Mados namų „Chanel“ kūrybos vadovas, dizaineris Karlas Lagerfeldas teigia: „Būkite išrankios, pirkite ir dėvėkite tai, ką norite, tik pasirinkite tam tinkamą laiką ir vietą – tada būsite pastebėta“.

Kaip išsaugoti savo stilių, o kartu nesugluminti vakarėlio šeimininkų, pasakoja prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ projekto „Aprangos kodas“ stilistas Kęstas Rimdžius. „Būkite savimi, išbandykite naujoves, tačiau aprangos kodo laikytis būtina“, – sako jis.

Į aprangos kodą pirmiausiai siūlome pažvelgti pozityviai – tai puikus orientyras, kuomet dvejoji ar tiesiog nežinai, ką rengtis. Kai aprangos stilius nurodytas kvietime, garantuotai teks raudonuoti į prašmatnų pokylį atėjus su kasdieniais džinsais. Šiandien kalbame apie kokteilių vakarėlio aprangą – vieną populiariausių aprangos kodų visame pasaulyje.

„Cocktail attire“ – santūri prabanga

Šis kodas reiškia, kad vakaras nebus pernelyg įpareigojantis, turite teisę rinktis iš elegantiškų, moteriškumą pabrėžiančių suknelių, kurios vos siekia kelius arba šiek tiek juos dengia. Vilkint tokią suknelę nepamirškite pagrindinio „cocktail“ aprangos stiliaus principo – kuo trumpesnis suknelės ilgis, tuo kuklesnė jos iškirptė ir atvirkščiai. Nepamirškite, kad reikia atkreipti dėmesį į tai kur vyksta renginys, kelintą valandą ir kokia proga esate kviečiami.

Jeigu tai oficialesnis renginys, suknelė - puiki išeitis. Tačiau drąsiai galite rinktis ir sijono bei palaidinės, kelnių ir palaidinės derinius arba tiesiog prašmatnų kostiumėlį, kuris taip pat puikiai atitiks „coctail attire“ aprangos kodą. Tačiau jeigu jus kviečia į naktinio baro atidarymą, kuriame taip pat reikalaujama kokteilinės aprangos, nebijokite truputį sulaužyti „dress code“.

Šiuo atveju suknelė nėra vienintelis variantas, todėl nebijokite rinktis modernų variantą, pavyzdžiui, odinis siauras sijonas derinamas su šilkine palaidine ar aksominiu švarku bei ryškiaspalvėmis basutėmis. Tik nepamirškite, kad tai turi būti prabangesni audiniai nei dėvimi dieną. Prie išvardintų ansamblių rekomenduojama rinktis klasikinius uždarus batelius, be abejo, atkreipkite dėmesį ir į sezoniškumą, kaip variantas gali būti ir basutės, kurios yra avimos be pėdkelnių.

„Norinčioms išsiskirti siūlau rinktis ryškią, įmantrią avalynę, kuri gali tapti pagrindiniu Jūsų įvaizdžio akcentu“ – sako K. Rimdžius. O kaip atrasti tą idealų derinį? K. Rimdžiaus teigimu, svarbiausias kokteilinės aprangos principas atsižvelgti į tai kur esate kviečiami – ar tai įmonės vakarėlis, naktinio baro atidarymas ar draugų gimtadienis.

„Gavus pakvietimą į vakarėlį, nepulkite stačia galva pirkti naujų drabužių ar aksesuarų. Pirmiausia ramiai peržvelkite savo drabužių spintos turinį. Atrinkite visus Jūsų manymu tinkančius drabužius: šilkines plačias arba siauras, tiesias kelnes, aksominį arba šilkinį švarką, šilkinę palaidinę, tiesų sijoną, juodą suknelę ir panašiai.

Tuomet šalia sudėliokite ryškesnius šventinius atributus – delnines, papuošalus arba batelius. Susidėliokite viską ansambliais ir prie kiekvieno iš jų priderinkite aksesuarus (papuošalai, delninė ir t.t.). Pamatysite, ar iš to, ką turite, galima susikurti kokteilinį ansamblį tinkantį būtent tam vakarėliui, į kurį Jus kviečia“, – pataria stilistas.

Kuriant kokteilių vakarėlių aprangos derinius, kaip ir minėta, svarbiausias kriterijus – renginio, į kurį Jūs einate, pobūdis. Tačiau nepamirškite, kad turite puikią progą sužibėti, išsiskirti ir būti pastebėta tiek kolektyvo tarpe, tiek tarp partnerių ar draugų rate.

Klasika – jei reikia šimtaprocentinės garantijos

Klasika niekada nenusibosta. Tam tikromis progomis tai – idealus sprendimas, nes klasikinis derinys visada išgelbsti. „Juoda maža suknelė“ garantuoja šimtaprocentinę sėkmę, kadangi atrodysite elegantiškai, subtiliai ir niekas nedrįs jūsų kritikuoti. Ne veltui šį sprendimą dažnai renkasi ir garsiausios pasaulio moterys.

