Bėgant laikui keitėsi ne tik apatinio trikotažo formos, bet ir jam naudojamos medžiagos. Pirmasis drabužis, kurį pagal formą ir paskirtį galima laikyti apatiniu trikotažu, buvo odiniai klubų raiščiai. Vėliau apatiniai buvo siuvami iš lino, šilko, vilnos. Keletą XX a. dešimtmečių karaliavo sintetinis pluoštas, kuris tuomet buvo entuziastingai sutikta naujovė.

Šiuolaikiniai vartotojai grįžta prie natūralių medžiagų, o inovacijas pasitelkę gamintojai kuria labai plonas, švelnias, prie kūno lyg antra oda prisitaikančias medžiagas. Kad apatinis trikotažas turėtų papildomų savybių ir vertės, medžiagos papildomai praturtinamos bičių vašku, alijošiaus, šilko proteino priedais, kurie puoselėja odą ir užtikrina kasdieninę higieną. Apatinio trikotažo gaminiai net prisodrinami sidabro jonais, kurie pasižymi antibakteriniu poveikiu ir naikina kvapus, – naudojamos funkcinės termomedžiagos, reguliuojančios temperatūrą odos paviršiuje.

Trumpai tariant, šiuolaikinis trikotažas kuriamas toks, kad kiekvienoje situacijoje jaustumėmės komfortiškai ir apie jį visai negalvotume. Todėl skirtingų formų ir medžiagų apatiniai – ne gamintojų duoklė madai, o būtinybė, kad galėtume prisitaikyti prie bet kokių aplinkybių. Aprangos etiketo specialistai užtikrintai tvirtina – nesvarbu, ar laukia svarbios verslo sutarties pasirašymas, ar atostogų žygis į kalnus, ar romantiškas pasimatymas – teisingai parinktas apatinis trikotažas jums visada suteiks gerą savijautą.

Klasikinės „Y“ formos kelnaitės, bokseriai, šortai – visų šių apatinių drabužių ištakos tos pačios, tačiau dėvėjimo aplinkybės skiriasi. Tradicines aptemptas glaudžių tipo kelnaites renkasi kostiumus dėvintys verslininkai. Po Antrojo pasaulinio karo išpopuliarėjusio bokso įkvėpti „bokseriai“ – po džinsais dėvimas laisvalaikio trikotažas, o iš šiuolaikinių, prakaitą išgarinančių medžiagų siūti šortai nepakeičiami sportuojant. Prailgintų formų aptempti bokseriai, neišryškinantys apatinių kontūrų, ypač populiarūs Jungtinėse Amerikos valstijose ir Didžiojoje Britanijoje, jie dėvimi su „skinny“ stiliaus džinsais.

Per ilgus metus besikeičiančios mados, žinoma, palietė ir moteriškus apatinius. Bene pirmąja moteriškų apatinių novatore galima laikyti Anglijos karalienę Elžbietą. Iki jos tradiciniai moteriški apatiniai buvo tiesiog ilgi, žemę beveik siekiantys marškiniai. Tačiau karalienė viską pakeitė pradėjusi nešioti apatinius su įsiūtu karkasiniu lanku. Dėl to liemuo vizualiai atrodydavo lieknas, o klubai – platesni.

Taigi Elžbieta buvo pirmoji supratusi, kad pagalvoti apie tai, ką dėvime po viršutiniais drabužiais, būtina, nes nuo apatinio trikotažo priklauso ne tik mūsų savijauta, bet ir išvaizda. Pavyzdžiui, tokių legendinių Holivudo aktorių kaip Marlonas Brando išpopuliarinti „T“ formos marškinėliai apvaliu kaklu idealiai tiks vilkėti po megztiniu. Bet jei aplinkybės reikalauja atrodyti oficialiai, reikėtų rinktis marškinėlius su „V“ formos iškirpte, kad jie nekyšotų pro marškinių apykaklę. Prailginti marškinėliai patogiai prisitaiko prie kūno ir apsaugo nuo nepatogių situacijų, kai netinkamu metu apatinis trikotažas sukuria netvarkingą įvaizdį. Taip pat ne mažiau svarbu pasirinkti tinkamą apatinių drabužių dydį – per dideli gadins viršutinės aprangos formas, o per maži varžys jūsų judesius ir neleis jaustis laisvai ir patogiai.

Iš laisvės siekio atsirado moteriškas apatinis drabužis kaip glaustinukė (angl. bodie). Jas, derindamos su siauromis kelnėmis, bytnikų laikais pradėjo dėvėti prancūzų merginos, protestuodamos prieš tuo metu „Dior“ mados namų išpopuliarintą saldžią pūstų suknelių madą. Glaustinukės ypač išpopuliarėjo devintajame dešimtmetyje, kai jas scenoje pradėjo dėvėti tokios atlikėjos kaip Cher. Šiuo metu glaustinukės yra dėvimos dažnai. Jos apsaugo nugarą nuo šalčio, pabrėžia itin liekną liemenį ir gelbsti nepatogiose situacijose, kai per trumpa palaidinė apnuogina apatinę nugaros dalį.

„About“ apatinio trikotažo specialistai pataria ieškoti specializuotose parduotuvėse, kuriose siūlomas platus pasirinkimas gali patenkinti kiekvieno vartotojo poreikius.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)