Teisingai suformuoti ir nudažyti antakiai vizualiai padidina akis, koreguoja veido formą. Apie antakių priežiūros naujausias tendencijas „Savaitraščiui Kaunui“ pasakoja profesionalaus makiažo studijų „Carolina Make Up Studio“ Vilniuje ir Kaune įkūrėja ir vizažistė Karolina Taraškevič.

Kas yra antakių korekcija? Kaip ją atliekate?

Antakių korekcija – gražios ir teisingos formos suteikimas, pašalinant nereikalingus, ne vietoje augančius plaukelius. Atliekant antakių korekciją nereikalingi plaukeliai šalinami naudojant specialų vašką arba pincetą: taip plaukeliai pašalinami su šaknimi, todėl atauga lėtai, gražia forma galima džiaugtis nuo 3 iki 5 savaičių, priklauso nuo to, kokiu greičiu formuojasi nauji plaukeliai.

Norint pakoreguoti antakių spalvą jie yra nudažomi specialiais ilgalaikiais dažais. Nudažyti antakiai atrodo pilnesni, tankesni, o forma tampa išbaigta. Tai – rekomenduotina, bet tikrai nėra privaloma. Jeigu jūsų antakiai yra tankūs bei tamsūs, galbūt jie natūraliai yra ryškūs ir nebūtina jų dažyti.

Specialistas patars, kas individualiu atveju tinka labiausiai. Antakių korekcija be plaukelių dažymo dažnai atliekama jaunoms merginoms, pradedančioms rūpintis savo antakių forma ir turinčioms natūraliai tamsius antakių plaukelius.

Antakių oda pleiskanoja. Kaip ją prižiūrėti?

– Antakių oda, kaip ir galvos oda, dažnai reikalauja išskirtinės priežiūros. Pleiskanojimas pasireiškia odos išsausėjimo atveju, todėl reikia stengtis užkirsti tam kelią – kruopščiai nuplauti veido prausiklio likučius antakių zonoje. Prausiklių sudėtyje gausu dezinfekuojančių medžiagų, todėl tinkamai jų nenuplovus jos lieka tarp plaukelių ir išsausina odą tarp jų ir sukelia nemalonų pleiskanojimą. Tiesa, priežastys, kodėl antakiai pleiskanoja, gali būti ir alerginės: gausiai pleiskanojant reikėtų kreiptis į dermatologą, jis paskirs reikiamą gydymą.

Egzistuoja antakių priežiūros taisyklės: pavyzdžiui, antakiai pešiojami iš apačios į viršų. Kodėl?

– Taip, yra esminės taisyklės, kurių pažeisti negalima. Antakių pešimas iš apačios į viršų yra viena iš jų. Pešti būtent šia kryptimi reikia todėl, kad nebūtų pažeidžiama natūrali plauko augimo kryptis. Taip pat būtina atsižvelgti į kliento veido kaulų struktūrą ir vengti pešti plaukelius nuo antakio viršaus.

Ar egzistuoja antakių dažymo taisyklės? Kaip parinkti tinkamą spalvos toną?

– Taip, tokios taisyklės yra, jei nesilaikysite elementarių antakių dažymo taisyklių, nudažyti antakių nepavyks. Pavyzdžiui, dažus ir oksidantą reikia maišyti atitinkamu santykiu (1:2), dažų veikimo laikas yra apie 10 min. ir pan. Kita dažymo schema yra meistro pasirinkimas.

Kasdien dažant antakius, juos galima paryškinti pieštuku arba šešėliais. Būtina parinkti kuo panašesnę į galvos plaukų šaknis spalvą. Visada labiau ryškinama apatinė antakių linija, o viršuje šešėlis yra nuretušuojamas specialiu kirstu teptuku antakiams. Antakiai gali būti užtvirtinami permatoma antakiams skirta žele.

Antakių spalvos tonas, kuriuo dažome juodaplaukę klientę, negali būti naudojamas šviesiaplaukei. Renkantis idealų spalvos toną, plaukų atspalvis dažnai yra svarbiausias indikatorius. Gražiausiai atrodo, jei antakiai yra tonu tamsesni arba tonu šviesesni nei mūsų plaukai.

Ką rekomenduotumėte žmogui, turinčiam šviesius antakius ir blakstienas? Ar vienintelė išeitis – ilgalaikis jų dažymas?

– Turint labai šviesius antakius ir blakstienas, reikėtų įvertinti bendrą savo koloritą: plaukų, odos, akių spalvas. Jei plaukai yra tamsūs, oda gražiai įdegusi, tada, be abejo, antakių ir blakstienų dažymas ilgalaikiais dažais būtų idealus pasirinkimas, tai būtų harmoninga.

Kuo skiriasi grimas nuo makiažo?

– Makiažo tikslas – grožis, estetika. Juo siekiama pabrėžti gražiausius bruožus ir paslėpti trūkumus. Grimas gali paversti žmogų kuo nors kitu, jis kuria personažus, yra dažnai naudojamas teatre. Pastaruoju metu makiažas ir grimas tapo kone sinonimais, bet tai – visiškai skirtingi dalykai.

Makiažas – mūsų veido grožis, jis pabrėžia tai, ką mes jau turime. Grimo sąvoka yra kur kas platesnė. Ji apima ne tik veido, bet ir įvairių kūno vietų grimavimą, veido bruožų keitimą, barzdų klijavimą, perukų gaminimą ir pan.

Papasakokite apie jaunavedžiams skirtą grimą. Kam reikalingas grimas jaunikiui? Ar dažnai jaunieji naudojasi šia paslauga?

– Jaunojo makiažas yra itin subtilus. Veidas padengiamas plonu makiažo priemonių sluoksniu – odos spalva suvienodinama, užmaskuojami įvairūs paraudimai, patamsėję paakiai. To reikia, kad vestuvių nuotraukose jaunikis atrodytų gražiai, kaip ir pridera šalia tobulai atrodančios žmonos.

Vestuvių fotografai visada rekomenduoja vyriškiams pasiryžti šiam žingsniui dėl kokybiškų ir tobulų nuotraukų.

Nors dažnai jaunikiai yra nedrąsūs, būsimų žmonų įkalbėti, baigus jaunojo grimavimą jų nuomonė pasikeičia. Nėra nė vieno, kuris išeitų jausdamasis blogai – visi juokiasi iš savęs dėl baimės ir sako, kad jaučiasi lyg Bradas Pittas. Jaunojo grimas pamažu tampa įprastu dalyku. Vis mažiau vyriškių jo bijo – ypač jei yra matę pavyzdį artimų draugų vestuvėse. Tada vestuvių dieną jie drąsiai žygiuoja į makiažo meistro kėdę.

Kokios priemonės būtinos antakiams ir blakstienoms prižiūrėti kiekvienos moters kosmetinėje? Kaip patartumėte žmogui juos prižiūrėti patiems?

– Kiekviena moteris ar mergina privalo turėti pincetą, antakių šešėlius (arba antakių pieštuką) ir gerą blakstienų tušą. Antakiams ir blakstienoms ypatingos priežiūros nereikia. Po antakių korekcijos siekiant ilgesnio rezultato reikėtų vengti antakių zonoje tepti riebius kremus ar serumus. Niekada stipriai netrinkite akių ir antakių valydami makiažą, kitaip plaukeliai pradės retėti.

Tenka pastebėti, kad kai kurių žmonių antakių formos yra nenatūralios, kampuotos, o patys antakiai tokie ryškūs, kad šviečia prietemoje – ar tai madinga? Ar žmogus, turintis itin tankius antakius, gali nebijoti, kad juos stipriai pakoreguosite?

– Ne, tai nėra madinga. Kaip jau minėjau, makiažo tendencijose vyrauja natūralumas, todėl perdėtai kampuotos, aštrios formos antakiai neatrodo gražiai. Tai yra nenatūralu ir nesutampa su mūsų studijos grožio sąvoka. Dėl antakių ryškio – turi būti atsižvelgta į visumą, negali veide likti tik antakiai. Tankių antakių žmogus neturėtų bijoti – iš mūsų jis išeis su tankiais, idealios formos antakiais ir šypsena veide.

Kai kada antakių plaukai užauga labai ilgi, ką tada daryti? Ar galima juos paprastai patrumpinti su žirklėmis ar peiliuku?

– Jeigu pavieniai plaukeliai, suteikiantys pilnumo bendrai antakio formai, yra šiek tiek per ilgi, juos galima pakirpti žirklutėmis. Atsargiai elkitės su antakio priekiu – venkite pakarpymų, antakius gražiai suguldykite specialiu antakių vašku. Jokiu būdu neskuskite antakių plaukelių.

Kokios makiažo tendencijos populiarios šį rudenį?

– Šį rudenį nesuklysime pasirinkusios natūralų, nude įvaizdį arba priešingai – ekstravagantišką dūminių akių makiažą. Tendencijų lyderio pozicijų neužleidžia daugelio pamėgtos tamsaus atspalvio lūpos, jos ypač seksualiai atrodo derinamos su klasikiniu akių pravedimu. Veido kontūravimas turi išlikti subtilus, neturi matytis, kad kas nors buvo koreguota.