„XX amžiuje drabužių taisyklės egzistavo, o XXI jau jų nėra. Europoje protokolas mirė. Niekas nežino, kas bus po trečiojo pasaulinio karo. Todėl negalvokite apie protokolą, gyvenkite laimingai, darykite, ką norite. Išsiaiškinsime po karo“, – ir juokais, ir rimtai prognozuoja A. Vasiljevas.

Tuo tarpu žinomas renginių organizatorius Jogaila Morkūnas nedvejodamas vardija svarbiausias protokolo pinkles ir didžiausias to nepaisymo klaidas. „Mes priartėjome prie europinių tradicijų, tačiau daug kam dar vis neaišku, kad kai renginių metu groja profesorius P. Geniušas, negali valgyti ar gerti, negali eiti pašnekėti prie kito stalelio svečių, – įvardija Jogaila Morkūnas, pastebintis, jog neretai nemokame net deramai priimti vizitinių kortelių. – Japonijoje išmokau, kad kortelė paduodama abiem rankomis. Ir labai nustebau, kai japonas ją skaitė net kelias sekundes, jam tikrai buvo įdomu, kas joje parašyta, nes rūpėjo, kas esu ir ką veikiu gyvenime.“

Tad ar atidžiai skaitome kvietimus į įvairius renginius? Ar išmanome, ką reiškia r.s.v.p. ir kaip su trumpiniu elgtis? „Daugelis lietuviškų kvietimų į renginius keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę“, – atvirai rėžia žinomas stilistas Mantas Petruškevičius, neslepiantis, jog kvietimų kultūra mūsų šalyje dažnai nesiekia tam tikro lygio reikalavimų. „Jie atrodo kaip prasto popieriaus, vulgarių spalvų reklaminės skrajutės, juose neįdėta nei širdies, nei proto, – dėsto Mantas, pabrėžantis, jog visur pirmiausia vertina kokybės kriterijus. – Viską pasako kvietimas, iš jo supranti, kaip reikia ruoštis renginiui, kaip atrodyti, ko pageidauja organizatoriai. Norėčiau, kad jie investuotų į kvietimo maketą, jo originalumą, nes tai labai svarbu.“

Tačiau ar pobūvių lankytojai paiso renginių organizatorių pageidavimų ir svečiams nurodomo drabužių kodo? Pasak mados guru Juozo Statkevičiaus, taisyklių laikosi tik Anglijos karalienė, o mūsų laikais į renginius žmonės keliauja tiesiog po darbo dienos ir neprivalo laikytis standartų. Tačiau kokios reakcijos į savo drabužius sulaukė režisierė Dalia Ibelhauptaitė, pasielgusi moderniai ir išradingai?

Renginių organizatorė Rasa Arlauskienė neslepia turinti klientų, kurių reikalavimai svečiams būna juokingai neadekvatūs, tad nėra ko stebėtis, kad pobūvių lankytojai juos tiesiog ignoruoja.

Ką žinomi ir pripažinti žmonės mano apie renginių taisykles ir jų laužymą – gegužės 4 d. 17.35 val. LRT televizijos laidoje „Stilius“ su Violeta Baubliene.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)