***********

Giedrius Šarkauskas žinomas kaip dizaineris, jau antrą dešimtmetį kuriantis kolekcijas išskirtinai tik iš natūralaus lino. Dizaineriui linas įkūnija estetikos ir natūralistinės gyvenimo filosofijos – buvimo taikoje su savo kūnu ir gamta – sintezę. Iš lino sukūręs daugiau kaip 20 kolekcijų, G. Šarkauskas sugebėjo įminti visas šio pretenzingo audinio paslaptis ir atskleisti geriausias jo savybes. Dizaineris paneigė stereotipą, kad iš lininio audinio kuriamos tik vadinamosios kruizo kolekcijos ir laisvalaikio stiliaus drabužiai.

Kolekcija: „Cylinder“ („Cilindras“)

Mintis > Neįtikėtina, absurdiška mada. Rokoko kostiumo revoliucija: vyriška ir moteriška susipina į androginišką laisvumą, atsainumą, nepriklausomybę. Kolekcijos raktiniai žodžiai: anglies, asteroidų, debesų gama, derinama su ryškiais akcentais. Kolekciją sudaro 10 modelių vyrams ir 10 modelių moterims.

***********

Dizainerė Lina Gudanavičiūtė „Mados infekcijoje“ šiemet dalyvauja jau ketvirtą kartą. Ji taip pat gerai žinoma tarptautinės tekstilės ir aprangos žaliavų, gaminių bei inovacijų parodos „Baltijos tekstilė ir oda“ lankytojams – šiame renginyje savo kolekcija L. Gudanavičiūtė pristatė net tris kartus. Dizainerė savo kūrybą kelis kartus rodė ir Vilniaus mados savaitėje.

Kolekcija: „Sluoksniai“

Mintis > Dizainerės kolekciją sudaro 18 modelių moterims. Kolekcijos temą padiktavo žiemą itin aktualus drabužių sluoksniavimas. Kolekcijai sukurti dizainerė naudoja paltinius audinius. Dominuoja juoda, tamsiai pilka, šalta raudona, prislopinta balta spalva. Kolekcijos nuotaika – dramatiška išlikimo žiema.

***********

„Balagans“ – tai dizaineriai Tanja Schmidt ir Philipas Rudzinskis, kartu dirbantys nuo 2011 metų. Abu 2012-aisiais baigė Hanoverio taikomųjų mokslų ir menų universitetą. „Balagans“ pavadinimas kilo nuo rusų ir lenkų kalbų žodžio, reiškiančio chaosą. Dizainerių duetui tai kūrybinio chaoso, gyvybingumo ir humoro, kuris persmelkia ir jų darbus, išraiška.

Kolekcija: „Alles geht in die Hose!“ („Viskas keliauja į kelnes“)

Mintis > Eksperimentinė džinsų kolekcija vyrams, inspiruota gatvės muzikantų. Duetas teigia, kad gatvės muzikantai yra viena iš ryškiausių subkultūrų mūsų visuomenėje. Jie gyvena sunkiai, tačiau nenustoja šypsotis ir uždirba linksmindami praeivius. Kai kuriems jų gatvė tapo namais. Tai kartu linksmi ir liūdni personažai.

Šios kolekcijos pagrindas – įvairiais būdais „kankinami“ džinsiniai audiniai. Jie plaunami skalbimo mašinomis, apdirbami cheminiais skysčiais, deginami lazeriais. Taip sukuriami unikalūs modeliai, kurių kiekvienas gali papasakoti savo išskirtinę istoriją.

**************

Eglė Žiemytė su prekės ženklo D.EFECT kolekcijomis nebe pirmus metus dalyvauja tarptautiniuose renginiuose ir parodose Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje,.

Kolekcija: D.EFECT ruduo/žiema 2013

Mintis > Architektūra gamtoje. Kolekcija, pasąmonėje įkvėpta paukščių siluetų ir „paukštukiško“ tipažo (pakumpimas, laibos kojos), derinama su minimalistinėmis, architektūriškomis formomis, šiek tiek sintetiniu įvaizdžiu. Dizainerei mėgstamas vaizdinys „pankės-zylės išėjo į miestą“ nėra akivaizdžiai perkeltas į drabužius: tai tik tam tikros asociacijos, nuotaika, kuri jai siejasi su aksesuarais, drabužių siluetais, avalyne.

******************

Danijos dizainerio Asger Juel Larsen braiže akivaizdi Londono subkultūrų, gotiškos, industrinės ir androgeniškos estetikos įtaka. Drabužiams dizaineris naudoja blizgią odą, pasitelkia militaristines detales. A. J. Larsen kolekcijų nuotaika kupina erotizmo ir postapokaliptinės romantikos. Dizainerio gotas nesibodi įvairovės skolintis tiek iš praeities meno pasaulio, tiek iš sci-fi ateities svajų.

Dizainerį taip pat įkvepia gotų ir reiverių subkultūros.

******************

Norvegijoje su šeima gyvenanti dizainerė Kristina Vikøren kuria tiek moteriškus, tiek vyriškus, tiek vaikiškus drabužius. Įvairaus amžiaus jos stiliaus gerbėjai dizainerės kolekcijose randa ir prêt-à-porter, ir kasdieniam nešiojimui skirtų drabužių.

Kolekcija: „Bekk“, 2014 m. pavasaris-vasara

Mintis > Išvertus iš norvegų kalbos bekk reiškia upės gimimo vietą, čiurkšlę. Naujosios kolekcijos spalvos žemiškos, dominuoja melsvi tonai, gelsvi atspalviai, akcentinių spalvų blyksniai. Formos – paprastos, aiškios. Medžiagiškumas – lengvas, elastingas, iškilus.

****************

Andrey Bartenev

Įspūdingą pasirodymą šis dizaineris iš Rusijos surengė „Mados infekcijai“ švenčiant 10-ąjį gimtadienį. Ne mažiau įspūdingas šou mados gerbėjų laukė ir šį pavasarį, festivaliui minint 15-ąją sukaktį.

Kolekcija: prieš festivalį garsusis Rusijos performanso menininkas, dizaineris Andrey Bartenev surengė kūrybines dirbtuves kartu su Vilniaus dailės akademijos studentais. Ant „Mados infekcijos“ podiumo festivalio gerbėjai išvydo tai, ką dizaineris sukūrė kartu su studentais.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)