„Tai, kad pirmiausia žengiame į Vilnių, lėmė palankiai susiklosčiusios aplinkybės. Pradėjau kurti avalynę Rusų dramos teatrui (spektakliams), tad dažnai tenka važinėti į šį miestą. Staiga visai netikėtai vieną dieną paskambino patalpų nuomotoja ir pasiūlė patalpas pačiame Vilniaus senamiestyje, beveik prie Šiuolaikinio meno centro, - DELFI pasakoja dizaineris. - Apžiūrėję patalpas supratome, kad jos idealiai tinka „Batų namų“ salonui, tad nusprendėme nebedelsti.

Tokie sutapimai (ir Rusų dramos teatro užsakymai, ir patalpų pasiūlymas) atrodė lyg iš Dangaus nukritę, tiesiai rodantys, kuria kryptimi reikia eiti“.

Tiesa, būta ir nesklandumų. Anot Ž. Maslausko, jau suplanavus salono atidarymą, stipriai sušlubavo sveikata, teko skubiai gultis ant operacinio stalo ir „remontuoti“ inkstų bei kojų kraujagysles.

„Atliko zondavimo (kraujagyslių išplėtimo) operaciją. Per savaitę atsigavau ir... tiesiai į atidarymą. Netikėtos operacijos jau nebestebina, nes nuo paauglystės sergu diabetu ir jau esu patyręs du infarktus“, - prisipažįsta dizaineris.

„O plėstis nutarėm todėl, kad neturėjom kitos išeities. Vyriausybei padidinus minimalų atlyginimą turėjome priimti neatidėliotinus sprendimus – arba didinti paslaugų kainas, arba atleisti dalį darbuotojų (šiuo metu „Batų namuose“ dirba 5 darbuotojai ir mudu su žmona), arba plėstis ir taip didinti apyvartą. Mažiausiai skausmingas pasirodė trečiasis kelias, todėl jį ir pasirinkome. O pirmiausia į Vilnių pradėjome žvalgytis todėl, kad šiame mieste gyvena patys įvairiausi žmonės, ryškiausi savo skirtingais stiliais. Kaip bebūtų, šis miestas, manau yra Lietuvos meno ir mados meka“, - teigia Ž. Maslauskas.

Naujame salone bus galima užsisakyti batus pagal individualius užsakymus, taip pat rinktis ir iš jau pagamintų batų porų.

„Kol kas esu pagaminęs tik kelias dešimtis porų „Batų namų“ salono lentynai. Jie, žinoma, pigesni nei tie, kuriuos kuriu pagal individualius užsakymus. Tačiau turiu ir kitokių planų. Po kiekvienos kolekcijos pristatymo ruošiuosi pagaminti kiekvienos batų poros po penkis skirtingus dydžius, kad tai taptų atsvara paprastoms batų parduotuvėms.

Tiems, kurie labai taupo pinigus, yra ir dar viena alternatyva – keisti jau turimų mėgstamų batų modelį (iš smailianosių pagaminti apvalianosius, trumpaauliams pridėti aulus, papuošti batus aplikacijomis ar kitomis detalėmis).

Be abejo, tiek avalynė pagal individualius užsakymus, tiek jau pagaminta – visa rankų darbo ir aukščiausios kokybės“, - sako dizaineris ir prisipažįsta turįs dar vieną viltį - per artimiausius kelerius metus pradėti gaminti ir serijinės gamybos avalynę, kurios kaina būtų mažesnė nei rankomis kuriamos.

Salone bus teikiamos ir avalynės taisymo paslaugos: „Dabar savo darbe visai sėkmingai diegiame ir dar vieną naujovę – tiems, kurie neturi laiko – batus galime sutaisyti žmogui net neišėjus iš namų ar biuro. Sulaukę skambučio, nusiunčiame kurjerį, šis paima batus ir pristato į „Batų namus“. Mes skambiname klientui ir išsiaiškiname, kokių batų taisymo paslaugų jis pageidauja, pateikiame savo siūlymus ir sutarę, sutaisome batus bei netrukus vėl juos grąžiname per kurjerį. Tokios paslaugos Lietuvoje daugiau niekas neteikia“.

Paklausiausios - praktiškos spalvos

„Paprastai žmonės renkasi praktiškų spalvų batus – juodų, rudų ir šviesių atspalvių. Kad jie atrodytų įdomūs ir išskirtiniai, dažniausiai renkasi įdomesnės faktūros lazeriu išdirbtą odą. Daugeliui labai patraukli oda su plaukeliais, kuri būna dažyta ir kartais vietomis skutinėta. Paprastai tai būna ponio ar karvės oda“, - patirtimis dalinasi Ž. Maslauskas.

Anot jo, bendra tendencija – klasika + aksesuarai: jei moterys renkasi klasikinio modelio batelius, neretai pageidauja ir papildomų aksesuarų – užmaunamų suvarstomų šlaitelių, užmaunamų trumpų auliukų ar ilgų aulų.

„Taip vienų batų pagrindu sukuriami bent du trys ir moteris juos avėdama kaskart atrodo vis kitaip, - sako avalynės dizaineris. - Vyrai kiek konservatyvesni – dažniausiai pageidauja klasikinių batų ar aulinukų, nors yra ir tokių, kuriems kuriu ir itin ekstravagantišką apavą. Smagiausia, kad vieną kartą užsisakę rankų darbo batus, dažniausiai po kurio laiko vėl sugrįžta naujų įvertinę kokybę ir besidžiaugdami originalumu. Yra net ir tokių klienčių, kurios savo kolegėms net nesako, kur gavo įdomiai atrodančius batus, nori tik vienos jaustis turinčios išskirtinę avalynę, net nepaisant to, kad gamindamas batus pagal individualius užsakymus, niekuomet nedarau antro tokio pat modelio“.

Anot avalynės kūrėjo, žmonės labai skirtingi, tad vieni jau atėję įsivaizduoja, kokių batų nori, o kitiems tenka siūlyti įvairius variantus.

„Visuomet pirmiausia išsiaiškinu, koks žmogaus stilius, kokių drabužių jo spintoje daugiausia, tik tuomet ir siūlau tai, kas, mano manymu, žmogui labiausiai tiktų ir būtų priimtiniausia, - sako jis. - Pirmiausia, nepriklausomai nuo to, ar žmogus jau žino ko nori, ar ne, pieštuku ant popieriaus žmogaus akyse piešiu batų modelį ir derinu visas detales. Batai gimsta mano fantaziją sujungus su kliento poreikiais. Paskui modeliuoju. Iš kartono išsikerpu batų lekalus, vėliau juos perkeliu ant odos ar audinio, paskui iškirptas batų detales susiuvu, traukiu ant kurpaliaus. Paskui žmogus matuojasi batus ir, jei viskas gerai, tvirtinu padą, kulnus“.

Jei moteris nori gražių batų, turi savo viziją, bet matosi, kad avalynė nebus patogi - ką joms sako kūrėjas?

„Nėra tokių batų, kurių būtų neįmanoma pagaminti, - nusijuokia. - Jei žmogus įsivaizduoja tokius, kurie bus nepatogūs, visuomet ieškau kompromisų. Aiškinu, kodėl batai bus nepatogūs ir siūlau, kaip pakeisti tas detales, kurios ir sukeltų nepatogumą. Dažniausiai kompromisą rasti pavyksta. Jei ne, nebelieka kitos išeities kaip atsisakyti gaminti tokius batus. Visada laikausi auksinės taisyklės – negaminu nepatogių batų, bet ačiū Dievui, tokių atvejų pasitaiko tik vienas kitas“.

Įdomiausia kurti sudėtingus modelius

„Įdomiausia, bet ir sunkiausia gaminti batus tiems, kurie turi įvairių kojų problemų, - prisipažįsta dizaineris. - Kartais žmogaus kojos po avarijos ar nuo gimimo net keliais dydžiais skiriasi viena nuo kitos, tad batus reikia pagaminti taip, kad vizualiai jie nesiskirtų.

Labai įdomu gaminti ir ortopedinius batus, kai žmogus negali nešioti paprastos avalynės dėl kojų defektų. Modelinę avalynę sukurti problemiškoms kojoms labai nepaprasta, nes tenka ieškoti netradicinių konstrukcinių sprendimų“.

Yra ir kitokių smagesnių pavyzdžių. Pavyzdžiui, šiuo metu Žanas kuria batus vienai dainininkei, kuriai nepaprastai aukštas platforminis batų padas bus gaminamas iš medžio su skyle platformoje.

„Dar vieną labai įdomų batų modelį baigiau vos prieš kelias dienas. Vienas stilingas motociklininkas atnešė iš senelio paveldėtus kerzinius batus ir panoro išsaugoti juos kaip relikviją bei atnaujinti juos taip, kad jie būtų patogūs ir stilingi. Šiems batams pagaminau įspūdingus sagtimi susegamus dekoruotus diržus, apjuosiamus ties aulo viršumi.

Netradiciniai užsakymai visuomet būna keisti ir įdomūs. Pavyzdžiui, vienai žinomai Lietuvos aktorei teko gaminti odinius batus iki pat kirkšnies. Teko gerai pasukti galvą, kol sumaniau, kaip įgyvendinti tokių batų viziją, kad su jais būtų patogu ne tik vaikščioti, bet ir sėdėti. Pajuokaujant galima sakyti, kad sukūriau batus – kelnes.

Nuolat kuriu labai įdomius batus Prancūzijoje gyvenančiai skulptorei Jurgai. Ji visuomet renkasi tokius batus, kurių poroje abu batai vienas nuo kito skiriasi savo dekoro detalėmis (aplikacijomis). Šios detalės būna skirtingos tiek savo formomis, tiek spalvomis“, - pasakoja Ž. Maslauskas.

Į ką atkreipti dėmesį, norint išsirinkti kokybiškus batus?

Renkantis batus svarbiausia, kad jie būtų iš odos arba audinio, kad koja kvėpuotų. Viena iš svarbiausių detalių, anot Ž. Maslausko, – tinkamai sumodeliuota keltis ir jai pritaikytas gero aukščio kulnas.

„Pirmiausia reikia po batų nosele pakišti rodomąjį pirštą. Jei yra tarpelis tarp bato noselės ir grindų paviršiaus, jei pirštas lenda bent iki pusės piršto narelio, viskas gerai – vadinasi keltis ir kulnas yra teisingi ir tokie batai bus patogūs. Jei nėra noselės pakėlimo, vadinasi, pėdos atrama bloga ir su tokiais batais nebus galima vaikščioti, nes pirštai bus sustumiami į priekį ir spaus, net jei batai tinkamo dydžio“, - pataria dizaineris.

Be to, svarbu atkreipti dėmesį ir į užkulnį. Jei jis pernelyg aukštas, trins.

Lietuvoje, kur lietūs lyja ir smelkia drėgmė, praktiškiausia būtų rinktis lygią paprastą odą, kurią galima tepti batų tepalų.

„Renkantis rudeninius ir žieminius batus reikia atkreipti dėmesį į padą – kuo jis storesnis, tuo geriau, mažiau drėgmės pateks į batą. O jei jau renkatės lakuotus batus, reiktų prisiminti, kad jų nereikėtų avėti spaudžiant šaltukui, nes gali suskilinėti“, - pataria Ž. Maslauskas.

Salono atidarymo akimirkos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)