Tačiau nepamirškite, kad pasirinkusios šį drabužį tikrai neišsiskirsite iš minios. O jeigu bijote atrodyti pernelyg nuobodžiai, kurdamos savo įvaizdį pasirinkite tendencijose vyraujančius ir pagal savo figūrą tinkančius drabužių siluetus, atkreipkite dėmesį į originalius papuošalus, pasidomėkite, kas šį sezoną karaliauja mados podiumuose bei nebijokite pasitelkti savo fantaziją!

„Mano asmeninis patarimas – jeigu abejojate, visada atrodykite kukliau ir geriau rinkitės ramesnį aprangos variantą, nei iššaukiantį“, – pataria K. Rimdžius. Tokiu atveju niekada nesijausite nejaukiai bet kurioje aplinkoje, ypač tokioje, kurioje dalyvauja nepažįstami žmonės.

Detalės: kad šaukštas deguto nesugadintų medaus statinės

Rankinė, pėdkelnės ir paltas – dar trys labai svarbios aprangos detalės. Ruošiantis vakarėliui savo aprangą reikia apgalvoti iki smulkmenų, nes dėl netinkamai parinktų, nederančių akcentų visos jūsų pastangos gali nueiti vėjais. Renkantis rankinę kokteilių vakarėliui pirmiausiai reikėtų dėmesį atkreipti į delnines, o didelius, talpius krepšius geriau palikite namie.

Šį sezoną podiumuose karaliauja auksas, tad atkreipkite dėmesį į auksines, žvyneliais dekoruotas, siuvinėtas delnines. Pavyzdžiui, prie juodos, paprastos suknelės puikiai bei įmantriai atrodys ir itin šį sezoną madinga rankinė su kutais. Ir dar – nebijokite delninių, dekoruotų metaliniais akcentais – apkaustai, kniedės.

Rinkdamosi pėdkelnes, atsižvelkite į dėvimą suknelę. Jeigu suknelė yra tamsi ir uždaromis rankovėmis, puikiai atrodys juodos matinės arba juodos peršviečiamos pėdkelnės. Tačiau, jeigu suknelė yra tamsi, be rankovių ir gilesne iškirpte pėdkelnės turi būti tik kūno spalvos. O jeigu puošiatės šviesių spalvų deriniu – pėdkelnės privalo būti šviesios, smėlio arba pieno spalvos.

Paltas, kaip ir kitos aprangos detalės, turi derėti prie visumos. Geriausiai tiks lengvas kašmyro ar vilnos paltukas iki kelių. Atvykstant į vakarėlį stilingai atrodysite su „užmestu“ ant pečių paltu. Jeigu gavote kvietimą į prabangų renginį, nebūtinai rinkitės paltą, puikiai atrodysite ir su kailiniais (netgi rudens sezonu).

Nepamirškite ir to, kad jeigu neturite tinkamo viršutinio drabužio, kurį galėtumėte dėvėti prie kokteilinės aprangos, visada gelbsti šalikas ar pončas – jie tikrai nesupaprastins Jūsų vakaro aprangos. Pavyzdžiui, tiktų ir megzta, didelė skara, kurį šį sezoną itin madinga.

Nauji pirkiniai – kas šį sezoną svarbiausia?

Šiemetinės tendencijos ypač palankios toms, kurios mėgsta improvizuoti. Galite rinktis iš itin plataus įvairių stilių derinių spektro, garantuojame, kad net patį įmantriausią drabužį galima puikiai pritaikyti kasdieninėje aprangoje. Bet jeigu spintoje nesiruošiate daryti revoliucijos ir rudenį planuojate tik keletą pirkinių, kurie iš jų patys svarbiausi?

„Aš siūlyčiau investuoti į kokybišką odinį sijoną, šviesią, keliasluoksnę, lengvai krentančią šilkinę palaidinę, aksominį švarką ir plačias kelnes. Šie pirkiniai pravers ir vakarėlyje, ir susitikimuose, ir kviestinėse vakarienėse. Šį sezoną prie siauro sijono rekomenduojama derinti ryškių spalvų džemperį, šilkinė palaidinė puikiai kontrastuos su oda, todėl galite rinktis siaurą odinį sijoną arba siauras odines kelnes. Tuo tarpu plačios kelnės puikiai atrodys prie klasikinio kirpimo aksominio švarko arba kaip tik - pasisemkite idėjų iš vyriškos spintos ir dėvėkite plačius, šilkinius marškinius derindamos juos su plačiu, įmantriu odiniu diržu“, – patarimais dalinasi K. Rimdžius.
Taigi, jei vakarėlio šeimininkas organizuodamas renginį pasirūpino nurodyti aprangos kodą, geriau pasakykime jam „ačiū“ – juk taip jis mums padarė paslaugą ir nereikės spręsti amžinos problemos kaip „neprašauti“, bet nustebinti savo įvaizdžiu. Aprangos kodas yra viso labo tik puikus startas savito stiliaus ir įdomių detalių paieškoms, padėsiantis atskleisti unikalų jūsų asmenybės grožį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)