„Manau, dauguma moterų rūpinasi savimi, bet turi vadinamąjį minkštą kūną, tam tikrų riebalinių sankaupų, šios neišnyksta net sportuojant. Kalbu apie tokias moteris, kokia esu pati. Meluočiau, jei sakyčiau, kad man labiau patinka dėvėti 16-to, o ne 8-to dydžio drabužius, – interviu žurnalui sako J. Janus. – Deja, turiu susitaikyti su realybe. Į aštunto dydžio rūbus tilpčiau nebent jei sirgčiau, o sirgti tikrai nenoriu. Tad renkuosi būti laiminga tokia, kokia esu.“

Anot dizainerės, kiekvienos moters figūra yra skirtinga, probleminės vietos – kitokios. Vienai kliūva pernelyg stambios rankos, kitai – atsikišęs pilvas ar platūs klubai.

„Kai šių metų pradžioje su dizainere Julija Janus nutarėme imtis bendro projekto „Stilius neturi ribų“, norėjome nors šiek tiek išklibinti visuomenėje nusistovėjusių nuostatų pamatus – juk iki šiol esame linkę skirstyti žmones pagal išvaizdą, amžių, odos spalvą, tautybę... Nurašome į paraštę apvalių formų, žemas, pagyvenusias, nenaudojančias makiažo, žilas, raudonplaukes, tamsiaodes ir t. t.“, – teigia „Moters“ vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė.

Pasak J. Janus, frazė „Stilius neturi ribų“ gali reikšti labai daug.

„Aš pirmiausia kalbu apie žmogaus laisvę rinktis, kaip jis nori atrodyti. Man norėtųsi, kad išsivaduotume iš visuomenės ar šeimos suformuotų stereotipų“, – sako dizainerė, bene vienintelė Lietuvoje kurianti ne tik modelio figūrą turinčioms moterims. Specialia riboto kiekio drabužių kolekcija Julija atkreipia dėmesį į vieną iš tabu – amžių. Kolekcijos modeliais dizainerė pasirinko sportiškas, aktyviai ir sveikai gyvenančias skirtingo amžiaus moteris: 30-metę Ingridą Žiliūtę-Antonovienę, 46-erių metų Viktoriją Mališauskienę ir 70-metę Ireną Kazakauskaitę. Dėl vienodos spalvos plaukų, sudėjimo atrodo, kad tai yra ta pati skirtingo amžiaus moteris. „Siekiau atskleisti kiekvieno amžiaus tarpsnio grožį, parodyti, kad sveikai gyventi, rūpintis savo kūnu ir išvaizda niekada nevėlu“, – taip pasirinkimą aiškina dizainerė.

Vilniaus Miuziklo mokyklos įkūrėja ir vadovė, tailandietiško bokso propaguotoja trijų vaikų mama Ingrida Žiliūtė-Antonovienė nesitikėjo, kad kūrybinė Julijos Janus studijos atmosfera įkvėps parašyti dainą ir nufilmuoti klipą apie tai, kad grožis, stilius ir sportas neturi ribų. Padėti įgyvendinti kūrybinį sumanymą ji pakvietė Moniką Linkytę ir Pushą.

Viktorija Mališauskienė tikina, kad vienas ryškiausių šio laikotarpio iššūkių jai yra dalyvavimas Julijos Janus ir žurnalo „Moteris“ projekte „Stilius neturi ribų“. „Nuo vaikystės nemėgstu fotografuotis, manau, kad esu nefotogeniška, todėl sutikusi dalyvauti galiu pasakyti: „Iš savęs to nesitikėjau...“ – sako Viktorija.

„Galima sėdėti ir visus keikti: pinigų nėra, tas ir anas blogai. O galima save tikrais sunkumais išmėginti“, – tvirtina trečioji fotosesijos dalyvė 70-metė Irena Kazakauskaitė. Kad gyvenimas nebūtų per nuobodus, ji susigalvoja išbandymų, tarkim, pernai pėsčiomis Latvijos pajūriu įveikė 100 km... Atominė moteris!

Daugiau interviu su išskirtinėmis stereotipus laužančiomis moterimis – naujausiame spalio mėnesio žurnale „Moteris“
Žurnalo „Moteris“ viršelis

Žurnalo „Moteris“ ir mados namų „Julia Janus“ projekto „Stilius neturi ribų“ viena autorių dizainerė Julija Janus ir šio projekto ambasadorės: Viktorija Mališauskienė (sėdi viduryje), Irena Kazakauskaitė (sėdi dešinėje), Ingrida Žiliūtė-Antonovienė (sėdi kairėje)

Fotografė – Agnė Gintalaitė (žurnalas „Moteris“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)