Telieka prisiminti dainininkės Madonnos „Like a Virgin“ vaizdo klipą, serialo „Dinastija“ kadrus ir labiausiai fotografuotos pasaulyje moters princesės Dianos nuotraukas tarptautinėje spaudoje. Šis dešimtmetis į madą atvedė supermodelius, pakeitė grožio idealus ir nutrynė ribą tarp realaus gyvenimo ir televizijos

Širdžių princesės kostiumas

Princesė Diana užkariavo visų širdis ne tik savo misijomis, bet ir nuolat besikeičiančiu stiliumi bei drąsiais eksperimentais. Karališkosios šeimos atstovė diktavo madą, tad ir 1988-aisiais, kai per labdaros vizitą Demblyje apsivilko oficialų vyriško kirpimo kelnių ir švarko kostiumą, pavertė jį moteriškos elegancijos viršūne. Šiandien, po dvidešimties metų, smokingas ir apskritai vyriškas kostiumas sugrįžo į moterų spintas.

Giorgio Armani prabangioje Armani Prive kolekcijoje pristatė keletą skirtingų moteriškų švarko ir kelnių ansamblių, kuriuos kuriant buvo naudojami šilko, plonytės vilnos bei aksomo audiniai. Šiandien kostiumas yra dar moteriškesnis, rafinuotesnis, švarko rankovės gali būti durtos, platėjančios, o kelnės – siaurutėlės, siekiančios čiurnas.

Kelnių juosmens linija akcentuota, labai aukšta. Prie tokių kelnių derinamos kontrastingų spalvų palaidinės arba klasikinio kirpimo marškiniai. Žaviu akcentu gali tapti miniatiūrinė arba tyčia padidinta peteliškė.

Norėdamos sukurti šiek tiek švelnesnį įvaizdį, rinkitės nėriniais, kaspinu ar tiesiog kelių eilių vėriniu puoštą šilko palaidinę. Oscar de la Renta siūlo itin kontrastingus derinius – griežto kirpimo kelnes su kantais, paaukštintu liemeniu ir dailią vienspalvę palaidinę.

Tuo tarpu amerikietis dizaineris Billas Blassas Niujorko mados savaitės metu pristatė grietinėlės spalvos organzos ir šilko palaidinę iš romantiškai banguojančių raukinių, puikiai derančių prie juodų klasikinių kelnių.

Joan Collins stilius

Moterišką vyriško stiliaus kostiumą Moschino interpretuoja dar kitaip: siaurutėlis dvigubo susegimo švarkas, trumpas sijonas iš daugiasluoksnių raukinių ir matinės vienspalvės kojinės. Ansamblis užbaigiamas baltu šilko kaspinu po kaklu. Prie tokio kostiumo dera kuklesni aksesuarai, dirželiu užsegami bateliai.

Minėtojo serialo „Dinastija“ aktorės Joan Collins „didelė“ šukuosena – vienas iš vakarinės šukuosenos variantų, pristatytų Moschino žiemos kolekcijoje. Tokia šukuosena idealiai dera su pailgintu dvigubo susegimo švarku bei siauromis, griežto kirpimo kelnėmis.

Jo didenybė švarkas

Švarką šventiniam vakarui galite rinktis iš itin griežtų (Bill Blass) arba itin pabrėžiančių moteriškumą, puoštų gipiūru, kaspinais (Armani Prive) ar kailiu (Oscar de la Renta). Moteriški vakariniai kostiumai siuvami iš prabangaus audinio, kuris būna įvairių spalvų: matinės arba blizgios juodos, pilkos, sidabrinės, pudros, bordo, aukso ar baklažano.

Dėvint vyriško tipo kostiumą privalomi itin moteriški aksesuarai, preciziškas makiažas bei stilinga šukuosena – romantiškos bangos ar vadinamoji arklio uodega su lengvai krintančiais kirpčiukais.

Dar keli centimetrai grožio

Svarbiausias vakarinės aprangos akcentas – bateliai. Ir būtinai – aukšta pakulne. Dainininkė Madonna vaizdo klipe „Hang Up“ net ir gimnastikos pratimus atlieka avėdama aukštakulnius. Tai kraštutinumas, tačiau nederėtų pamiršti, kad vakare tikrai būtina įsispirti į batelius, kurie pridės dar keletą centimetrų grožio. Giorgio Armani haute couture kolekcijoje modelius apavė į aksomą bei šilką įvilktais aukštakulniais, kurie dengė tik pirštus ir kulnus, be to, buvo papuošti nedideliais kaspinėliais.

Puiki alternatyva: juodos minkštos arba lakuotos odos bateliai itin aukšta pakulne arba su elegantiška platforma (Christian Dior, Versace).

Nepakeičiama maža juoda suknelė

Chanel mados namų siela Coco Chanel, pakeitusi moterų supratimą apie madą, sukūrė visoms ir netgi visiems puikiai pažįstamą mažą juodą suknelę. Tai visuomet madinga alternatyva, kurią dizaineriai šiandien perkuria ir interpretuoja savaip. Pavyzdžiui, Karlas Lagerfeldas išpūtė suknelės apačią taip sukurdamas kontrastą kukliai suknelės viršutinei daliai. Kitus kolekcijos modelius dizaineris apipynė lengvučiais šifono raukiniais ir kutais.

La Perla taip pat subtiliai žaidžia– palieka daug permatomų detalių ir daugiasluoksnių audinių.

