Idėja kartu sukurti kolekciją gimė dar tada, kai Agnė mokėsi vidurinėje mokykloje. Močiutė jai pažadėjo: „Kai būsi dizainerė, padarysime bendrą kolekciją“. Agnė 2011-aisiais baigė Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizainą, kur įgijo bakalauro laipsnį. Po kelionių ji ryžosi išpildyti dar vaikystėje puoselėtą svajonę.

Kolekcijos pristatyta 30 jaunos dizainerės prêt-à-porter de luxe kostiumų, prie kiekvieno jų juvelyrė R. Rinkevičienė sukūrė arba iš ankstesnės kūrybos pritaikė papuošalą. Daugiausia tai – kaklo papuošalai. Pats įspūdingiausias sukurtas iš 30 spalvingų drugelių. Juo buvo pradėti „Išskridimai“.

„Mano kūrybai būdingos aštresnės temos, griežtesnės formos, avangardinės detalės ir net šiek tiek humoro. Kurdama kolekciją išsikėliau tikslą suderinti žaismingą jaunatvišką stilių su, iš pirmo žvilgsnio, solidžia juvelyriška. Pirmąkart turėjau galimybę įsigilinti, kas man yra romantika.

Pasirodo, ji atkeliavo iš vaikystės vasarų. Tai buvo gyvenimas gamtoje, atsiribojus nuo miesto skubėjimo ir triukšmo, kur gali sau leisti sustoti, neskubėti. Būtent tada išgirsti, kad gamta šneka. Tokią atotrūkio būseną sulyginu su užsisvajojimu: būna, kad žmogus atitrūksta nuo savo darbų, paleidžia žvilgsnį kažkur tolyn ir mintimis „atsijungia“, pereina į kitą erdvę.

Tiesa, dažnai jis išgirs iš šalies šaltoką: „Ei, kur išskridai?“. Taip, svajoti – tai šiek tiek išskristi. Šis malonus išskridimo pojūtis tapo mano kolekcijos ašimi. Atsiribojau nuo smulkmeniškų analizių, rimtumo, tiesiog stengiausi smagiai gaudyti gražias „išskridusias“ akimirkas ir jas užfiksuoti kolekcijos modeliuose.

Trumpai tariant, sudėjau į juos visą savo vidinę romantiką, kurią dar teko derinti su papuošalais. Manau, mums pavyko išpildyti skirtingų kartų kūrybos sintezę“.

„Išskridimai“ – tai vasaros atostogų diena, kurios pradžią kuria švelnių, dūminių spalvų audiniai, vėliau pereinantys į ryškesnius tonus ir išraiškingesnes faktūras. Dieną užbaigia karališkos vakaro spalvos. Paskutinės dvi Agnės sukurtos suknelės unikalios: jos megztos pagal airiškių nėrinių tradicijas, todėl atrodo karališkai.

Juvelyrė Regina Rinkevičienė po studijų Kauno dailės mokykloje 1960-aisias pradėjo studijas Talino dailės institute, kur po šešerių metų studijų įgijo metalo dailiųjų dirbinių specialybę. Sugrįžusi į Lietuvą dirbo Dailės kombinate, o laisvalaikiu kūrė juvelyrišką.

„Tai – pats maloniausias užsiėmimas moteriai. Visada kūriau ir kuriu, kas man patinka, nieko nedarau pagal užsakymus. Mano kūrybos įkvėpėja – gamta. Per daug metų ištobulinau metalo apdirbimo techniką, pagal kurią gali kurti tik moteris, nes ji reikalauja išskirtinio kruopštumo, - paaiškina juvelyrė.

Paklausta, ar šią technologiją yra užpatentavusi, ponia Regina šypteli.- Tikrai ne. Tegul kopijuoja, kas nori, bet tai reikalauja meistrystės įgūdžių ir didelės kantrybės. Nežinau, ar kas ryžtųsi tokiam žingsniui“.

R. Rinkevičienės iš įvairių metalų sukurti papuošalai primena šaltyje sustingusias samanas arba žiemą medžių šakas padabinusį šerkšną. Menininkės darbai su pusbrangiais akmenimis, kriauklėmis ar emale dekoruotomis detalėmis sukuria elegantiško trapumo įspūdį. Daugelis jų masyvūs, todėl juos renkasi drąsios, charizmatiškos moterys. Nemažai jų yra iškeliavę į užsienio šalis.

Kūrybinė A. Rinekvičiūtės veikla

2005 m.:
pristatyta minikolekcija ,,Why do fools fall in love“ Kauno J. Jablonskio gimnazijoje;

2007 m.:
kartu su VDA kostiumo dizaino I kursu parodoje ,,Moters pasaulis“ (Kaunas) pristatyta kolekcija saugaus eismo tema ,,Dviratininko sapnas“;

2008 m.:
kartu su VDA kostiumo dizaino I kursu sukurta kolekcija Mykolo Riomerio universiteto renginiui ,,Miss ir misterio rinkimai“;
Sukurti onkologiniams ligoniams skirti galvos apdangalai projektui ,,Gyvybės mazgas“. Pristatyta Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje, renginyje, skirtame motinos dienai, Vilniaus Santariškių onkologijos klinikoje ir Panevėžyje.
Sukurtas kostiumas VDA projektui ,,Paukščiai“. Pristatyta ,,Šiltų širdžių“ klubo labdaros renginyje klube ,,New York“ (Vilnius), mados renginyje „Virus“ (Šiauliuose);
Projektinio darbo ,,Paukščiai“ pristatymas VDA Kostiumo dizaino katedros dėstytojos e.prof.p.dr. J.Vazalinskienės metodinėje II kurso bakalaurų ir baigiamųjų darbų parodoje;

2009 m.:
sukurtas Alisos kostiumas projektui ,,Pasaka iš rūsio“;
kartu su VDA kostiumo dizaino II kursu sukurta kabaretinė kolekcija Mykolo Riomerio universiteto renginiui ,,Miss ir misterio rinkimai“;
Darbo drabužių ir aksesuarų kūrimas bei projekto pristatymas tarptautinėse kūrybinėse dirbtuvėse ,,Uniformos miestui“. Kurtos uniformos įmonei ,,Stebulė“ Vadovas - prof. Sverker Bergstrom.
Su kolege Migle Janušaite pristatyta kolekcija “Autoegzekucija“ konkurso „Injekcija“ finale. 

2010 m.:
ta pati kolekcija demonstruota Minske, taip pat tarptautiniame konkurse „Habitus Baltija“ Rygoje, kartu su kitų VDA studentų kolekcijomis Vilniaus dailės akademijai pelnytas geriausios mokyklos, kurioje dėstomas kostiumo dizainas, vardas.
„Autoegzekucija“ pristatyta tarptautinio konkurso „Jeansation“ finale Monte Karle. Darbų nuotraukos išspausdintos kataloge „Jeansation“.
Su projektu „Konservų fabrikas“ dalyvavo VDA kostiumo dizaino katedros parodoje „I love international fashion/myliu internacionalinę madą“.

2011 m.:
Įgytas Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizaino bakalauro laipsnis apgynus diplominę kolekciją „Paranormalizacija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)