Korsetus dėvėjo jau antikos romėnės. Moterys galėdavo rinktis norimas liemens ir krūtinės apimties proporcijas ir taip prisitaikyti prie mados reikalavimų.

Viduramžiais buvo madingas plonas liemuo ir plokščia krūtinė, todėl korsetas buvo iškilios krūtinės maskavimo priemonė. Jis buvo uždedamas lytiškai bręstančioms merginoms, kad krūtys užaugtų mažesnės.

Tai buvo religinio ir lytinio asketizmo laikais taikytos priemonės, nes didelės krūtys buvo laikomos negražiomis.

Baroko ir rokoko epochose, kai itin svarbus tapo išorinis grožis ir juslingumas, korsetas atliko priešingą funkciją – pakeldavo krūtinę kuo aukščiau, o gili dekoltė atverdavo ją vyrų žvilgsniams.

Tačiau korsetas labai spausdavo liemenį ir krūtis, trūkdavo deguonies ir moterys alpdavo viešose vietose, o tarnaitėms persistengus veržiant korsetą, lūždavo damų šonkauliai.

Tačiau ir XXI a. dauguma pasaulio žvaigždžių nesiskiria su korsetais, dailindamos savo liemenis ir išryškindamos krūtines. Egzistuoja net „liemens treniravimo“ korsetu mada. „Niekada nesupratau, kodėl naudojamas žodis „treniravimas“, jis netinka. „Liemens prievartavimas“ tinka labiau“, – sako profesorius A. Unikauskas.

Daugelis jaunų merginų kopijuoja žvaigždes ir taip žaloja save apie tai nesusimąstydamos.

„Korsetai pavojingi, nes jie keičia raumenų ir vidaus organų padėtį – spaudžiamos visos vietos, kurias liečia korsetas: oda, kaulai, raumenys ir viduje esantys organai“, – aiškina gydytojas.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.