Slaptoji akinių kalba

Nors akiniai nėra žmogaus veido dalis, vis tiek jų forma turi įtakos susidarant įspūdį apie asmenį.

Antai plati viršutinė akinių dalis suteikia veidui rūstoką, netgi šiek tiek grėsmingą išvaizdą. Tokį efektą kuria pasąmonėje slypinti įsispitrinusių didelių akių baimė.

Apskriti rėmeliai kuria plačiai atmerktų, susidomėjusių vaikiškų akių įspūdį. Tai žadina aplinkinių simpatiją.

„Katiniški“ rėmeliai, truputį grobuoniški, pernelyg taisyklingos formos, rodo savininko pasitikėjimą savimi.

Ekstravagantiškos formos akiniai dažnai slepia žmogaus nepasitikėjimą savimi, kompleksus, baimes.

Sukuria saugumo jausmą

Vyrai pirmieji suprato, kad akiniai jiems teikia žavesio. Atsiradus tamsintiems stiklams, juos pamėgo ir moterys.

„Niekada nesijaučiu tokia saugi, kaip pasislėpusi už tamsių stiklų“, – kažkada sakė Greta Garbo.

Tamsinti stiklai paslepia raukšleles, ratilus po akimis, paraudusius ir patinusius vokus. Pro juos sunku įžvelgti gudrų, neramų, lengvabūdišką ar abejingą žvilgsnį. Jie tarsi daugiau pasitikėjimo savimi suteikianti kaukė.

Akinius nešioja visi, nepriklausomai nuo regėjimo būklės. Jie praverčia deginantis saulėje, sportuojant, sėdint prie kompiuterio. Mokslininkai ir konstruktoriai kuria vis lengvesnius ir patogesnius, o dizaineriai – vis elegantiškesnius akinius. Į šį verslą įsitraukė garsiausi madų namai.

Pastarojo meto tendencija – tradicija, derinama su ateitimi. Madingi ovalūs, kukliai dekoruoti, taip pat motociklininkų, slidininkų stiliaus akiniai. Rėmeliai – metaliniai arba plonos plastmasės, kuri nesukelia alergijos. Gamintojai turi ką pasiūlyti įvairiausių poreikių žmonėms. Yra akinių, skirtų žaisti golfą, yra ir akinių neperšaunamais stiklais.

Jeigu nusprendėte įsigyti akinius

Akinius įsigykite tik specializuotuose optikos salonuose. Prie veido tinkamus rėmus padeda išsirinkti tam tikros taisyklės:

jeigu kakta aukšta, o nosis stamboka, tiks masyvūs ir tamsesnės spalvos akiniai;

riesta nosis atrodys tiesesnė, jeigu akinių lankelis bus iškilesnis;

stambus smakras nekris į akis, jeigu akiniai bus masyvūs, tarsi lengvai smunkantys nuo nosies;

visiems tinka akiniai, pakartojantys jų veido ovalą, šaltų atspalvių arba metaliniai rėmeliai.

Akinius nuo saulės taip pat rinkitės optikos salonuose. Jų stiklai turėtų būti ne tik tamsinti, bet ir padengti specialia danga, poliarizuoti. Jie nepigūs, tačiau akis veiksmingai apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių.

Netikėkite, kad jums akiniai netinka. Kiekvienam galima parinkti akinius, kurie suteikia elegantiškumo, žavesio ir pabrėžia asmens individualumą. Caterina Denev pastaruoju metu pirmenybę teikia italų firmai „Blumarine“, Patricija Kas dievina Versace, o Eltonas Johnas negali apsistoti ties kuria nors viena firma, todėl juos kolekcionuoja. Jo kolekcijoje yra akinių, kurie priklausė CoVo Chanel, Merlinai Monro, Teodorui Ruzveltui, visiems „Bitlų“ grupės nariams, Editai Piaf ir netgi Alai Pugačiovai.

Svarbiausia – lęšiai

Nemažai žmonių labai rūpinasi akinių rėmelių išvaizda ir nesuka sau galvos dėl lęšių. Prie tokio požiūrio prisideda tai, kad akinius galima įsigyti ne tik optikos salonuose, bet ir įvairiausiose prekybos vietose, kartais net gatvėje.

Neatsakingai pasirinkus akinius, kai jie yra neišcentruoti ar pagaminti iš prastos kokybės medžiagų, akys greitai pavargsta, gali pradėti skaudėti galvą, ilgainiui netgi pablogėti regėjimas.

Optinius reikalavimus lęšiams gali nustatyti tik gydytojas oftalmologas, kruopščiai patikrinęs akis.

Stiklas ar plastikas

Plastikiniai lęšiai lengvesni už stiklinius. Be to, ne tokie pavojingi traumų atveju.

Rinkdamiesi rėmelius daugiau dėmesio skirkite tokioms detalėms kaip nosies atrama ir kojelių linkis. Kieta atrama spaudžia nosį, vargina. Didesnį komfortą teikia švelnios silikoninės atramos. Kojelės turi būti neilgesnės ir netrumpesnės kaip nuo rėmelio iki linkio už ausies kaušelio. Jos neturi spausti smilkinių ar užausių.

Pigūs metaliniai rėmeliai gali sukelti odos alerginę reakciją, sudirgimą.

Atminkite, kad...

Neverta pirkti gatavų akinių: juos dera užsakyti individualiai. Oftalmologas drauge patikrins, ar nesergate kokia nors akių liga, kurios pradinėje stadijoje ryškesni simptomai nejaučiami.

Užuot įsigijus dvejus akinius – skaityti ir žiūrėti į tolį – galima užsisakyti vienus – bifokalinius. Šių lęšių viršutinė dalis skiriama žiūrėti į tolį, o apatinė – arti. Tiesa, priprasti prie tokių akinių reikia laiko.

Geriau užsakyti ne stiklinius, o polimerinius lęšius, ypač vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. Stiklas trapus. Kaip rodo statistika, duženomis traumuotą akį išgydyti labai sunku.

Kai kuriais atvejais galvos skausmas, nuovargis ir akių paraudimas gali būti susiję su netinkamai parinktais akiniais.

Regėjimas su metais kinta. Tai natūralus procesas, tačiau kartais gali būti ir prasidedančios akių ligos, pvz., kataraktos, pasekmė.

Gydytojo išrašytą akinių receptą verta išsaugoti. Jis gali praversti įsigyjant kitus akinius.