Psichologai pateikia 10 patarimų, kaip bendrauti su garbaus amžiaus žmonėmis:

1. Jokiu būdu nesiginčykite su senais žmonėmis, nesistenkite jų dėl ko nors įtikinti.

Tai padaryti neįmanoma. Jei nesiliausite ginčytis, sugadinsite santykius. Susitaikykite su tuo, kad vyresnių žmonių nepakeisite. Pirmiausia keiskitės patys, keiskite savo požiūrį į tai, kas vyksta.
Kai esate įsitraukę į situaciją, matote tik vieną medalio pusę: kokie jūsų tėvai kaprizingi, pikti, kaip jus vargina... Visgi pasistenkite įsivaizduoti save jų vietoje – tada suprasite, kaip jiems sunku.
Žmonės baiminasi ligų, nuobodulio, bijo būti nereikalingi, galiausiai – bijo mirties. Pagalvokite, kad jiems darosi sunku atlikti paprasčiausias užduotis, veiksmus. Vargina mintys, kad ateityje bus tik sunkiau.

2. Esamoje situacijoje imkitės iniciatyvos

Jūsų tėvai – vyresnio amžiaus ir jus erzina? Kartais sunku priimti jų pasikeitimą, juk prisimenate juos kitokius. Vadinasi, metas imtis iniciatyvos. Kaip?

Pamažu keiskite santykių vektorių – nustokite teisintis, aiškintis, atlikti vaiko vaidmenį. Tai – ilgas ir sudėtingas procesas. Apsišarvuokite kantrybe ir pasitelkite humorą. Pokštai išsklaido įtampą.

Perimkite iniciatyvą – tik palaipsniui, nedarydami spaudimo. Į tėvų klausimus, kur buvai ir ką veikei, nevalia atsakyti rimtai – tik juokaujant arba atsakant klausimu.

Jokiu būdu nekonfliktuokite – nėra prasmės. Net jei kalba eina apie žmogaus saugumą, nekelkite pretenzijų, ieškokite kitokių sprendimų.

3. Nepriminkite nemalonių dalykų

Senesni žmonės vertina viską, kas vienaip ar kitaip atitraukia juos nuo fizinių negalavimų, niūrių minčių ir išgyvenimų. Todėl nedovanokite tėvams keptuvės, kavos virimo aparato, skalbimo mašinos ir pan. Manote, kad praktiška dovana juos pradžiugins? Nepradžiugins.
Jei norite pradžiuginti savo pagyvenusius tėvus, skirkite jiems savo laiko. Praleiskite laiką drauge linksmai, neįprastai, kokybiškai.

Be to, kuo daugiau laiko praleisite su tėvais, tuo ilgiau jie gyvens.

4. Priimkite tėvus tokius, kokie jie yra

Tėra vienas būdas pagerinti santykius su pagyvenusiais tėvais. Įsidėmėkite – nuo šiol jūsų santykiai bus sudėtingi, prieštaringi.

Leiskite savo tėvams būti tokiais, kokie jie yra. Gerbkite jų pasirinkimus, kad ir pačius vaikiškiausius. Vykdykite net ir kvailiausius jų prašymus. Netraktuokite pernelyg rimtai jų idėjų.

5. Įsivaizduokite save jų vietoje

Anksčiau ar vėliau visi pasensime. Kai kas net jaunystėje jaučiasi senukais. Vyresnio amžiaus tėvų gyvenimo kelionė artėja į pabaigą, ir jūsų laukia tas pats – tai tik laiko klausimas.

Pagalvokite – ateis diena, kai būsite tokie, kaip jūsų tėvai. Nejauku apie tai galvoti, bet laikui bėgant ši mintis suteikia palengvėjimo.

Įsidėmėkite – bendravimas su senukais tam tikra prasme yra bendravimas su savimi, užuojauta, meilė jiems – meilė sau senatvėje.

6. Atleiskite

Kiekvieną dieną pradėkite tarsi nuo balto lapo. Pamirškite vakarykštes nuoskaudas. Atsiminkite, kad tėvai – patys artimiausi žmonės. Nesineškite negatyvo į rytojų. Pamirškite nesutarimus. Naują dieną ir savo senus tėvus sutikite su šypsena.

7. Nekaltinkite savęs

Dažnas vidutinio amžiaus žmogus, galvodamas apie bendravimą su vyresnio amžiaus tėvais, pagalvoja, kad jaučiasi pavargęs. Pasak psichologų, nesame kalti, kaltas – laikas, atvirkštinis senėjimo procesas vargina. Stenkitės išlikti optimistais, juk nesame kalti, kad artimieji sensta.

8. Nelaukite malonumo iš bendravimo

Bendraujant su vyresniais tėvais reikia žinių. Sunkiausia kalbėtis su senuku dviese. Prieš tokį pokalbį nusiteikite, kad nebus lengva ir nelaukite malonumo – tada nenusivilsite.

Nepamirškite, kad vyresni žmonės patys sau atrodo niekam tikę, nevykę ir pan. Vaikų dėmesys jiems – dovana.

9. Nuoširdžiai domėkitės savo vyresniais tėvais

Lankykite vyresnius tėvus, skambinkite jiems. Vyresnio amžiaus žmonės kartais sunku patikėti, kad jie kažkam reikalingi. Jie neretai sunku žiūrėti į save veidrodyje, jie savęs nemyli. Nuoširdus dėmesys suteiks jų gyvenimui džiaugsmo ir prasmės.

10. Pasigilinkite į vadinamąsias technines charakteristikas

Psichologai aiškina – šalia vyresnių žmonių erzinamės, nes nesuvokiame paprasto dalyko – tie žmonės jau kitokie. Jie prastai mato, prastai girdi, sunkiai vaikšto, ką jau kalbėti apie vidus organų funkcijas. Jie tik atrodo kaip mes, o laikas jiems bėga kitaip.
Supraskite: senukai – žmonės, kurie tarsi gyvena kitokioje koordinačių sistemoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)