A. Järvsoo
- laisvai samdomas drabužių dizaineris ir stilistas.
T. Veenre‘is
15 metų kuria papuošalus, dirba mados ir reklamos fotografu.

Kūrėjai „Mados infekcijoje“ pristatė ne naują kolekciją – ją praėjusį pavasarį išvydo prancūzai. Tačiau anot menininkų, kiekvienas drabužis iki šiol dar buvo tobulinamas ir gryninamas.

„Mūsų mūza yra trapaus grožio – blyškios odos, raudonų plaukų, laibo kaklo – kaip Dante Gabriel Rosettis paveiksluose“, - sakė dizaineriai.

Iš rūko podiumu žengė vakarinėmis suknelėmis pasidabinę modeliai. Jų galvas puošė megzti aksesuarai, tikriausiai ne vienam žiūrovui priminę nertas raštuotas močiučių servetėles; taip pat lankeliai su pritaisytais ragais.

Eglė Žiemytė – viena iš trijų šių metų „Injekcijos“ laimėtojų - pristatė kolekciją „d'efect. chichi desert“, kurioje pagrindinis vaidmuo atiteko išskirtiniams ir netradiciniams paltams - juos galima dėvėti vietoje suknelės, švarko ar marškinių.

Drabužių modeliuose vyravo ovalios formos, maišytos su aštriomis linijomis. Jungiamoji kolekcijos dalis - spalviškai prie paltų pritaikytos pėdkelnės, su uždėtomis detalėms prie blauzdų ar šlaunų, užtrauktukais bei kniedėmis – visa tai kūrė šiek tiek keistoką, tačiau be galo harmoningą ir vientisą siluetą.

Šių metų festivalyje vėl pasirodė Kristinos Kruopienytės ir Egidijaus Sidaro kūrybinis tandemas. Šį kartą mados namų „Cantas“ dizaineriai kolekcijoje„Pliurpologija“ gvildeno plepėjimo temą šiuolaikinėje visuomenėje.

„Kas yra mada - tai elegantiškas kalbėjimas (per drabužius, - aut. past.), - sakė K. Kruopienytė. – Dabartinėje visuomenėje kalbėjimas vis dažniau įgyja kitą reikšmę – jis neretai virsta plepalais, kalbama apie bet ką, pilstoma iš tuščio į kiaurą. Kalbos esmė apipinama plepalais ir tai kolekcijoje perteikiama per gausybę detalių – draperijų, kišenių, kurios galbūt nelabai ir reikalingos“.

Tačiau pagrindinis kūrėjų kolekcijos akcentas ir akivaizdžiausia aliuzija į pliurpimą buvo išdidintos (stilizuotos) modelių ausys.

Į „Mados infekciją“ po metų pertraukos grįžo dizaineris Giedrius Šarkauskas, kolekcijas kuriantis iš natūralaus lino.

Mados festivalyje jis pristatė kolekciją „Venezia“ – šiltą, savitą, gausią raukinių, mezginių, klosčių, išbaigtą nuo A iki Z - pradedant kepurėmis, baigiant autoriniais lino ir odos batais. Pasirodymą pradėjo dizainerio rūbais apsirengusi MI prodiuserė Renata Mikailionytė, o ją užbaigė daugiausia ovacijų sulaukęs modelis - pats G. Šarkauskas.

Jaunoji kūrėja Diana Paukštytė MI dalyvavo antrą kartą. Ji pristatė kolekciją „Partizanai“, kurios minties nereikia ieškoti metaforose.

„Kolekciją įkvėpė Lietuvos istorija, partizanai,“ - sakė D. Paukštytė. Jie dizainerei siejasi su dramatiška jaunyste, kovos jausmu. Visa tai kolekcijoje atsiskleidė per drabužio formą: „Ieškojau originalaus drabužio pavidalo, kuris atkleistų stiprią, drąsią, ryžtingą ir pasiaukojančią asmenybę“.

Temai perteikti dizainerė pasitelkė butaforinius šautuvus, kolekcijoje vyravo juoda ir pilka spalva.

Jurga Januškevičiūtė – Žiugždienė šiųmetėje MI žaidė spalvomis – ji kolekcijoje „Klajojanti“ juodą medžiagą derino su ryškiais dryžuotais bei languotais audiniais, primenančiais tokius, iš kokių siuvami škotiški kiltai.

O štai dizainerės Sonatos Bylaitės kolekcijoje „Video“ įvairius kontrastus ir drabužio charakterį kūrė linijos. Vienur jos buvo vienišos ir chaotiškai išsibarsčiusios, kitur griežtai sustyguotos ir styrančios, dar kitur – lengvai besiplaikstančios...

Aliuziją į video kūrė magnetinių juostelių perukai, žaismingai plazdenę podiumo gale pučiančio vėjelio, o kolekciją vainikavo iš šių juostelių pasiūta suknelė.

Dizaineris Giedrius Paulauskas, kuriam artimos konstruktyvizmo idėjos, naujų herojų ieškojimas savo paties asmenybėje, pristatė kolekciją „Jie“.

Kaip ir pernai, šiemet dizaineris vėl atsigręžė į praeitį ir įkvėpimo sėmėsi iš jaunųjų revoliucionierių. Kolekcijoje dominavo džinsiniai kombinezonai ir kelnės. Joms kompaniją palaikė stilizuoti švarkai, languoti marškiniai ir pynėmis nerti megztiniai.

„El Delgado Buil“: Anna Figuera Delgado ir Macarena Ramos susipažino studijuodamos Sabadelio aukštojoje dizaino mokykloje, Ispanijoje. Baigusios studijas, jos įkūrė bendrovę ir pristatė prekės ženklą „El Delgado Buil“, o po trejų metų Barselonoje atidarė savo studiją ir parduotuvę. Pradėjusios nuo vyriškų drabužių kūrybos šiandien autorės kuria ir moterims.

MI dizainerės pademonstravo 2009-2010 m. rudens/žiemos kolekciją „Super Furry Animals“, parodytą Madrido mados savaitėje. Joje natūralūs plaukai ir kailiai buvo derinami su vilna, metalinėmis kilpelėmis ir aksominiais kaklaraiščiais.

Anot dizainerių, gyvūnų kailiai dera tarpusavyje, iš naujo kuriama klasika, idealiai sutampa apimtys ir siluetai.

Neatsisakoma ankstesnėse kolekcijose akcentuotų, išdidintų matmenų modelių: megztinių ir trumpų, trapecijos formos švarkų, ties juosmeniu susiaurėjančių, plačiapečių drabužių.

Ateinančiai žiemai dizainerės siūlo ryškias spalvas – koralų rožinę ir jūros žalią. Jos kontrastuoja su neutraliais pilkais, juodais ir geltonais atspalviais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją