sugeria ozono sluoksnis.

UV-B spinduliai. Šio tipo spindulius sugeria akių gleivinė ir ragena. Taigi ilgalaikis jų poveikis labai kenksmingas – galima ragenos nudegimas ir konjunktyvitas. Blogiausia, jog pajusite, kad kažkas negerai, neiškart, o po gerų 8–10 valandų.

UV-A spinduliai. Mūsų regai jie patys pavojingiausi, nes prasiskverbia giliai į akies audinius ir gali pažeisti lęšiuką ir tinklainę. Viskas baigsis kataraktos išsivystymu.

Turėkite omenyje: nesisaugant nuo pernelyg intensyvių saulės spindulių sparčiau sensta ne tik oda, bet ir akys. Be to, UV-A spinduliai dar skatina ir senatvinės tinklainės distrofijos – vienos pagrindinių apakimo vyresniame amžiuje priežasčių, – išsivystymą.

Rizikos veiksniai

Kartais žiūrėjimas į baltą šviesą be filtrų mūsų akių netraumuoja – tiesiog būna šiek tiek nemalonu. Tačiau gydytojai pateikia sąrašą situacijų bei aplinkybių, kai, jų teigimu, būtinai privalome užsidėti akinius nuo saulės:

▪ Ilgas buvimas gryname ore. Net ir tuo atveju, jeigu gana debesuota, nes debesys – ne kliūtis ultravioletiniams spinduliams. Saulėtu oru porą valandų gamtoje dar galima apsieiti be akių apsaugos, tačiau užsibuvę jau rizikuojate savo rega.

▪ Paros metas nuo 10 val. iki 16 val. Tuomet ultravioletinė saulės spinduliuotė būna pati aktyviausia.

▪ Atogrąžų kraštai. Kuo arčiau pusiaujo, tuo daugiau ultravioletinių spindulių sugeria mūsų akys.

▪ Aukštis virš jūros lygio. Tas pats galioja ir kalnams: kylant aukštyn, ultravioletinė spinduliuotė intensyvėja – su kiekvienu 1000 metrų net 5 procentais.

▪ Buvimas prie vandens telkinių ar sniegynuose. Vanduo ir sniegas itin gerai atspindi ultravioletinius spindulius taip sustiprindami jų poveikį. Todėl ilsintis paplūdimyje arba kalnų kurorte rekomenduojama niekada nenusiimti akinių su pačia didžiausia įmanoma apsauga nuo saulės.

Be to, akinius nuo saulės rekomenduojama nešioti ir mieste – ir net apniukusiu oru, kai, atrodo, tikrai nėra kas akintų. Taip pat būtina, kad akiniai idealiai tiktų prie jūsų veido: rėmeliai privalo būti reikiamo pločio ir patogiai laikytis ant nosies. Atkreipkite dėmesį ir į auselių formą – jos neturi įsispausti į odą, tačiau neturi ir būti per laisvos. Kuo geriau jums tinka akiniai, tuo mažiau ultravioletinių spindulių pasiekia jūsų akis.

Kaip išsirinkti akinius

Geriausia turėti kelerius specializuotus akinius nuo saulės – skirtingoms progoms ir skirtingo apsaugos lygio.

Akiniai skaidriais stiklais (0 kategorijos). Tokie praleidžia 82–100 procentų šviesos. Tinka nešioti tik patalpose ir tamsiuoju paros metu. Net apniukusiu oru – ką jau kalbėti apie saulėtą, – jie nuo ultravioletinių spindulių neapsaugos.

Akiniai šviesiais stiklais (1 kategorijos). Šiek tiek užtamsinti lęšiai praleidžia 43–80 procentų saulės šviesos. Juos galima nešioti mieste pragiedrulingomis dienomis arba apniukusiu oru.

Akiniai vidutinio tamsumo stiklais (2 kategorijos). Šviesos laidumas – 18–43 procentai. Tokie akiniai tinka nešioti vasarą mieste.

Akiniai smarkiai užtamsintais stiklais (3 kategorijos). Praleidžia 8–18 procentų šviesos. Puikiai tinka pietietiškam klimatui, poilsiui prie vandens, taip pat itin skaisčiomis dienomis vairuoti automobilį.

Akiniai maksimaliai užtamsintais stiklais (4 kategorijos). Pro tokius lęšius prasiskverbia 3–8 procentai saulės šviesos. Jie būtini kalnuose, kur sniegas itin gerai atspindi ultravioletinius spindulius. Tačiau šios kategorijos akiniai nerekomenduojami vairuotojams.

Akiniai poliarizuotais stiklais. Jų šviesos laidumas gali būti pats įvairiausias, tačiau speciali lęšių danga apsaugo nuo atspindžių, taigi tokie akiniai optimaliai tinka vairuojantiesiems.

Pasirinkimo klausimas

Akiniai nuo saulės gali ir pakenkti sveikatai – tuo atveju, jeigu yra netinkamai parinkti. Nešioti akinius šviesiais stiklais pajūryje ir kalnuose nėra jokios prasmės, o slėptis po 4 kategorijos akiniais mieste dar ir pavojinga – galima patirti traumų.

Na, o ką geriau rinktis lęšiams – stiklą ar plastiką, – tai jau veikiau įvaizdžio nei sveikatos klausimas. Akiniai su stiklais atrodo solidžiau ir yra brangesni, su plastiku – lengvesni, sportiškesni. Plastikiniai lęšiai ne tokie atsparūs įbrėžimams, užtat stikliniai greičiau dūžta.