Apie šią ceremoniją ir apie gintaro dulkių istoriją pasakoja Aistė iš gintarodulkes.lt.

Iš kur kilusi gintaro dulkių tradicija?

Iš tiesų istorijų yra įvairiausių, tačiau viena gražiausių lietuviškų meilės istorijų – padavimas apie Jūratę ir Kastytį – pasakoja ne apie ką kita, o gintaro atsiradimą. Perkūnas, užsirūstinęs dėl dievaitės ir drąsiojo žvejo meilės, žaibais suskaldęs gintarinius jūros rūmus, tad audringa Baltija ir išplaunanti Jūratės ašaras į krantą, į Kastyčio žemę.

Todėl dabar kiekviena per vestuves į ugnį metama gintaro dulkių sauja – tai atnaša dangui, prašant, jog nei pyktis, nei rūstybė niekada netemdytų jaunavedžių šeimos ir kad jų meilė būtų amžina kaip Baltijos bangos.

Kokia šiomis dienomis yra gintaro reikšmė ir kaip jos yra gaunamos?

Gintaras – tai mūsų šalies ir visos Baltijos jūros pasididžiavimas. Jau nuo seno gintaras buvo laikomas magišku ir turinčiu neįtikėtinų galių. Tiesa, tarp jaunimo šiuo metu gintaro, kaip papuošalo, populiarumas mažėja. Kita vertus, gintaro dulkės tik paskutinius keletą metų sparčiai pradėtos naudoti įvairiausioms šventėms, vestuvėms vietoje fejerverkų, ar kaip papildoma pramoga.

Pastebima, jog jaunimas pradeda vertinti natūralumą bei gamtos pojūtį. Gintaro dulkės yra gaunamas apdirbant tikrą Baltijos jūros gintarą. Gaminant papuošalus gintaras yra šlifuojamas arba gręžiamas. Tokiu būdų gautos gintaro dulkės ir yra naudojamos ritualai.

Kaip vyksta visa ceremonija?

Ceremonija labai priklauso nuo jaunavedžių pageidavimų bei vedėjo. Pradžioje visada papasakojama apie ritualą, jo reikšmę bei svarbą. Pati ceremonija gali būti vykdoma įvairiai, tačiau pagrindinė idėja tokia, jog žmogus sugalvoja norą, ar palinkėjimą kitam žmogui ir meta dulkes į laužą. Laužas gražiai ir stipriai užsiliepsnoja. Dažniausiai po gražaus metimo seka dideli svečių plojimai bei kviečiami kiti šventės svečiai sakyti palinkėjimus.

Kokiomis progomis šis ritualas yra dažniausiai naudojamas?

Šis linkėjimų ritualas tinka per vestuves, laikrodžiui išmušus dvyliktą, gimtadienio šventėje, išleistuvių proga. Anot senolių išminties, vestuvių metu, jaunieji turi užkurti savo šeimos židinį, o visi artimieji gali pakurstyti, padėti jam įsiliepsnoti ir niekada neužgesti mesdami gintaro dulkes ir tardami šiltus žodžius.

Kaip gražiai reikėtų pateikti šią ceremoniją?

Ceremonijos paruošimas taip pat yra labai svarbus. Svarbu vieta, į kurią bus metamos gintaro dulkės ir kurioje liepsnos ugnis. Tam tinka specialūs aukurai, ar tiesiog paruošta laužavietė. Svarbu, jog liepsnotų atvira ugnis. Žinoma, aplink laužavietę netoliese neturėtų būti medžių, ar kitų galinčių užsidegti daiktų.

Dulkes galima pateikti įvairiais būdais: didelėje stiklinėje taurėje, gražiame krepšyje, ar mažuose stiklainiukuose. Tai priklauso nuo organizatorių išradingumo. Vieni mūsų klientai jaunavedžiai supylė gintaro dulkes į vienkartines taures ir taip kiekvienam svečiui leido imti po taurelę bei iš jos mesti dulkes į laužą.

Ką rekomenduotumėte žmonėms prieš organizuojant šią gintaro dulkių ceremoniją?

Pirmiausia rekomenduojame gerai nuspręsti kurioje vietoje bus atliekamas ritualas, tai svarbiausias dalykas. Atkreipkite dėmesį iš kurios pusės pučia vėjas ir dulkes meskite pavėjui. Liepsna nėra didelė, bet visgi tai yra ugnis ir reikia elgtis labai atsargiai. Rekomenduojame gerai aptarti ritualą su šventės vedėju bei atrasti asmenį, kuris galės papasakoti istoriją bei pristatyti ritualo reikšmę.

Ši tradicija pakankamai nauja vestuvėse, tad daugumai tai gali būt negirdėta ir nauja. Tegul dalyviai palinkėjimus sako garsiai ir drąsiai, tai dar labiau sustiprins ritualo reikšmę.

Gal žinote kokių kitų gintaro dulkių panaudojimo būdų?

Gintaro dulkės yra naudojamos kosmetikoje nuo senovės Romos laikų. Imperatorė Popėja visus stebino savo įspūdingu grožiu. Jos grožio paslaptis – gintaro galia. Popėja išpopuliarino gintaro kosmetiką savo pavyzdžiu. Gintaro dulkės buvo naudojamos šveitimui ir pilingui. Jis puikiai nuvalo negyvas ląsteles bei nešvarumus nuo odos.

Šiomis dienomis šis ingridientas dedamas į įvairiausius kremus ir muilus, taip padedant atsiskleisti moters grožiui. Taipogi gaminamos žvakės, kurių pagrindinis ingridientas – gintaro dulkės. Jos skleidžia malonu gintaro kvapą bei sukuria jaukumą namuose.