Savaitraštis Kaunui“ kalbina išskirtinių papuošalų kūrėją, dailininkę Gintę Ramutytę, kuri ne tik atskleidžia originalių papuošalų kūrimo paslaptis, bet ir pataria, kaip kiekvienai susikurti papuošalą namuose.

Kaip ir kodėl susidomėjote papuošalų kūryba? Ar turite atitinkamą išsilavinimą?

‒ Esu savamokslė, nors studijavau dailę. Papuošalai gimsta tiesiog iš idėjos ir fantazijos. Nuo pat mažens buvau meniška, visada svajojau sukurti ką nors kas paliktų įspūdį ir būtų įdomu žmonėms. Papuošalus pradėjau kurti pirmiausia sau, norėdama pasipuošti kokiu išskirtiniu aksesuaru. Vėliau sulaukiau susidomėjimo, prašymų sukurti papuošalų kitiems ir rimčiau pradėjau užsiimti šia veikla.

Ką įvaldyti buvo sunkiausia?

‒ Tikriausiai sunkiausia užduotis buvo padaryti viską preciziškai tvarkingai. Esu chaotiška asmenybė ir papuošalai kartais gimsta skubotai, todėl reikėjo išmokti juos pagaminti neskubant.

Kartais pritrūkus minčių, kaip suderinti tam tikras detales, gelbėja internetas ir kiti kūrėjai. Iš jų visada semiuosi įkvėpimo. Žinoma, nekopijuojant (šypsosi).

Ar domitės pasaulinėmis papuošalų tendencijomis? Kodėl?

‒ Taip, be abejo, žinau, kas dabar yra „ant bangos“, stengiuosi neatsilikti ir nuolat domėtis tendencijomis. Menininkui nėra nieko blogiau nei užsistovėti vietoje ir nejudėti į priekį kartu su mada. Mano papuošalai fantazijos, išskirtinumo ir madingų šiuolaikinių detalių junginys.

Koks buvo jūsų pirmasis sukurtas papuošalas? Ar jis pavyko?

‒ Ko tik aš nebandžiau kurti... Žiedus, apyrankes, kaklo papuošalus, galvos aksesuarus ir t. t. Pirmasis buvo kaklo papuošalas iš daugybės plunksnų, nemanau, kad jis nepavyko, tačiau tai buvo labai ekstravagantiškas, karnavalo aksesuaras. Dabar stengiuosi kurti ne tokius iššaukiančius papuošalus, kuriuos norint nešioti nereikia tokios didelės drąsos.

Ar perkate papuošalus parduotuvėse? O gal puošiatės tik savo kūrybos?

‒ Perku papuošalus iš kitų menininkų. Ne kartą esu girdėjusi klausimų, kodėl tą darau, juk galėčiau panašų pasidaryti ir pati. Tačiau puikiai žinau, kiek darbo, laiko, fantazijos ir meilės reikia įdėti į kiekvieną papuošalą, todėl jokiu būdu nenoriu nieko kopijuoti. Yra labai gražių menininkų darbų, kuriuos su malonumu perku. Taip pat yra ir tokių, kurių neturėčiau sugebėjimų pasigaminti, pvz., iš odos, keramikos ar tekstilės.

Kaip kilo idėja derinti netikėtas medžiagas: užtrauktus, džinsinį audinį?

‒ Labai netikėtai. Kurdama išsidėlioju įvairias medžiagas ir žiūriu, kaip jos dera tarpusavyje. Paėmusi užtrauktuką pagalvojau: „Kodėl gi ne?“ Tai – įdomi medžiaga, ji net nėra puošni ar graži, tačiau sujungus su kitomis detalėmis tai tampa originaliu papuošalu. Džinsą taip pat neįprasta matyti kaip papuošalą, bet tuo jis ir yra įdomus. Dažnai derinant keistas kombinacijas pasiekiamas įdomus rezultatas.

Kokia žinutė slypi jūsų papuošaluose?

‒ Kurdama noriu išlaikyti išskirtinumą, siekiu, kad papuošalas trauktų akį. Mano žinutė – būkite charakteringi, įdomūs, skoningi ir nebijokite puoštis. Turėkite drąsos būti išskirtiniai.

Kokie yra jūsų darbo „įrankiai“?

‒ Fantazija, meilė darbui ir, žinoma, begalė detalių. Šiek tiek naujų, šiek tiek vintažinių. Viską sudėjus turime visai neblogą rezultatą (šypsosi).

Internete galima rasti daug pamokėlių, kaip pasigaminti papuošalą. Ar tai iš tiesų taip lengva?

‒ Kurti nėra lengva. Pasaulyje yra visko sukurta, todėl labai sunku būti originaliu ar parodyti kažką neatrasto, nematyto. Vadovaujantis tomis pamokėlėmis, žinoma, galima pasigaminti, tereikia reikalingų medžiagų, laiko ir kruopštumo.

Ar sunku įkainoti savo dirbinius? Kaip nustatote jų kainą? Ar yra papuošalų, su kuriais gaila skirtis?

‒ Man labai sunku įkainoti darbą. Kai apskaičiavus jo savikainą ateina metas įvertinti – patiriu tikrą galvos skausmą. Dažnai juokauju, kad galiu sukurti papuošalą ar nutapyti paveikslą, tačiau užsiimti skaičiavimais ir jo pardavimu man reikia padėjėjo.

Atsisveikinti su darbais nėra sunku. Kiekvieną užsakomą papuošalą gaminu būtent tam žmogui su mintimis, kaip jis bus dėvimas to žmogaus. Stengiuosi neprisirišti, kitaip kiekvieną darbą tektų atiduoti su liūdesiu.

Taigi, kuriate papuošalus pagal užsakymą.

‒ Taip. Kaip ir minėjau, pirmiausiai pradėjau kurti sau. Laikui bėgant ėmiau sulaukti pagyrų ir klausimų, kur įsigyti panašių darbų. Taip ir prasidėjo užsakymai. Tiesa, labai džiaugiuosi, kai matau, kad klientas lieka patenkintas, ar kokiame renginyje pamatau, jog žmogus pasipuošęs būtent mano darbu. Labai malonu, kai mano fantazija patinka ne tik man.

Daugelis mano, kad rankų darbo papuošalai nėra tokie dailūs ir vertingi kaip parduodami parduotuvėse. Kokių principų reikia laikytis, norint pačiai pasigaminti kokybišką papuošalą?

‒ Iš dalies, sutinku: rankomis gamintas papuošalas ne visada bus labai simetriškas ir nepriekaištingas. Bet turiu pasidžiaugti, kad pastaruoju metu rankų darbo produktai yra tikrai vertinami ir paklausūs. Žmonės ieško išskirtinumo ir originalių sprendimų.

Nemanau, kad esmė yra brangiausiose detalėse, žinoma, jos turi būti kokybiškos, tačiau svarbiausias aspektas yra kruopštumas ir darbo užbaigimas, išpildymas.

Jeigu galėtumėte rinktis papuošalų kūrėją ar dizainerį, su kuriuo galėtumėte bendradarbiauti, kas jis būtų?

‒ Dievinu „Lace by Tanaya“ juvelyriką. Iš lietuvaičių būtinai turiu paminėti Elvyrą Monginienę, jos darbai tiesiog nuostabūs, preciziškumu jai sunku prilygti. Taip pat labai žaviuosi „No Bling Accesories“ kūryba.

Kokius papuošalus renkatės įprastai dienai, kokius – svarbesnei progai?

‒ Pasakysiu banaliai – priklauso nuo nuotaikos. Kasdienai mėgstu rožančius arba „Boho“ stiliaus vėrinius, odinius papuošalus, dekoruotus minimalistinėmis detalėmis. Svarbesnei progai renkuosi akį traukiančius, originalius papuošalus. Dažnai puošiuosi savo kūrybos masyviomis apyrankėmis.

Kokie spalvų, karoliukų, akmenukų ir kitų medžiagų deriniai bus madingi šį pavasarį?

‒ Dabar viskas madinga, pradedant papuošalais su natūraliais akmenimis, odinėmis detalėmis, baigiant papuošalais iš žvynelių su žėrinčiomis detalėmis. Pasiūla – itin didelė, apibrėžti madingo spalvų ar medžiagų derinio tiesiog neįmanoma.

Pasakyčiau taip – madinga yra viskas, kas dera su bendru aprangos stiliumi, nuo klasikos iki avangardo.

Ar dabar dirbate prie kokio nors papuošalo?

‒ Nuolat dirbu. Jei ne su papuošalais, tai tapau kokį paveikslą. Dabar kaip tik turiu keletą nebaigtų užsakymų, kaklo papuošalų, apyrankių iš užtrauktukų, ieškau įkvėpimo vienam drabužiui pabaigti.

Taip pat intensyviai ruošiuosi paveikslų parodai, kurią galėsite išvysti jau netrukus.

Pasigaminkite papuošalą patys!

Jums reikės:

Skaldyto čekiško biserio
Įvairių dydžių ir formų karoliukų
Tvirtinimo detalių
Veltinio
Medžiagos skiaučių
Užtrauktukų
Grandinėlės
Užsegimo
Adatos
Siūlų
Žirklių
G. Ramutytės darbai

Eiga:

1. Išmatuokite savo riešą ir pagal gautus matmenis iškirpkite norimą formą iš veltinio.

2. Iš medžiagos skiaučių iškirpkite gėlytes. Tada jas sudėkite vieną ant kitos ir susiūkite, kaip parodyta paveikslėlyje.
G. Ramutytės darbai
3. Iš užtrauktukų suformuokite gėles ir susiūkite.
G. Ramutytės darbai

4. Prie veltinio pritvirtinkite karoliukus, čekišką biserį ir gėlytes. Drąsiai fantazuokite – iš karoliukų galite kurti raštus, maišyti su čekišku biseriu, rinktis įvairius dydžius.

5. Prie vidinės pusės prisiūkite medžiagą, kad uždengtumėte siūlus. Tada prie abiejų apyrankės galų uždėkite tvirtinimo detales.

6. Pritvirtinkite grandinėlę ir užsegimus, kaip parodyta nuotraukoje.
G. Ramutytės darbai