Dvyliktus darbo su jaunavedžiais metus skaičiuojantis „Fotogidas“ fotografas Julius Trepkevičius dalinasi savo įžvalgomis apie porų pasirinkimus.

Vestuvių fotografai – arčiausiai jaunavedžių

Prisidengę fotoaparatu, tačiau niekuomet neprarandantys budrumo, bendraujantys ir įvairiausiose situacijose gelbėjantys jauniesiems. Šiuolaikinė vestuvių fotografija ieško tobulų kadrų, nagrinėja aplinką, erdvę ir stengiasi ją išnaudoti netradiciškai, įtraukia jaunavedžius į magišką vaizdų pasaulį. Tokie turi būti šiuolaikiniai vestuvių fotografai, taip savo darbą atlieka ir Julius Trepkevičius.

„Kiekviena jaunavedžių pora yra unikali, turi savo viziją, kurią visada aptariame, dalijamės idėjomis“, - pasakoja Julius. Buvimas arčiausiai jaunavedžių jų šventės metu ir įsitraukimas į planavimo procesą leidžia sukaupti daug patirties ir žinių, pastebėti tendencijas.

Viena jų – vestuvės užsienyje apie kurias vis dažniau svarstoma, tačiau informacijos stygius, įvairūs mitai kartais atbaido poras įgyvendinti savo svajonę. Kelionių agentūros pateikia pasiūlymus, žinome ir vestuvių planuotojų, dirbančių užsienyje, tačiau šįkart į viską kviečiame pažvelgti kitu kampu, iš vestuvių fotografo pozicijos.

Vestuvių fotografas nėra vestuvių planuotojas, tačiau nori nenori įsitraukia į šį procesą. Vietos, dekoracijų, drabužių pasirinkimas ir galiausiai net nuotakos makiažas – fotografui apie viską užduodama daugybė klausimų. „Vestuves visi tikimės švęsti tik kartą gyvenime, todėl tai svarbus įvykis, kuriame neturime patirties. Nuotraukos jaunavedžiams tampa atsiminimu visam gyvenimui, o siekiant tobulumo, fotografas neišvengiamai apipilamas klausimais“, - pasakoja J. Trepkevičius.

Tuoktis užsienyje: madinga ar praktiška?

Jaunavedžių sprendimų priežastys skirtingos. Tuoktuvių ceremoniją užsienyje dažnai renkasi skirtingų tautybių sutuoktiniai. Tai natūralu ir tarsi neišvengiama: kilę iš skirtingų šalių jie turi pasirinkti vieną, tad nuotaka ar jaunikis vis tiek vyks į svetimą šalį. Žinoma, būna ir taip, kad skirtingų tautybių jaunavedžiai savo šventei nesirenka nei vieno gimtinės ir vyksta į romantiškąjį Paryžių ar saulėtąją Italiją.

Vestuvių fotografus į užsienį dirbti vis dažniau pakviečia ir lietuviai emigrantai. Greičiausiai nelabai galima sakyti, kad emigravę tautiečiai keldami vestuves savo gyvenamoje šalyje švenčia jas užsienyje. Vis dėlto vestuvių fotografui tenka vykti svetur ir jam tai – tarsi vestuvės užsienyje. Priežasčių, kodėl vestuvių fotografai iš Lietuvos skraido po pasaulį yra daug, tačiau vienas svarbiausių aspektų poroms yra mentaliteto ir požiūrių panašumai, abipusis supratimas.

Vestuvių fotografas pasakoja, kad vestuves užsienyje galima vadinti ir savotiška mada. Gražios nuotraukos vestuvių žurnaluose, straipsniai internete – J. Trepkevičiui poros prisipažįsta, kad tai verčia svarstyti variantą perkelti ceremoniją svetur.

„Vestuvės užsienyje skiriasi nuo to, ką matome Lietuvoje“, - pasakoja fotografas. Užsienyje poros stengiasi vienu šūviu nušauti du zuikius, todėl vestuvės kartu tampa ir medaus mėnesiu. Dažnai užsienyje tuokiasi tos poros, kurios nori šventės sau, romantikos, nejaučia noro pasirodyti prieš gimines. Susikviesti visą giminę į užsienį bus tikrai brangiau, nei kelti vestuves Lietuvoje, todėl dažniausiai jaunieji į kelionę vyksta vieni arba pasikviečia vos keletą svečių, pavyzdžiui, tėvus ar artimiausius draugus. Nors, žinoma, būna ir kitokių atvejų, ypač jei vienas sutuoktinių yra iš Lietuvos, o ceremonijai pasirenkamas vyro ar žmonos gimtasis miestas užsienyje. Kaip ir pas mus, tuomet svarstomi įvairūs variantai, galimybės apsistoti pas gimines, išnuomoti visą viešbutį ir panašiai. Daugelis įsivaizduoja, kad susituokti užsienyje yra labai brangu, tačiau kainos veiksnys netenka savo prasmės. „Didelės vestuvės Lietuvoje gali kainuoti daugiau nei užsienyje ir atvirkščiai“, - šypsosi J. Trepkevičius.

Biudžetas, kalbant apie vestuves, visada yra ribojančiu veiksniu ir nuo vietos tai nepriklauso. Mažos vestuvės užsienyje savo kaina gali prilygti vestuvėms Lietuvoje, juolab, kad į bendrą biudžetą tokiu atveju dažnai įskaičiuojamos ir lėšos medaus mėnesiui. Jei reikėtų rinktis dideles vestuves Lietuvoje ar mažą jaukią ceremoniją užsienyje, antrasis variantas finansine prasme gali tapti labai praktišku pasirinkimu.

Kodėl tuoktis užsienyje patartų vestuvių fotografas?

Privalumų galima įžvelgti daug ir įvairių, tačiau kartu negalima paneigti ir tam tikrų minusų. Kiekviena pora renkasi pagal save, fotografas pastebi, kad visose situacijose pataria jaunavedžiams išlikti savimi ir šis patarimas tikrai veikia. Taigi, jei šventės dieną norite daugybės svečių, visų artimųjų, tačiau neturite didelio biudžeto, geriau ieškoti vietos šventei Lietuvoje. Taip pat reikia atsižvelgti ir į kultūrinius skirtumus, tradicijas, santuokos įteisinimo galiojimą.

Nepaisant visų minėtų smulkmenų, vestuvių fotografas siūlo rimtai apsvarstyti galimybę susituokti užsienyje, jei norite:

Išskirtinės aplinkos vestuvinei fotosesijai, egzotiškų augalų ar peizažų;

Ieškote romantikos ir intymumo, o vestuvės jūsų nuomone yra tik dviejų žmonių šventė;

Norite pabėgti nuo tradicinių vestuvių planavimo streso – užsienyje viskuo bus pasirūpinta, teliks mėgautis džiugiomis akimirkomis;

Mėgstate keliauti ir esate pasaulio gyventojai, nevaržomi pernelyg didelių sentimentų, pirmenybę teikiate emocijai, o ne vietai;

Ieškote alternatyvų tradicinėms lietuviškoms vestuvėms ir žavitės kokios nors užsienio šalies papročiais, tradicijomis;

Norite, kad vestuvės labiau primintų nuotykį, turėtų daugiau spontaniškumo;

Stengiatės išvengti šaltojo sezono Lietuvoje ir ieškote saulėto klimato, šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)