Akcijos iniciatorė E. Maštavičienė panevėžietėms padėjo išsirinkti tinkamiausias sukneles.

Tris vaikus auginanti E. Maštavičienė Lietuvoje antrus metus organizuoja kilnią akciją „Padovanok suknelę“: geranoriškos moterys dovanoja savo suknelių toms, kurios šiuo metu galbūt negali įsigyti naujo drabužio. Tokios dovanos atitenka gausių šeimų mamoms, jų dukroms, globos namų auklėtinėms, kad jos per šventes turėtų kuo pasipuošti ir pasijustų tikromis damomis. Ši gerumo akcija pirmą kartą pasiekė ir sunkiai gyvenančias panevėžietes.

Į Aukštaitijos sostinę buvo atvežta apie 120 suknelių, tačiau kuklios moterys rinkosi tik po vieną ar dvi, sakydamos, kad kitų gerumu nepiktnaudžiauja.

Juodą, nėriniais puoštą klasikinę suknelę 44-erių Aušra išsirinko todėl, kad ją galima vilkėti įvairiomis progomis, net tik per Kalėdas ar Naujuosius metus.

„Norisi pačiai sau gražiai atrodyti. Žinoma, labai stengiuosi ir dėl vaikų. Ši suknelė man patinka todėl, kad ji, nors kukli, bet šventiška. Svarbu, kad neblizga. Galėsiu ją vilkėti ir per kitas šventes. Noriu padėkoti sugalvojusioms tokią akciją moterims. Mūsų širdžiai tai labai miela dovana“, – džiaugėsi keturių vaikų mama.

Puiki dovana

Panevėžietė Vilma prie matavimosi kabinos nerimavo, ar išsirinkta suknelė bus jos dydžio. Moteris sako, kad tradicinės – juoda ar pilka – spalvos nusibodusios, todėl išsirinko ryškią – oranžinę.

„Norėjosi ko nors gražesnio ir gyvesnio. Galbūt niekada nebūčiau tokios turėjusi, todėl pasinaudojau proga ir išsirinkau ryškią suknelę. Dar prieš eidama peržiūrėjau, ką turiu spintoje – trys juodos ir viena raudona. Taigi spalvų mažai, dabar jų bus daugiau“, – kalbėjo virėja dirbanti Vilma.

Viena tris vaikus auginanti panevėžietė sako, kad iš minimalaus atlyginimo nusipirkti naują drabužį neįmanoma, todėl šią akciją vertiną kaip puikią kalėdinę dovaną.

„Su vaikais stengiamės tiek, kiek galime. Prie mano atlyginimo prisiduriame grybaudami arba uogaudami, tačiau tokia prabanga kaip nauji drabužiai mums nepasiekiama. Ačiū tiems, kurie gerais darbais leidžia į gyvenimą pažvelgti gražesnėmis spalvomis. Aš niekada nesu dariusis makiažo, o dabar turėsiu tam progą“, – mintimis dalijosi Vilma.

Įkvėpė statybininkė

E. Maštavičienei idėja pradžiuginti nepriteklių jaučiančias moteris gimė iš asmeninės patirties. „Esu čia gyvenanti pabėgėlė iš Etiopijos. Į Lietuvą buvau perkelta 2007-aisiais, žiemą. Išvykau iš šiltų, gražių namų, mylinčios šeimos, palikau mokslus. Žinau, ką reiškia, kai sunku. Iš pradžių neturėjau nei kur eiti, nei su kuo pakalbėti, todėl gerai suprantu, kaip svarbu dalytis, padėti, užjausti“, – „Sekundei“ tvirtino E. Maštavičienė.

Viena tris vaikus auginanti Vilma sako, kad iš minimalaus atlyginimo nusipirkti naują drabužį neįmanoma, todėl šią akciją vertiną kaip puikią kalėdinę dovaną.

Etiopijos sostinėje Adis Abeboje Eskedar studijavo buhalterinę apskaitą, nebuvo abejinga politikai – tam, kas vyksta šalyje. Lietuvoje imigrantė gyvena jau devynerius metus. Per tą laiką ji ne tik išmoko gaminti cepelinus, bet ir sėkmingai įsitvirtino. Moteris aktyviai dalyvauja visuomeniniame gyvenime, todėl surengti tokią akciją E. Maštavičienei nebuvo pernelyg sudėtinga. O viskas prasidėjo nuo nuoširdaus dviejų moterų pokalbio.

„Statybininkė Alma remontavo mano namus. Likus mėnesiui iki švenčių aš jos paklausiau: kada tu apsiperki? Ji atsakė, kad neatsimena, kada paskutinį kartą pirko naują drabužį, o ką jau kalbėti apie šventinę suknelę. Ji turi daug vaikų ir finansiniai rūpesčiai jai neleidžia įsigyti nors vieną naują drabužį. Tada kilo mintis Almai padovanoti suknelę. O vėliau, kalbant su bendraminčiais, kilo idėja pradžiugint ir kitas moteris. Pernai per tris savaites surinkome daugiau nei du šimtus suknelių“, – pasakojo E. Maštavičienė.

Grožio paslaptys

Šios akcijos idėjos autorei E. Maštavičienei plėtoti gražų darbą padėjo ne viena bendramintė. Kasmet prisijungia visa daugiau norinčių ir galinčių padėti moterų. Pernai pirmą kartą Vilniuje įvykusi tokia akcija pelnė didžiulį susidomėjimą ir buvo išdalytos visos turimos suknelės. Šiais metais projektas išsiplėtė ir yra įgyvendinamas ne tik Vilniuje, bet ir Panevėžyje bei Klaipėdoje.

Panevėžio mieste į gerumo akciją „Padovanok suknelę“ aktyviai įsijungė harmoningu moters gyvenimu besirūpinanti treniruočių studija „Stimulus“, moterų bendruomenė „Bitės“, Veiklių moterų klubas, Panevėžio verslininkės ir kitos geranoriškos ponios. O moterys, iš dovanojamų suknelių išsirinkusias sau mieliausias, turėjo puikią progą susipažinti su moteriško grožio paslaptimis. Tą padaryti joms padėjo Grimo akademijos lektorė Jolanta Kanapeckienė ir jos studentės vizažistės.