Važinėjantis paspirtuku įdarbinama dauguma kūno raumenų – tiek pilvo presas, tiek nugaros, kojų raumenys. Paminėtina ir judesių koordinacijos, pusiausvyros vystymasis. Taigi turbūt esminis klausimas būtų – kaip išrinkti tinkamą paspirtuką? Egzistuoja keli kriterijai, į kuriuos rekomenduojama atkreipti dėmesį. Bet pirmiausia pasirinkimas priklauso nuo vaiko amžiaus, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Paspirtukų tipai

Esminiai paspirtukų tipai – tai miesto bei triukiniai. Pastarieji – atskira paspirtukų kategorija, susižavėjusiems šia transporto priemone ir norintiems tobulinti savus įgūdžius. Šį kartą stabtelėkime ties miesto paspirtukais.

Sąlyginai juos galima suskirstyti pagal amžių. Vieni labiau orientuoti į mažesniuosius – nuo dvejų iki penkerių metų amžiaus. Tokie būna triračiai su arba be sėdynės. Kiti – vyresniems penkerių-šešerių metų vaikams. Kaip dar viena kategorija gali būti išskiriama elektriniai paspirtukai, kurie rekomenduojami nuo aštuonerių metų. Taigi patyrinėkime svarbesniuosius jų aspektus.

Tinkamas paspirtukas taisyklingam kūno vystymuisi

Priklausomai nuo rekomenduojamo amžiaus, paspirtukai yra skirtingų svorio kategorijų. Tai gali būti 30, 50, 70 ar iki 100 kilogramų asmeniui skirta priemonė. Su tuo tiesiogiai susijęs ir paties paspirtuko svoris. Kartais norėdami sutaupyti tėvai iš karto renkasi didėlesnį prietaisą. Vis dėl to vertėtų atsižvelgti, jog mažajam tai tikrai pasijus. Sunkesnį paspirtuką sudėtingiau išlaikyti, manevruoti juo.

„Augančiam vaikui svarbus ir rankenos reguliavimo aspektas. Tai ne vien patogumas, bet ir saugumas, ir taisyklingas kūno vystymasis. Netinkamas rankenos sureguliavimas gali turėti įtakos ne tik vaiko laikysenai, bet ir apsunkinti paties paspirtuko valdymą“, – detalizuoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė.

Vaikai su paspirtukais

Ratams svarbūs kriterijai

Patariama rinktis ratus, pagamintus iš poliuretano arba EVA (etileno vinilacetato). Šios medžiagos įvardijamos kaip ilgaamžės, puikiai amortizuojančios bei nekeliančios triukšmo.

Atskiras faktorius yra ratų dydis. Kaip ir bet kurioje sistemoje, kiekviena detalė yra svarbi. Su ja susijęs atitinkamas priemonės veikimas bei funkcionalumas. Taip pat nuo ratų dydžio priklauso vienokios ar kitokios paspirtuko savybės.

„Mažesniojo skersmens ratai labiau tinkami lygiam asfaltui, didesnieji atveria platesnes erdves – tiek sąlygų, tiek greičio atžvilgiu. Atitinkamai nuo ratų dydžio tiesiogiai priklauso ir paspirtuko svoris. O tai turi įtakos priemonės manevringumui.

Ratų skersmuo turi tikrai platų pasirinkimo diapazoną nuo 80 iki 250 mm. Renkantis paspirtuką mažesniesiems vertėtų dairytis į nuo 150 mm prasidedančius, vyresniesiems 170–200 mm skersmens ratus“, – pataria ekspertė.

Judėjimo laisvė bei saugumas

Paspirtuko stovimoji dalis – tai dar vienas reikšmingas aspektas kuriam vertėtų skirti laiko. Jo plotis, ilgis ir aukštis. Tai trys svarbūs kriterijai.

„Patiems mažiausiems rekomenduojama rinktis tokį plotį, kad stovint tilptų abi kojytės viena šalia kitos. Vyresniesiems, jau labiau įgudusiems, vis svarbesniu tampa paspirtuko manevringumas. Tuomet geresnis pasirinkimas siauresnė bei trumpesnė stovimoji dalis. O lengviau judėti padės mažesnis paspirtuko aukštis. Tai gerokai palengvina atsispyrimą. Vadinasi, jėgų važinėtis užteks žymiai ilgiau“, – žiniomis dalijasi I. Maksimavičienė.

Kalbant apie stabdžius, kaip saugesni įvardijami kojiniai stabdžiai, kurie montuojami galiniame rate.

Elektriniai paspirtukai

Renkantis elektrinius paspirtukus svarbu atkreipti dėmesį, ar gamintojas juos rekomenduoja naudoti vaikams. Bet pats aktualiausias kriterijus – parinktas pagal amžių tinkamas paspirtuko greitis.


Yra žinoma, jog vaikai gerai negeba valdyti sparčiau nei 20–25 km/h greičiu važiuojančios transporto priemonės. Būtent šiais skaičiais ir vertėtų apsiriboti dairantis paspirtuko 11–13 metų paaugliui. Jaunesniems, 8–10 metų vaikams, maksimali greičio riba turėtų būti 15 km/h. Žinoma, galima rinktis ir spartesnius prietaisus, svarbu turėti galimybę paspirtuko valdiklyje riboti greitį.

Neturite daug vietos paspirtuko laikymui ar esate mėgėjai keliauti? Pasidairykite sulankstomų prietaisų ir abejonėms išsisklaidžius pasirūpinkite šia nuostabia dovana savam mažajam. Ir būtinai nepamirškite mažiesiems uždėti šalmų ir kitas apsaugas. Saugaus pavasario!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją