Gabrielle's „Coco“ Bonheur Chanel - šios didžiosios mados diktatorės vardas jau seniai tapo simboliu, jis gyvena jos kūriniuose... Apie mažosios Gabrielės vaikystę žinoma nedaug, ir be to, daugelis to periodo faktų labai prieštaringi. Tiksliai žinoma, kad ji gimė 1883 m. rugpjūčio 19 dieną Saumur mieste (vakarų Prancūzija).

Apie šeimą, kurioje Chanel gimė, taip pat yra nemažai versijų, tačiau visose jose pabrėžiamas faktas, kad šeima buvo labai neturtinga, neturinti netgi pastovaus būsto. Visą savo gyvenimą Chanel slėpė skurdžią vaikystę. Ji bijojo, kad žurnalistai gali sužinoti, kad ji nesantuokinė dukra, kad jos mama mirė trisdešimt trejų nuo išsekimo, kad jos tėvas jas metė - išėjo ir negrįžo...

Ji niekuomet neminėjo vienuolyno prieglaudos Korrez, kurioje gyveno nuo dvylikos metų. Ji netgi susigalvojo savo pačios vaikystės legendą. Kur kas respektabiliau skambėjo versija apie jaukų ir švarų dviejų griežtų tetulių namą. Iš tikro jos neegzistavo. Dar prieglaudoje ji ėmė kurti savo gyvenimo istoriją.

„Aš ne našlaitė, - pareiškė mergaitė, - mano tėvas išvažiavo į Ameriką. Jis greitai grįš ir nupirks didelį namą.“

Išėjusi iš pensiono, Chanel pradėjo dirbti pardavėja trikotažo parduotuvėje Mulene. Laisvu nuo darbo laiku dainavo „La Rotonde“, kur daugiausia rinkdavosi karininkai. Jauna ir patraukli Gabrielė, net ir neturėdama itin gero balso, buvo labai populiari tarp lankytojų dėl savo dviejų labai linksmų dainelių: „Ko Ko Ri Ko“ ir „Qui qu a vu Coco?“

Todėl ji ir gavo Coco pravardę, likusią visam gyvenimui. Tiesa, pati Coco nemėgo prisiminti dainininkės karjeros ir pravardę aiškino kitaip: „Tėvas mane dievino ir vadindavo viščiuku (prancūziškai coco)“.

Ypatingų pasiekimų Coco muzikinėje karjeroje nebuvo, tačiau ji užmezgė draugystę su pasiturinčiais vyrais, kurie padėjo jai padaryti stulbinamą karjerą. XX amžiuje Coco Chanel vardas tapo vienu garsiausių mados pasaulyje. Pasirodė netgi atskiras terminas - Coco stilius - paprastas, praktiškas ir elegantiškas.

O kvepalai-legenda Chanel № 5, sukurti žymiosios Coco, iki šiol lieka elegantiškos prabangos simboliu.

Coco nesiliovė dirbusi iki pat mirties. Naujų kostiumų idėjos jai ateidavo net miegant, ir atsibudusi ji tučtuojau pradėdavo dirbti.

Chanel mirė 1971 metų sausio dešimtąją, būdama aštuoniasdešimt aštuonerių, viešbučio „Ritz“ numeryje Paryžiuje. Jos imperijos pajamos siekė 160 milijonų dolerių per metus, o jos garderobe tebuvo trys apdarai, tačiau „labai stilingi apdarai“, kaip būtų pasakiusi didžioji mados karalienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)