Gali būti tik netinkama apranga

Moters grožis individualus – kiekviena pasižymi kažkuo savitu, ko neturi kitos. Tiesiog reikia mokėti savo privalumus išryškinti, o trūkumus paslėpti. Dažniausiai pasitaikanti stiliaus klaida – tai netinkamai parinkti drabužiai, kurie atrodo neskoningai vien dėl to, kad nedera prie figūros.

Todėl pirmiausia pažvelgus į veidrodį reikėtų nustatyti figūros tipą, pagal kurį bus galima išsirinkti tinkamus drabužius. Apranga turi puošti, o ne išryškinti trūkumus. Specialistai išskiria penkis figūros tipus – kriaušės, apversto trikampio, stačiakampio, obuolio ir smėlio laikrodžio. Kiekvienam jų skiriami vis kiti stiliaus patarimai.

Kriaušės formos figūra

Kūno formos: apatinė kūno dalis platesnė už viršutinę, t. y. klubai, sėdmenys yra gana platūs, o pečiai ir liemuo – siauri. 

Privalumai: pečių linija ir liemuo, todėl renkantis drabužius reikėtų ypač pabrėžti liekną liemenį ir dailias rankas. O apatinę kūno dalį – klubus – pasistengti vizualiai susiaurinti.

Didžiausios klaidos: dėvėti aptemptus trikotažinius sijonus, kurie tik dar labiau paryškina klubų apimtį. Netinka ir tulpės formos sijonai bei kelnės siaurėjančios į apačią.

Geriausia rinktis: tinkamiausi drabužiai, kurie nesutampa su klubų linija. Todėl švarkelius, palaidines ar megztukus reikėtų rinktis tokius, kurie baigiasi aukščiau arba žemiau klubų. Norint vizualiai praplatinti pečius, vertėtų dėvėti tokius drabužius, kurie būtų su pinikais ar įsiuvais ties pečiais.

Vizualiai platumo suteikia ir horizontalios linijos bei pailgos formos iškirptė. Papuošalus geriausia rinktis smulkesnius, nes stambūs tik dar labiau išryškins laibą kaklą. Tiks nedidelės grandinėlės, plonos medžiagos šalikai. Apatinę kūno dalį galima vizualiai sumažinti dėvint tiesaus kirpimo kelnes, šiek tiek į apačią platėjančius sijonus arba sukneles, kurios platėja iškart nuo liemens.

Apversto trikampio figūra

Kūno formos: plati krūtinės ir pečių linija, siauras liemuo ir klubai.

Privalumai: ilgos ir grakščios kojos. Jas derėtų išryškinti, o viršutinę dalį vizualiai susiaurinti.

Didžiausios klaidos: dėvėti griežto kirpimo ir stiliaus švarkus, megztinius aukštomis ar didelėmis apykaklėmis, itin aptemptas kelnes ir sijonus, kurie pabrėžia ir taip siaurus klubus.

Geriausia rinktis: laisvesnius drabužius. Viršutinei kūno daliai reikėtų rinktis palaidines ar megztukus su kuo gilesne V formos iškirpte. Galima išbandyti ir asimetriškus apdarus, kurie apnuogina vieną petį. Puikiai tiks vertikalūs raštai.

Ir nors šio figūros tipo moterys gali pasigirti dailiomis kojomis ir talija, tačiau jų klubai gana siauri, todėl reikėtų rinktis platesnes kelnes ar sijoną. Pavyzdžiui, kelnės galėtų būti ryškesnės spalvos, laisvo kirpimo, o sijonai – varpelio formos.

Stačiakampio formos figūra

Kūno formos: klubai, pečiai ir liemuo yra beveik vienoje linijoje.
Privalumai:
tai dažniausiai smulkių kaulų, sportiškos ir lieknos figūros moterys, kurioms daugiausiai problemų sukelia pilvas. Jis pirmasis pradeda kaupti riebalus ir greitai didėja. Patariama akcentuoti kojas ir rankas.

Didžiausios klaidos: aptempti drabužiai, kurie išryškina smulkumą. Siūloma vengti ir tamsių spalvų. Geriau rinktis ryškius, margintus drabužius.

Geriausia rinktis: šio figūros tipo moterys gali dėvėti beveik viską. Tiesiog reikia mokėti suderinti skirtingo stiliaus drabužius ir taip suformuoti įvaizdį. Tiks į apačią siaurėjantys sijonai, aptemptos arba platesnės kelnės, švarkai ir įvairios palaidinės bei megztukai.

Tiesa, sportiška išvaizda kartais gali suteikti berniokiško stiliaus atspalvį, todėl jo nemėgstančiosioms reikėtų rinktis labiau moteriškumą ryškinančius drabužius – sukneles arba sijonus, puoštus pinikais ar margintus gėlėmis.

Obuolio formos figūra

Kūno formos: riebalai dažniausiai kaupiasi viršutinėje kūno dalyje, todėl krūtinė, pečiai ir pilvas yra didesni už apatiniąją – siauresni klubai ir plokšti sėdmenys.

Privalumai: kojos. Patariama drabužiais vizualiai slėpti liemenį. 

Didžiausios klaidos: obuolio figūros moterims verčiau nedėvėti aptemptas palaidines ir megztukus. Reikėtų vengti ir kelnių arba sijonų žemintu liemeniu.

Geriausia rinktis: laisvesnes palaidines ar megztinius. Idealus variantas – tunika, besibaigianti ties klubais. Liemenį paslėps ir palaidinės arba suknelės, kurios platėti pradeda iškart po krūtine.

Tinkamiausios iškirptės – V formos. Nereikėtų slėpti rankų, o ypač kojų. Todėl tinka ir trumpesni sijonai, kurie gali būti ir klostuoti, ir pūsti. Kelnės taip pat – siauros, svarbiausia ne žemintu liemeniu.

Smėlio laikrodžio figūra

Kūno formos: pečiai ir klubai yra vienoje linijoje, o liemuo itin liaunas.

Privalumai: tai dailios ir labai moteriškos figūros tipas, neretai atitinkantis idealius grožio standartus – 90–60–90. 

Didžiausios klaidos: suknelės arba palaidinės, kurios platėja nuo krūtinės – jos paslepia grakštų liemenį. Be to, vizualiai moteris iškart atrodo žemesnė ir storesnė.

Geriausia rinktis: tai tobula figūra, todėl nereikia jos slėpti po laisvais ar apdribusiais drabužiais. Patariama rinktis figūrą paryškinančius apdarus – įliemenuotus švarkus, V formos iškirptės palaidines, kelnes ar sijonus aukštu liemeniu. Tinka ir žemintu liemeniu džinsai bei palaidinės, kurios atidengia taliją.

Įdomybės:

Seniausiai pasaulyje naudojamas medžiagos pluoštas – linas.

Vienas iš seniausių atrastų moteriškų drabužių – mini sijonas, kuris buvo padarytas iš havajietiškų žolių kutų.

Antrojo pasaulinio karo metais nailonas buvo naudojamas parašiutams gaminti, o dabar iš jo audžiamos moteriškos pėdkelnės.

Romos imperijoje buvo ypač vertinama purpurinė spalva. Tik imperatorius ir jo šeima galėjo dėvėti šios spalvos drabužius.

XIX a. Levio Štrauso sukurti džinsai pirmiausia buvo skirti paprastiems darbininkams. Pradžioje jie buvo tik rudos spalvos.