Bet pagalvokite, kokia norite būti nuotaka? Ar ta, kuri vos išgali pajudėti ir kvėpuoti įsispraudusi į korsetą, kurios suknios uodegą neša dar minia vestuvininkų ir neatlaikius nepakeliamos įtampos išmuša raudonis? Ar tokia, kuri lengvai plasnoja gėlėmis puoštoje salėje?

Pirmąją mados ženklo JAN SI vestuvinių suknelių kolekciją JAN SI BRIDAL pristatanti dizainerė Sigita Janelionytė būsimoms nuotakoms pataria apdarus vestuvėms rinktis kruopščiai ir pagalvoti ne tik apie suknelės grožį, bet ir kokybę, patogumą, sezoną. “Ir, žinoma, išlikite savimi bei nepamirškite jaunikio”, - šypsosi Londone gyvenanti ir kurianti Sigita.

S.Janelionytės vestuvinių suknelių kolekcija išsiskiria kokybe ir modernia elegancija. Dizainerė tarsi išlaisvina nuotakas iš korsetų ar tortus primenančių pūstų apdarų. Didžiausias dėmesys skiriamas patogumui ir kokybiškiems audiniams: kūnu lengvai ir švelniai plazdenantis šilkas, romantiški nėriniai ar tvirtas lino ir nailono mišinys. Karoliukais siuvinėta viskozė atkeliauja net iš Australijos. “Svarbiausia, jog nuotaka, vilkėdama mano siūtą suknelę, jaustųsi patogiai. Kirpimas turi puikiai atitikti klientės kūno formas, o audiniai - būtinai tik kokybiški”, - sako JAN SI mados ženklo įkūrėja.
Sigita Janelionytė

- Sigita, kaip gimė pirmoji JAN SI BRIDAL kolekcija?

- Kurdama 'ready-to-wear' drabužius gaudavau labai daug užklausų iš besiruošiančių tuoktis merginų. Taigi, ji gimė iš poreikio ir mano aistros gražiems audiniams. Pirmąją JAN SI BRIDAL kolekciją norėjosi skirti visų sezonų nuotakoms. Karoliukais siuvinėtos, ilgomis rankovėmis - besituokiančioms rudenį ar žiemą. Pavasarį suspindėti galite moderniai elegantiškomis metalizuoto audinio suknelėmis. Na o nėriniuotos, šilko suknelės skirtos romantiškai vasaros nuotakai.

- Kas jums svarbiausia kuriant vestuvinę suknelę?

- Tiek kuriant JAN SI kolekciją, tiek siuvant sukneles pagal individualius užsakymus man labai svarbu, jog nuotaka, vilkėdama mano siūtą suknelę, jaustųsi patogiai. Kirpimas turi puikiai atitikti klientės kūno formas, o audiniai - būti kokybiški. Kad ir kokio pluošto suknelė bebūtų, pamušalui visada naudoju šilką, kuris maloniai priglunda prie kūno ir leidžia odai kvėpuoti. Taip pat labai svarbu suknelės dydis. Jis turi atitikti realius nuotakos išmatavimus, o ne tuos, kuriuos ji, galbūt, norėtų turėti. Dauguma mūsų trokštame atrodyti lieknesnės, bet, patikėkite, teisingas dizainas, o ne dydžiu mažesnė suknelė yra teisingas sprendimas.

- Minite kokybiškas medžiagas, audinius. Kokias naudojote šiai vestuvinių suknelių kolekcijai?

ž Naudojau tikrai daug įvairiausių audinių: tai ir šilkas, prancūziški nėriniai, viskozė, poliesterio, lino bei nailono mišiniai. Kai kurie audiniai vienetiniai, pirkti Prancūzijoje. Karoliukais siuvinėta viskozė gaminta Australijoje ir vien medžiagos gamyba trunka iki septynių savaičių.

- Kokios šiuo metu vyrauja vestuvinių suknelių mados? Atrodo, jos tampa santūresnės, mažiau pompastikos, prabangos ir daugiau elegancijos.

- Labai džiugu, jog nuotakos po truputi laisvėja, renkasi mažiau korsetinių suknelių, yra linkusios eksperimentuoti ne tik su kirpimais, bet ir su spalvomis. Taip pat smagu matyti daugėjančių 'boho' stiliaus nuotakų.

- Ką manote apie tai, jog vis daugiau 'high street' parduotuvių pristato vestuvinių apdarų kolekcijas?

- Tai puikus pasirinkimas nuotakoms, turinčioms mažesnį biudžetą ir standartinę figūrą. Mano favoritai - Whistles tinklo kolekcija. Tačiau 'high street' parduotuvėje įsigyta suknia niekada nebus ta vienintelė ir nepakartojama, sukurta būtent tai nuotakai, pagal jos norus, charakterį, kūno linijas. Bet gerai, jog yra galimybė rinktis.

- Su 'high street' viskas aišku: atėjai, pamatei, pasimatavai, jei tinka – nusipirkai. Kaip vyksta kūrybos eiga JAN SI ateljė?

- Tiek kuriant individualiai, tiek užsakant iš kolekcijos suknelės gaminamos pagal būsimos nuotakos išmatavimus ir proporcijas, angliškai tai vadinama trumpai – 'bespoke'. Kūrybos eiga dažniausiai būna tokia: pirmo susitikimo su nuotaka metu aptariame norimą modelį, audinius ir galimus pakeitimus, kurie tiktų prie individualios figūros ir klientės pageidavimų. Paskui vyksta pirmasis primatavimas su 'toile' (pirminis variantas iš neoriginalios, panašios struktūros medžiagos). Ir tik tada kerpama suknelė iš originalaus audinio. Taigi, viso gali prireikti 5-7 susitikimų. Tai tiesiog skirta nuotakoms, kurios nori dalyvauti savo svajonių suknelės kūrybiniame procese.

- Vienetinės, specialiai nuotakai siūtos suknelės, žinoma, neįsigysi už 'high street' kainą. Tad kiek gi kainuoja JAN SI ateljė kūrinys?

- Visų pirma būtina suprasti, jog tai nėra masinė gamyba, todėl kaina niekada nebus tokia, kaip greitosios mados tinklų parduotuvėse. JAN SI BRIDAL kolekcijos sukneles galima įsigyti už 1000 - 3000 svarų sterlingų. Daug laiko skiriu bendravimui su būsima nuotaka. Suknelė kuriama, konstruojama, kerpama ir siuvama individualiai jai. Ir tik žmogus, branginantis savo laiką, supras, jog suknelės vertę sudaro ne tik 5 metrai audinio.

- Ką patartumėte būsimoms nuotakoms - kaip išsirinkti tą vienintelę ir nepakartojamą svajonių suknelę?

- Visada atsižvelkite į vietą, kurioje tuokiatės, bei metų laiką. Vasarinės suknelės tegul lieka šiltojo sezono nuotakoms. Tuokiantis žiemą skoningiau atrodysite vilkėdama vilnos pluošto gaminį ilgomis rankovėmis nei plonytę šifono suknelę su kailiniais (nebent esate itin gerai stilių valdanti nuotaka). Taip pat visada patariu tą didžiąją dieną išlikti savimi: rinkitės suknelę, kuri atitiktų jūsų stilių ir charakterį. Ir, žinoma, nepamirškite jaunikio. Netaupykite jo sąskaita. Jus abu turite derėti vienas prie kito.

JAN SI BRIDAL kolekcija

Foto: Renata Stonytė
Makiažas: Bride and Roses
Plaukai: Rūta Kandratavičienė
Modeliai: Karolina Pogo, Aurelie Brelivet
JAN SI Facebook'e: www.facebook.com/jansifashion
JAN SI Instagram'e: www.instagram.com/jan_si_fashion