Autoriniai darbai vis populiaresni

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių dailės fakultetas yra nuolatinis šios prestižinės Baltijos šalių juvelyrikos parodos dalyvis. Pasak studentų darbus pristačiusios fakulteto lektorės bei juvelyrės Beatos Sietinšienės, tai labai prisideda populiarinant Telšių dailės fakulteto Metalo plastikos katedros juvelyrikos ir kalvystės specializaciją. Nemažai jaunuolių būtent tokiose parodose sužino apie galimybę Lietuvoje studijuoti juvelyriką. VDA atstovė neslėpė, kad studentų darbai neretai sužavi ir pirkėjus.

Parodoje ir šįkart buvo pristatomi studentų juvelyrų papuošalai. Idėjos originalumu, brandumu išsiskyrė baigiamieji darbai. Pavyzdžiui, E.Bacevičiūtė sukūrė žiedų-masažuoklių kolekciją. Pasak diplominio darbo vadovės, šie graviruoto medžio žiedai skirti savistabai, meditacijai.

B.Sietinšienė sako pastebėjusi, kad autoriniai papuošalai įgyja vis didesnę paklausą. „Kaip meno kūriniai jie labiau krypsta į vaizduojamąjį meną. Be to, labai svarbi idėja. Būtent idėja padiktuoja ir medžiagą“, – šiuolaikines juvelyrikos tendencijas apibūdino juvelyrė.

Pasak VDA atstovės, būtent tokios parodos vartotojams padeda susigaudyti juvelyrikos pasaulyje, rasti akiai ir širdžiai mielų autorių. Žinoma, jų duomenis rasti bei autorinius darbus apžiūrėti šiais laikais lengva ir internete.

Rožinis tampa papuošalu

„Sunkiu savo gyvenimo tarpsniu ramybę radau vienuolyne. Įsitikinau rožinio poveikiu, o paskui pagalvojau: kodėl gi jo nepanaudojus kaip papuošalo?“ – idėją sukurti vėrinį, transformuojamą į rožinį, pasakojo juvelyrė Rita Malinauskienė. Ji tarptautinėje parodoje dalyvavo pirmą kartą, tad ir stendas buvo kuklus, palyginti su garsių firmų.

R.Malinauskienė ir pati buvo pasipuošusi savo rankų darbo vėriniu-rožiniu iš onikso karoliukų. „Šis akmuo padeda pasitikėti savimi, įtvirtinti pasiektą poziciją, stiprina atmintį, aštrina klausą, suteikia jėgų siekti užsibrėžtų tikslų“, – sakė juvelyrė. Juodumu žėrinčių akmenukų vėrinys tarptautinio renginio dienomis leido autorei tvirčiau jaustis. Tačiau įprastai, tvirtino ji, daugelis moterų intuityviai linksta prie kito natūralaus akmens – ametisto. Pasak astromineralogų, šis violetinio atspalvio akmuo suteikia energijos, padeda atsikratyti blogų minčių.

Juvelyrė džiaugiasi, kad jos kūryba neliko nepastebėta. Jauni žmonės vėrinius-rožinius dažniausiai užsisako norėdami dovanoti savo mamoms.

Gintaras ne toks įdomus?

Tarptautiniame juvelyrikos renginyje akys raibo nuo gintaro dirbinių – ne veltui gintaro vardas puikuojasi ir parodos pavadinime (angl. amber trip – gintaro kelias). Buvo galima įsigyti ir tradicinių gintarinių karolių ar kitų papuošalų, ir natūralaus gintaro luitų ar dailių miniatiūrinių skulptūrėlių.

Tačiau juvelyras Rimas Bričkus neslėpė skeptiško požiūrio: lietuviams gintaro dirbinių nereikia. Pirkėjų jis paprastai tikisi iš Amerikos ar Vakarų Europos. Tačiau tenykštės rinkos poreikiai labai skiriasi. Amerikiečiai ieško kuo paprastesnių, kuo pigesnių papuošalų.

Šventiškas reginys

Pasiturinčios ponios mielai matavosi žiedus su deimantais ar kitais brangakmeniais, kainuojančius pusantro tūkstančio eurų ir daugiau. Tačiau juvelyrikos parodoje buvo kur paganyti akis kiekvienam.

Klaipėdietis Edvardas Zubrickas čia pristatė antikvarinių pypkių kolekciją, kurioje – 60 ir net 120 metų senumo egzemplioriai iš Austrijos, JAV, Vokietijos, Italijos. Įdomaus dizaino, preciziško rankų darbo pypkės pagamintos iš mineralo, vadinamo jūros puta. Tai viena rečiausių gamtoje randamų medžiagų, prieš milijonus metų jūros dugne susidariusi iš kriauklelių ir kitų nuosėdų.

Parodos dienomis taip pat vyko tarptautinis juvelyrikos meno konkursas „For you“, mados šou.