Anot dizainerio, ši taisyklė galioja renkantis tiek žemakulnę, tiek aukštakulnę avalynę. Ir moterišką, ir vyrišką.

"Ypatingą dėmesį reikia atkreipti ir į batų pakulnes. Batai masyvesnėmis (platesnėmis) pakulnėmis yra kur kas patogesni nei siaurakulniai. Be to, ne itin patogi avalynė ir siaurėjančia pakulne.

Kasdieniniam avėjimui skirtos avalynės kulnas neturi būti aukštesnis nei 5 centimetrai. Aukštakulnių kasdien nerekomenduojama avėti, nes jie alina sąnarius ir sukelia problemų su vadinamaisiais kojų kauliukais", - sako Ž. Maslauskas.

Avalynės dizaineris Žanas Maslauskas
Anot dizainerio, svarbu, kad avint batus atspirties taškas būtų ne tik kulne, bet ir pėdoje. Jei keltis netinkama ir batas sumodeliuotas geometriškai neteisingai, pėda nesiremiama, tuomet koja slysta į bato priekį ir šis spaudžia pirštus.

Geriausia rinktis natūralios odos avalynę. Tokia ne tik ilgiau tarnauja ir lengvesnė jos priežiūra, bet ir sveikesnė kojoms, leidžia joms kvėpuoti.

"Avalynė iš dirbtinės odos sutraukia drėgmę, bet jos nepašalina, todėl kojos tokiuose batuose nuolat yra drėgnos ir prakaituoja", - paaiškina Ž. Maslauskas.

Renkantis vyriškus batus, dizaineris pataria atkreipti dėmesį į bato vidų: "Vidinis bato padelis turi eiti per visą bato ilgį. Tik tokia avalynė ilgiau tarnaus ir jai reiks mažiau remonto. Taip pat svarbu, kad bato padas būtų šiek tiek išlindęs iš po pado – taip apsaugoma oda".

Batus odiniais padais galima avėti tik biure ar vakarėliuose. Jei su tokiais ketinate eiti į gatvę, būtina pakalti puspadį, kad odinis padas būtų apsaugotas, kitaip jis labai greit susidėvės.

Batukai
Perkant vaikišką avalynę didžiausią dėmesį reikia atkreipti į jos užkulnius. Šie turi būti ypač kieti ir ganėtinai aukšti, kad auganti pėda neiškryptų ir nesideformuotų.

Vaikiški batai turi būti su prilipinamomis juostelėmis, užtrauktukais ar bent jau raišteliais – du trečdaliai priekinės bato dalies turi atsiverti. Mažyliams tokius batus patogiau apsiauti, o tėveliams lengviau nustatyti, ar jie tinkamo dydžio.

"Vaikų pakulnės aukštis turi būti 2 centimetrų. Batų iš dirbtinės odos jiems avėti negalima", - įspėja Ž. Maslauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją