„Kvepalai - tai meno kūriniai, kaip tam tikri paveikslai besiskleidžiantys vaizduotėje“, – intrigavo „Crème de la Crème“ parduotuvės kvapų ekspertė Jolanta. Pasirodo, viskam reikia laiko, - net ir uoslė turi priprasti atskirti kvapus.

- Kas yra nišiniai – aukštosios parfumerijos kvepalai?

- Nišinėje parfumerijoje kiekvienas kvapas yra mintis, koncepcija. Čia turinys svarbesnis, nei pakuotė. Priešingai paplitusiai nuomonei ši parfumerija kainuoja ne brangiau nei kvepalai, randami plačiojoje prekyboje. Esminis skirtumas tas, kad populiariuose, dideliuose prekybos tinkluose mokate už vardą, reklamą, o nišinių kvepalų kainą sudaro brangios žaliavos, autorinis geriausių pasaulio parfumerių darbas bei unikalios ingredientų kompozicijos.

Nišiniai kvepalai yra alternatyva masiškai naudojamiems kvapams, nes jie suteikia galimybę būti išskirtiniu. Juk kvapas tampa neatskiriama žmogaus įvaizdžio dalimi. Ši parfumerija nėra pavaldi sezoninei madai, - tai vienas iš jos privalumų.

Nišinė parfumerija pilstoma į ypatingus originalius flakonus. Ji populiari Prancūzijoje, Anglijoje, Italijoje. Jos gamintojai nemano, kad aromatingus augalus galima įsivežti tik iš Indijos ar panašių kraštų. Jazminus jie įsigyja Grase, kuris yra laikomas ne tik Prancūzijos, bet ir viso pasaulio kvepalų sostine, kur įkurtas netgi jų muziejus.

Grase auginamos tradicinės rožės, jazminai, tuberosos, levandos, našlaitės, irisai, mimozos, – daugybė augalų, kurie naudojami ne tik kvepalų gamyboje, bet ir medicinos pramonėje. Čia - parfumerijos Meka, kur garsūs parfumeriai kvepalus kuria galvoje, žino, kas bus vieną ingredientą sumaišius su kitu. Jų uoslė tokia išlavinta, - apsirikti tiesiog neįmanoma.

- Kuo skiriasi nišiniai kvapai nuo žymiais prekių ženklais pažymėtų komercinių kvepalų?

- 1. Pagrindinė aromato idėja. Jei kūrinio ar kvepalų linijos sukūrimo tikslas yra atskleisti tam tikrą legendą, akimirką, laikmetį, nuotaiką, geografinės ar mitologinės vietos kvapą, vienos natos aromato variacijas, sintetinį kvapą, pasitelkiant įdomiausius ir išskirtiniausius parfumerius-kūrėjus bei geriausias, moderniausias, inovatyviausias ar tradiciškiausias medžiagas, tai - nišinė parfumerija.

2. Aromato kūrimo principai ir medžiagos. Novatoriška sintetika, geriausios kokybės natūralūs aliejai, netradicinės aromato natos ar kompozicijos kūrimo principai, kuomet idėja ir meninio kūrinio sukūrimas yra svarbiau už greitą komercinę sėkmę – nišinės parfumerijos atvejis. Pavyzdžiui romane „Kvepalai“ ieškoti kvepalai – akivaizdžiai nišiniai.

3. Drąsa būti komerciškai nesėkmingiems. Akivaizdu, jog bet kuris sukuriamas produktas siekia komercinės sėkmės, tačiau nišinėje parfumerijoje visų pirma ieškoma kūrinio išskirtinumo ir meninio įspūdžio – ne paslaptis, jog kartais tai nėra tinkama dažnam kvėpinimuisi. Pirmiausia tai yra menas, o komercinė sėkmė arba ateina, arba ne.

- Kokius kvapus rinktis?

- Visų pirma yra laikomasi nuomonės, jog žmogus privalo turėti bent keletą kvepalų. Juk priklausomai nuo aplinkybių mes būname skirtingi: linksmi, rimti, supykę, ramūs, jautrūs, švelnūs ir t.t.. Sukamės įvairiuose gyvenimo įvykiuose: dirbame, poilsiaujame, pramogaujame, todėl ir kvepalai turėtų atitikti situaciją.

Renkantis kvepalus, pirmiausia reikėtų apsispręsti, ko iš jų norime: pabrėžti išskirtinę asmenybę, susišildyti žvarbų žiemos vakarą ar atsigaivinti karštą vasaros dieną, o paskui bandyti, uostyti ir stengtis suprasti, ar pasikvėpinę šiuo kvapu jaučiamės patogiai.

„Šiuolaikiniame pasaulyje viskas lekia pašėlusiu greičiu. Perkame tuos pačius daiktus tose pačiose parduotuvėse, viskas vienodėja, industrinė logika užvaldo visas gyvenimo sritis. Tačiau vis labiau norisi sustoti, skirti laiko sau, rasti tikrus, autentiškus daiktus. Aukštojoje parfumerijoje, viskas kuriama lėtai ir labai atsakingai. Tik tokiu būdu sukurti kvepalai labiau padeda išreikšti savastį“, - dėstė kvapų ekspertė.

Jei vis dėlto manote, jog tinkamo kvapo kitam žmogui išrinkti nedrįstumėte, Vilnius City Opera ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras siūlo padovanoti įsimintiną vakarą Kaprio saloje, įsikursiančioje Vilniaus kongresų rūmuose. Gegužės 1, 2, 4 dienomis čia vėl skambės V. A. Mocarto opera „Visos jos tokios“ (rež. Dalia Ibelhauptaitė), kurioje žibės visi pirmosiose premjerose dainavę solistai: Jurgita Adamonytė (Italija), Viktorija Kaminskaitė (Vokietija), Kostas Smoriginas, Blagoj Nacoski (Makedonija), Tadas Girininkas bei Viktorija Miškūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)