Per pastarąsias savaites Sienos apsaugos tarnyba konfiskavo:

900 netikrų „Burberry“ mados namų šalikų,
100 Hario Poterio magiškų lazdelių,
3 tūkst. netikrų „Pokemon“, „Nintendo“ ir „Minecraft“ minkštųjų žaislų,
137 padirbtų „Louis Vuitton“ rankinių,
300 netikrų „Sony Playstation PS3“ konsolių,
941 porą padirbtų „Nike Air Max“ sportbačių.

JK vyriausybė duomenis paskelbė norėdami perspėti paskutinę minutę dovanų ieškančius pirkėjus, kad jų įsigyjamos, tariamai autentiškos, prekės iš tiesų gali būti klastotė.

Kaip atpažinti padirbtą prekę:

Atsižvelkite į kainą. Jeigu kaina atrodo pernelyg gera, kad prekė būtų tikra – turbūt taip ir yra. Nesileiskite būti apkvailinti, jog perkate įprastai brangią prekę už puikią kainą.

Visada patikrinkite prekės kokybę – padirbti daiktai dažniausiai būna kur kas prastesnės kokybės.

Patikrinkite prekės etiketę. Gana dažnai prekės autentiškumą galima atpažinti paskaičius etiketę – ten neretai pasitaiko rašybos klaidų arba kitų, nesunkiai pastebimų, klaidingų dalykų.

Pardavėjo paklauskite, ar prekei siūloma tam tikra garantija, arba, jai neatitikus reikalavimų, ar prekę bus galima grąžinti. Sukčiai dažniausiai tokių paslaugų neteikia.

Kalbėdamas apie padirbtas prekes, JK imigracijos ministras Robert‘as Goodwill‘as teigė: „Tarptautinė prekyba padirbtais daiktais yra siejama su rimtu ir organizuotu nusikalstamumu, pigios darbo jėgos išnaudojimu, vaikų darbu ir kai kuriais atvejais netgi terorizmo finansavimu.“

„Mes esame pasiryžę tai pažaboti, o Sienos apsaugos tarnybos pareigūnai pirkėjuspadeda apsaugoti be sustojimo dirbdami šalies uostuose, pašto rūšiavimo centruose ir oro uostuose, atpažindami ir konfiskuodami padirbtas prekes“, - tikino jis.

Konfiskavus prekes, Sienos apsaugos tarnybos darbuotojai tada susisiekia su tikraisiais prekių gamintojais, bandydami išsiaiškinti, ar konfiskuoti daiktai yra autentiški, ar padirbti.

Netikrieji daiktai būna sunaikinti, o tada patys gamintojai nusprendžia, ar jie nori imtis teisinių veiksmų prieš padirbtų prekių importuotojus.