Šiuolaikiniai antropologai mano, kad apie moteriško grožio idealą galima spręsti pradedant nuo Akmens amžiaus. Archeologai randa senovines moteriškas statulėles, kurioms daugiau nei dvidešimt tūkstančių metų.

Tarp jų ir vienas svarbiausių istorijos paminklų – „Vilendorfo Venera“. Tai trumpakojė moteris didžiuliu biustu ir pilvu, gebanti pagimdyti ir išmaitinti labai daug vaikų – senovinio žmogaus idealas.

Antikinis grožis

Idealas buvo harmoningai sudėtas kūnas, pavyzdžiui, Milo Veneros proporcijos (86-69-93 cm esant 164 cm ūgiui) labai panašios į žymiuosius modelių standartus.

Viduramžių dama

Europiniai standartai

X-XII amžiuje trubadūrai apdainuodavo trapias blyškiaodes damas. Į madą įėjo ištįsimas – pradedant nuo ištemptos figūros ir baigiant aukšta kakta ir ilgu kaklu. Kad kaklas atrodytų ilgesnis ir plonesnis, damos skuto pakaušį. Buvo vertinamos plonos rankos su ilgais elegantiškais pirštais.

Viduramžių Europoje fizinis grožis buvo laikomas nuodėme. Todėl moterys vilkėjo sukneles, visiškai uždengiančias figūrą.

Vis dėlto ir tuomet buvo savi grožio kanonai – buvo vertinamas miniatiūriškumas viskame, pradedant nuo ūgio ir baigiant veido bruožais. Kad veido išraiška atrodytų dvasinga, moterys skuto antakius.

Renesansas ir barokas

Rubenso paveikslai šlovina apvalių formų gražuoles. Platūs klubai, didžiulė krūtinė, pilnos rankos – štai kas buvo laikoma grožiu. Liesutėms buvo sudėtinga ištekėti.

XVI amžiaus pabaigoje Italijoje gimė baroko stilius. Į madą atkeliavo vadinamasis lėliškas grožis. Moterys buvo panašios į porceliano statulėles: mažytė galva, plonytė talija, gulbės kaklas, apvalūs pečiai ir maža krūtinė.

Damos ėmė nešioti suvarstomus korsetus ir krinolinus.

Kai kurios marinosi badu, kad taptų liesos ir suteiktų veidui kilnaus blyškumo. Paplito pudra, ja gausiai tepdavo veidą, iškirptę, perukus, o kadangi tai buvo labai brangus malonumas, damos ir džentelmenai nesiprausdavo mėnesiais.

Anuomet aukštuomenės žmonės maudydavosi tik kartą ar du per metus. Vanduo, prieinamas paprastiesiems, buvo laikomas nešvariu. Damos tepdavo kūnus aliejais, ir galite tik įsivaizduoti, koks nuo jų sklisdavo kvapas, kai šis susimaišydavo su prakaitu...

Savaime suprantama, kad didžiausios palydovės anuomet būdavo utėlės – jos būdavo iššukuojamos specialiomis šukomis. Damos viešumoje pasirodydavo su šuniukais, kad nuo peruko utėlės persikeldavo ant šuns kailio. Taip pat nešiodavo specialius pakabučius-maišelius iš kailio, į kurių vidų įlašindavo kraujo. Toks masalas į kapšelį suviliodavo visus gyvius nuo moters kūno.

Beprotiškas XX amžius

Moteriškos emancipacijos era, kai damos ėmė vilkėti kelnes, augintis raumenis, vairuoti automobilį, tačiau taip pat ir rūkyti, gerti stipriuosius gėrimus, kas damoms visiškai netinka.

Supermodelis Twiggy

Šešiasdešimtaisiais prasidėjo „Twiggy sindromas“, taip pavadintas pagal pirmojo supermodelio vardą. Būdama 169 cm ūgio ji tesvėrė 48 kilogramus, o jos apimtys buvo 80-55-80 cm.

Ši moteris-paauglė tapo kone visos Europos moterų dievaite. Į madą atėjo berniukiškas kampuotumas, kaulėti keliai ir plonytės kojos. Išpopuliarėjo griežtos dietos, badavimai ir sportas iki išsekimo. Septyniasdešimtaisiais pasirodė mokymai apie sveiką gyvenimo būdą, tačiau iki šiol merginos siekia tų išsvajotųjų proporcijų 90-60-90 cm.O kai kurios nori būti ir lieknesnės. Prieš trejus metus žiniasklaidoje plačiai nuskambėjo žinia apie  Brazilijos modelio Anos Carolinos Reston mirtį. Ji mirė sverdama vos 40 kilogramų (ūgis 172 cm) nuo inkstų nepakankamumo, kurį sukėlė nervinė anoreksija ir bulimija. Ši mergina laikėsi obuolių ir pomidorų dietos, o jos kūno masės indeksas (KMI) nesiekė net 14 (trečio laipsnio mitybos nepakankamumas).

Ana Karolina Reston pradėjo savo modelio karjerą 2004 metais Honkonge, kur pirmojoje peržiūroje buvo pavadinta “per stora”, kas, manoma, ir tapo jos anoreksijos priežastimi.

Ši tragiška mirtis atkreipė visuomenės ir madų pasaulio dėmesį. Bent jau šiek tiek... Milano madų namai atsisakė super liesų ir labai jaunų modelių paslaugų, įvesdami formalius reikalavimus amžiui ir kūno masės indeksui – modeliai turi būti ne jaunesni nei 16 metų, jų kūno masės indeksas turi būti ne mažesnis nei  18,5.

Šiuolaikinis grožio idealas netruks pasikeisti, sako mados pasaulio atstovai. Esą jau dabar ant podiumų pasirodo apvalių formų modeliai (bet mūsų nuomone, jų labai mažai), taigi, kaip spėja dizaineris Johnas Galliano ir mokslininkai antropologai, po penkerių ar dešimties metų liesumas bus laikomas negražiu ir liesos merginos stengsis priaugti svorio.

Pagyvensim, pamatysim...

Šių dienų modeliai

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)