Iš dalies tikrai taip, nes šiandienėje madoje kaip niekur kitur klesti simuliakrinė realybė, o madingiausiais šios dienos daiktais, drabužiais tampa kažkada buvusių mados ikonų prototipai. Tačiau kiekviena interpretacija yra ieškojimas, o tai – jau naujos, kitokios realybės formulavimas. Elementaru, kad tam tikros mados gairės vis dėlto egzistuoja. Nesvarbu, kad dauguma mados namų šį rudenį su nostalgija žvelgia į viduramžių ir XIX amžiaus madą ar ieško įkvėpimo devintajame dešimtmetyje. Juk kiekvienas žvilgsnis išgryninamas kūrybos procesu.

Džentelmeno valanda. Pelerinos – šio rudens–žiemos sezono mados atradimas. Mados namai Agnes B kuria minimalistinius vyriškus paltus su pelerinomis. Akyliausieji čia įžvelgs ryškias Viktorijos epochos britų paltų mados tendencijas. A formos palto siluetas, dvigubas užsegimas ir, be jokios abejonės, svarbiausia drabužio puošmena – pelerina. Kiti dizaineriai (Burberry, Bottega Veneta, Etro) susikaupę dairosi po XIX amžiaus paltų siluetų įvairovę ir išdidžiai pristato dailiai liemenuotus rudeninius paltus su dvigubu užsegimu. Sudėtingesnių konstrukcijų drabužiuose atsispindi graikiškoji tradicija – chitono, tunikos klostės, susukimai, supynimai (Damir Doma).

Akių mozaika. Vienareikšmį „taip“ tarkite itin dideliam megztiniui, megztam stambiomis akimis ir įvairiausiais raštais. Vyriškų megztinių įvairovėje itin svarbi konstrukcija bei siluetas – graikiškasis chitonas tampa šiuolaikinio megztinio provaizdžiu. Ann Demuelemeester megztinis tiesiog privalo turėti kelias nereikalingas detales – kabančius dekoratyvius mezginius. Kiti mados namai, pavyzdžiui, Alexander McQueen, Academy of Art University megztinius mezga spalvotais siūlais, mėgaujasi raštais ir ornamentais. 

Vija pinavija. Vyrų kaklai šiais metais kaip niekada saugūs – dizaineriai pagaliau suprato, kad šiluma ir patogumas yra vertybė. Todėl šalikas užima garbingą vietą rudens–žiemos sezono geidžiamiausiųjų sąraše. Kol vieni mados namai (Etro, Alexander McQueen) mezga nenusakomo ilgio šalikus, kiti (G Star) kuria šalikus, primenančius apykakles. Išradingos mados aukos nusižiūrės kuklučius Loden Dager šalikėlius ir rišis juos tikrai neįprastu būdu.

Galvos magija. Šį rudenį skrybėlių gerbėjai gali nurimti – jų mados meistrai sukūrė su kaupu. Tikrai verta atsiversti skrybėlių istoriją ir susipažinti su paslaptingomis jų legendomis, tapusiomis tam tikrų kino, meno herojų įvaizdžio dalimi. Ar žinojote, kad vadinamosios derby skrybėlės forma buvo sukurta 1849 metais londoniečių skrybėlių gamintojų ir tapo vienos iš žymiausių nebyliojo kino aktorių Olgos Petrovos stiliaus detale reklaminiame 1915 metų plakate?

Kol vieni mados namai (Moschino) studijuoja derby skrybėlių subtilybes, kiti kuria fantasmagoriškas skrybėlaites (Comme des Garçons). Gavrošo įvaizdis taip pat vis dar aktualus, todėl dizaineriai savitai interpretuoja gatsby kepures (Burberry Prorsum). Mados namai Alexander McQueen kuria rafinuoto gangsterio įvaizdį ir pateikia savas fedoros stiliaus skrybėlių versijas.

Žurnalo "Express Mada" spalio numeryje skaitykite:

Geroji mados ragana ant stilingiausios šluotos. Mados namų „Luella“ istorija ir dabartis

Seržo kompromisų menas. Pokalbis su dizaineriu Seržu Gandžumianu

Sezono investicija: batai? Viskas, ką Jums reikia žinoti apie rudens–žiemos sezono batus

Sintetinė prabanga grįžta? Apie sugrįžusias devintojo dešimtmečio tendencijas pasakoja dizainerė Lilija Larionova

Krizinis vyro įvaizdis: provokacija prieš nuobodulį. Pagrindiniai rudens–žiemos sezono vyriškosios mados aspektai

66-asis Venecijos kino festivalis: trupinėlis raudonojo kilimo prabangos...

Šaltinis
"Express Mada" ir DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją