Kolekcijos pavadinimas atspindi jos unikalumą – kiekviena pristatoma batų pora gali transformuotis: iš kiekvienos galima sukurti dar bent keturias papildomas batų poras. Visoms vienuolikai pristatomų batų porų sukurti papildomi aksesuarai, kurie batus pakeičia tiesiog neatpažįstamai. Taigi, vienuolika porų gali virsti bent jau keturiasdešimt keturiomis.

Ant klasikinių batelių galima užmauti tos pačios ar kitos spalvos ar faktūros odinius ar net medžiaginius auliukus, o kadangi šie yra pagaminti iš itin minkštos odos, juos galima nešioti kaskart skirtingai užlenkus. Beveik iš kiekvienų atvirų batelių galima sukurti uždarus – tereikia ant jų uždėti specialius šlaitelius, kurie užmaunami per batų padą.

Kai kuriuos jų kūrėjas pagamino netaisyklingų formų – nepabaigtus tradicinėmis siūlėmis. Tokie auliukai ar net ilgi aulai užkrenta tiesiai ant bato lyg natūraliai išdraskytos odos atraižos, sukuriančios ne tik neįprastumo, bet ir lengvos ekstravagancijos įspūdį.

Prie dailių aulinukų siūlomi ir papildomi ilgi aulai, kurie tiesiog užmaunami ant bato ar, kaip ir šlaiteliai, susegami po jo padu ar apjuosiami tampriomis gumomis.

Kai kurie bateliai pristatomi ir su prie jų derančiomis stilingomis rankinėmis ar delninukėmis. Dalis jų atrodo kaip masyvios puošnios apyrankės.

„Transformacijoje“ pristatomi ir vyriški batai – lazeriu išdirbtos rajos imitacijos odos ir itin prabangūs natūralios pitono odos batai. Šie, kaip ir moteriškoji kolekcijos dalis – transformuojami. Rajos imitacijos batų suvarstomoji detalė dviguba, siekiant atkartoti kostiumo ir marškinių derinį.

Pitono odos batų noselė šiek tiek pakelta. Prisegamas dvigubas aulas pagamintas it tvarstis – persipina dekoratyviais dirželiais ir yra apvyniojamas per padą bei susegamas specialiomis kniedėmis, tiesiog įstumiamomis į odoje padarytas skylutes.

„Batai, kaip ir drabužiai, kaskart gali atrodyti kitaip, viskas priklauso nuo juos avinčio žmogaus fantazijos ir išradingumo. Prie kiekvieno iš pristatomų modelių galima pasiūti dar gausybę įvairių aksesuarų, jei reikia, nors ir aulus iki pat kirkšnių. Jei batai klasikiniai, dar nereiškia, kad jie negali transformuotis ir tapti ekstravagantiškais. Manau, kad šiuo laikmečiu universalumas yra vienas iš būtiniausių dalykų“, – sako Ž. Maslauskas, Kėdainių senamiestyje veikiančiose dirbtuvėse „Batų namai“ savininkas.

„Transformacija“ – antroji 37 metų avalynės kūrėjo kolekcija. Ją Žanas pristato ištrūkęs iš mirties nagų – prieš kelis mėnesius jaunas diabetu sergantis kūrėjas patyrė antrą širdies infarktą. Pirmąją kolekciją, kuri buvo pavadinta „Galimybe“, kūrėjas buvo pristatęs lygiai prieš ketverius metus.

Ž. Maslauskas tikina neketinantis diktuoti mados ir „nekepantis“ kolekcijų kiekvieną sezoną kaip kiti dizaineriai, nes nemato jokios prasmės to daryti vien tik pakeičiant spalvas, detales ir naudojamos odos tekstūrą.

„Savo darbus galiu pristatyti tik tada, kai sukuriu kažką, kas kardinaliai skiriasi nuo anksčiau sukurtų. Nepakanka pagaminti vien gražius ir įdomius batus, svarbiausia sąlyga – jie turi būti funkcionalūs, skirti avėti, o ne vaikščioti podiumu. Batų konstruktyvo tobulinimas trunka ne vienerius metus, tad ir mano kolekcijos pristatymai susiję ne su sezoniškumu, o su akivaizdžiais kūrybiniais pasiekimais“, – sako Ž. Maslauskas, skirtingai nei kiti dizaineriai, visus batų modelius kuriantis savo rankomis nuo pat eskizo iki paskutinės siūlės.

***

Pitono odos batai. Noselė šiek tiek pakelta, ekstravagantiška. Aulas susegamas po padu kaip tvarstis, primenantis gyvatės persipynimą. Suvarstomi šlaitai – dvigubi.

Klasikiniai bateliai iš verstos odos su dekoratyvia skyle kulne. Prie jų uždedama detalė iš zebro kailio segama per kulno apačią.

Dažytos jaučio odos klasikiniai aulinukai. Priekinė detalė dekoruota 5 mm skersmens akutėmis. Užkulnio dalyje įsiūta kampuotos formos dekoratyvi detalė, suderinta su kulno apvilkimu, kuriame ši detalė tartum atkartojama. Užmaunamas ilgas lygus aulas su užtrauktu blauzdos dalyje. Pagrindinis akcentas – po padu susegamo dirželio metalinė sagtelė su išmušta akute.

Klasikiniai bateliai su vidine platforma ir užmaunamu aulu, atveriančiu kulną bei papildomai suvarstomais šlaiteliais.

Bateliai iš dažytos karvės odos, kurioje išskustos vietos ir atidengta oda nudažyta sidabro spalva. Prie jų priderinti itin minkštos odos sidabro atspalvio aulinukai, kurie su bateliais jungiami užmaunant juos per padą juosiančias gumas. Šiuos aulus galima susivynioti keliais būdais. Taip pat prie jų gali būti derinami sidabriniai suvarstomi šlaiteliai.

Lazeriu išdirbtos rajos odos imitacijos vyriški batai. Užmaunamas aulas atrodo kaip susluoksniuotas. Lyg tvarstis apsisuka per padą, ir persipina su dviem dirželiais, kurie susisega metalinėmis detalėmis, kurios įstumiamos į odoje padarytas akutes. Šiomis detalėmis dekoruotas ne tik užsegimas ties padu, bet ir pačiame auliuko viršuje. Padas odinis. Jis užleistas ant užkulnio, kad būtų patogu vairuojant. Užleidimai šonuose – dekoro detalės. Šie batai suvarstomi per dvigubą detalę, kuri primena marškinius, išlendančius iš po kostiumo.

Klasikiniai bateliai su platforma iš juodai dažytos ir išskutinėtos ponio odos. Užmaunami papildomi aulai suvarstomi tik iki kauliuko, o viršutinė jų dalis uždara. Kad kiekvieną kartą nereiktų aulų varstyti, jų blauzdą apgobiančioje dalyje įsiūtas paslėptas užtrauktukas. Kad aulo raištukai tampriai priglustų, per padą užmaunamoje dalyje įsiūta tampri guma.

Klasikiniai bateliai iš ruonio odos su vidine platforma. Prie jų priderinti užmaunami šlaiteliai su raištukais, perneriami per bato padą. Gali būti nešiojami skirtingu sezonu – ir kaip bateliai, ir kaip batai įvairiems sezonams.

Klasikiniai aulinukai iš itališkos jaučio odos. Priekinė jų detalė įsiūta ties keltimi ir dekoruota apvaliomis 5 milimetrų skersmens akutėmis. Aulai pasiūti iš margos ponio odos, kurioje susilieja žali, rudi ir balti atspalviai. Jie susegami blauzdos dalyje įsiūtu užtrauktuku. Aulai susegami po bato kulnu. Prie šių batų puikiai dera ir delninukė iš tos pačios odos.

Margos ponio odos aulinukai su užmaunamais ilgais aulais. Šių aulinukų priekinė dalis ties keltimi įsiūta netaisyklingo trikampio forma su paliktais dekoratyviais šios detalės krašteliais. Kailis vietomis išskustas. Ilgas užmaunamas aulas susegamas paslėptu užtrauktuku blauzdos dalyje. Bato aulas baigiasi trikampiu, kurį galima atlenkti kaip dekoratyvią detalę. Ant batų užkrentanti aulo dalis taip pat baigta ne siūlėmis, o tiesiog laisvai užkrentančiomis odos detalėmis. Rankinės šlaitas taip pat užkrentantis ir tokiu būdu atkartojantis batų aulą. Šios rankinės diržo ilgis reguliuojamas užrišamu mazgu.

Klasikiniai bateliai iš ruonio odos su vidine platforma. Ši platforma rankomis pagaminta iš sluoksniuotos gumos, todėl yra minkšta ir patogi. Pagrindinis aksesuaras – užmaunamas aulas, kurį galima nešioti ir užlenktą, ir atlenktą. Antrasis aulas – ekstravagantiškas, jo apatinioji dalis nesibaigia siūlėmis. Ji lyg išdraskyta oda lengvai užkrenta ant kojos ir batelio. Prie šių batelių derinama delninukė – apyrankė, kuri užneriama ant riešo ties sagtimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)