Idėjų, kaip mažą juodą suknelę paversti unikalia, galite pasisemti ir iš Christian Lacroix haute couture kolekcijos, kurioje plačiais nėrinių diržais akcentuojama talija, akys pridengiamos siuvinėto tiulio tinkleliu, o pečiai apgaubiami įspūdingomis raštuotomis pelerinomis.

Maža juoda suknelė pagal Moschino – tai daug vienas kitą užklojančių standaus audinio sluoksnių. Pagal britę Vievienne Westwood tokios suknelės apykaklė turi būti laivelio formos, o apačia – lengvai krintanti.

Balenciaga mados namai liko ištikimi taisyklingoms geometrinėms formoms ir minimalistinėms detalėms. Armani Prive kolekcijoje Giorgio Armani šįkart pristatė kuklią mažos juodos suknelės interpretaciją su taliją akcentuojančiu kaspinu ir gipiūriniu švarkeliu.

Žaidimas be taisyklių

Tik nesakykite, kad suglumote, jei kvietime nurodytas aprangos kodas – kokteilinė apranga. Juk kokteilinės suknelės – žavingas būdas puoštis! Tad nieko nuostabaus, kad ir dizainerių kolekcijose su jomis žaidžiama ir eksperimentuojama daugiausiai. Galite rinktis kuklią suknelę, jei planuojate eiti į įmonės Kalėdų vakarėlį; seksualią, jei trokštate vyriško dėmesio; ekstravagantišką, jei siekiate būti pastebėtos visų. Svarbiausia – išsirinkti Jūsų stilių ir figūrą atitinkantį drabužį.

Chanel couture ir Christian Lacroix haute couture kolekcijos sugrąžina į vaikystę ir lėlių pasaulį, kuriame dominuoja suknelės rauktomis rankovėmis ir pūstomis apačiomis, dekoruotos kristalais ir gipiūru.

Christian Dior mados namų neklaužada Johnas Galliano modelius įspraudė į vapsvos liemenį paryškinančius korsetus ir apvilko itin pūstais sijonais arba suknelėmis. Prie jų puikiai dera platūs diržai, stambūs trumpi vėriniai, apyrankės ir mažytės rankinės.

Labai stilingas ir visiškai priešingas variantas – apie klubus besisukančios lengvučio audinio suknelės (Christian Dior haute couture, Armani Prive), korsetai ir juodas gipiūras (Christian Dior haute couture, Louis Vuitton).

Kokteilinė apranga pagal Givenchy mados namus turėtų būti monochrominė – siūloma rengtis viena spalva nuo galvos iki kojų. Šilko suknelė, matinės pėdkelnės ir bateliai – viskas vienos, tarkim, violetinės, spalvos. Lyg į šilko bei šifono draperijas dailiai susukti modeliai – kita kokteilinės aprangos interpretacija, puikiai pavykusi Versace.

Romantiškai krypčiai atstovavo Armani Prive kolekcija, kurioje buvo galima pamatyti keletą švelnių pastelinių tonų suknelių krūtinę pabrėžiančiais nėriniais, keliasluoksniais audiniais bei kaspinais. Tuo tarpu Valentino mados namams houte couture kolekciją pirmą kartą sukūrusi Alessandra Facchinetti žaidė faktūromis. Ant audinio dizainerė tvirtino gėles, ornamentus, raukinius ir plunksnas.

Christopheris Bailey (Burberry) nepasidavė bendroms tendencijoms ir po trumpute kokteiline šilko suknele siūlė vilktis puikaus kirpimo kiek platėjančias siauras kelnes su kantais; taip kūrėjas supaprastino įvaizdį, sukūrė alternatyvų variantą.

Lemiamos smulkmenos

Vakarui skirti drabužiai dekoruojami ne tik įvairiais papuošalais, tačiau ir įmantriomis detalėmis: plunksnomis, gėlėmis, kaspinais, nėriniais ir žvyneliais. Įspūdingiausios šventinės aprangos spalvos – aukso ir sidabro, prie jų puikiai dera juodi aksesuarai. Nors vakare dauguma mėgsta rinktis vienspalvius audinius, nevertėtų pamiršti ir raštuotų bei įvairiaspalvių alternatyvų (Gucci, Giorgio Armani).

Puikus variantas – baltos ir juodos spalvų gėlėto audinio, siauro silueto suknelė su juodomis šilko pirštinaitėmis. Derinį puikiai užbaigtų raudonos ar kitos ryškios spalvos bateliai (Diane von Furstenberg). Roberto Cavalli bei Christian Lacroix net ir ištaigingą žiemos vakarą neatsisako vasariškai žaismingų spalvų bei gėlėtų audinių.

Dar drąsesnis – Johnas Galliano, prisiminęs skaisčias fuksijos, citrinų bei turkio spalvas.

Kad ir kokie niuansai skirtų vieną suknelę nuo kitos, svarbu nepamiršti taisyklės: vakarui rinktis puikios kokybės audinius, investuoti į aksesuarus ir nenumoti ranka į makiažą bei šukuoseną.

Žurnale „Express Mada“ taip pat skaitykite:

Kaip tapti vakaro žvaigžde?

Šokoladinis gyvenimas. Mados analitikas K.Bogomolovas apie glamūrą

Mados istorija. Šiuolaikinės prabangos transformacijos

Rytų prabanga europietišku veidu

Džentelmenai prieš metroseksualus

Atrodyti kaip ponas Šaunusis

Nuostabių interjero detalių ieškokite interjero rubrikoje, mados gurmanams - fotosesija iš Niujorko, o stilingam jaunimui - specialus priedas "Kalėdos".

Šaltinis
"Express Mada" ir DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją