Neskubėkite keisti lovos – gerą miegą gali dovanoti kokybiškas čiužinys

Miego kokybė daugiausiai priklauso nuo čiužinio ir nuo įvairių jo parametrų – kietumo, aukščio, storio ir medžiagos, iš kurios pagamintas čiužinys.

„Vieni populiariausių yra spyruokliniai . Jie gaminami iš plieno spyruoklių, atraminio ir porolono sluoksnio, prisitaikančio prie kūno formos. Tokie čiužiniai yra patvarūs ir reaguoja į kūno formas. Kokybiškesni ir patogesni yra daugiau spyruoklių turintys čiužiniai, nes jie suteikia geresnę atramą. Vis dėlto, nors šiuolaikinės technologijos leidžia sukurti negirgždančias spyruokles, laikui bėgant jos susidėvi ir ima skleisti girgždesius bei praranda elastingumą“, – atsiųstame pranešime spaudai pasakoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė.

Kitas vyraujantis čiužinių tipas yra putų poliuretano čiužiniai, pagaminti būtent iš šios medžiagos. Dėl skirtingo tankio, naudojamų medžiagos rūšių ir sluoksniavimo metodų jie būna įvairių atramos lygių. Vis tik dauguma jų gerai prisitaiko prie kūno išlinkimų ir linijų, jautriai reaguoja į spaudimą, temperatūrą bei kūno formą, o atsikėlus nesunkiai atgauna savo pradinę formą. Putų poliuretano čiužiniai yra gana ekonomiški, nes gerai išlaiko savo formą, atramą ir tarnauja pakankamai ilgai.

Lateksiniai čiužiniai gaminami iš natūralaus arba sintetinio itin elastingo kaučiuko. Lateksiniai čiužiniai yra išskirtinai patvarūs – bėgant laikui jų patogumas neprastėja. Jie gerai prisitaiko prie kūno formos, yra neįtikėtinai atsparūs spaudimui ir pasižymi švelnia atrama. Jie tinka visiems ir įvairaus svorio žmonėms. Vis dėlto toks čiužinys gali tapti alergijos priežastimi, jei žmogus yra alergiškas lateksui.

Itin didelį komfortą užtikrina viskoelastiniai putų poliuretano ir viskoelastiniai putų poliuretano Memory Foam čiužiniai. Tai – NASA sukurta medžiaga, išsiskirianti savo elastingumu ir gebėjimu prisitaikyti prie žmogaus kūno linijų bei sukurianti nesvarumo būsenos pojūtį.

„Tokie čiužiniai neretai vadinami ortopediniais, nes atsimena kūno linijas, leidžia miegoti visiškai atsipalaidavus ir labai tinka žmonėms, kurie turi stuburo problemų ar susiduria su kitais skausmais. Jie sumažina kūno spaudimą miego metu, netrukdo kraujotakai, todėl miegant ant šios medžiagos ryte nebūna „nugulėtų“ kūno dalių“, – sako Varlė.lt „Marketplace“ partneris, „Deinavos baldai“ tinklo įkūrėjas Valdas Davidavičius.

Čiužinys

Čiužinio kietumas ir aukštis – patogumui užtikrinti

Vieni svarbiausių parametrų – tai jo aukštis ir kietumas. Pastarasis yra svarbus, bet gana subjektyvus vertinimo kriterijus, nes žmonėms patinka miegoti ant skirtingo kietumo čiužinių. Tai – daugiausiai patogumo nulemtas pasirinkimas, tačiau įtakos turi ir kūno tipas, svoris, dydis, amžius bei kiti veiksniai.

Teisingai pasirinktas čiužinys negali būti nei per daug minkštas, nei per daug kietas ir turi užtikrinti stuburui anatominę poziciją miegant. Tai reiškia horizontalios linijos formą, kai mes gulime ant šono ir banguotą formą su įlinkimais dubens ir viršutinės pečių juostos srityse, jei gulime ant nugaros ar pilvo.

„Čiužinio kietumo pasirinkimas priklauso ir nuo to, kaip miegoti esame įpratę. Ant nugaros miegantiems žmonėms labiausiai tinka vidutinio kietumo čiužiniai, kurie leidžia atsipalaiduoti apatiniams nugaros raumenims. Tiems, kurie miega ant pilvo, optimaliausia rinktis kietus ar vidutinio kietumo čiužinius, o minkšti ir vidutiniškai minkšti čiužiniai labiausiai tinka miegantiems ant šono. Vis tik vaikams šis kriterijus netinka – jų stuburas ir kaulai dar nėra susiformavę, tad jiems labiausiai tinka kietesni čiužiniai iš atvirų putų poliuretano ir plono porolono“, – sako I. Maksimavičienė.

Čiužinio aukštis taip pat susijęs su miegančio asmens kūno dydžiu ir jį rinktis reikėtų pagal lovoje miegančių asmenų ūgį bei svorį. Manoma, kad žmogus turėtų miegoti maždaug 60–70 cm aukštyje. Ar lovos ir čiužinio aukštis yra tinkamas, galima patikrinti atsisėdus ant lovos krašto: kojos turėtų būti idealiai sulenktos ir liesti grindis. Jeigu jūsų vaikas jų nesiekia – jam bus nepatogu įlipti, o jeigu sėdi žemiau, bus labai nepatogu ir sunku išlipti.

Vaikas turi alergijų ar smarkiai prakaituoja? Atsižvelkite ir į tai

Skirtingi čiužinių tipai skiriasi ne tik patogumu, gebėjimu prisitaikyti prie kūno ir patvarumu, bet ir gebėjimu sugerti drėgmę bei hipoalerginėmis savybėmis. Pastarosios itin aktualios tuo atveju, jei jūsų vaikas yra alergiškas arba susiduria su gausaus prakaitavimo problema.

Čiužinių, ant kurių žmogus visai neprakaituotų, nėra – kiekvienas žmogus per naktį minimaliai išprakaituoja apie pusę litro prakaito. Vis tik gausiau prakaituojantiems žmonėms labiausiai tinka spyruokliniai čiužiniai. Tokių čiužinių vidus yra tuščias, todėl skysčiai greitai susigeria ir drėgmės viršutiniame sluoksnyje lieka mažiau.

Tuo tarpu lateksiniai ir viskoelastiniai putų čiužiniai, nepaisant jų patogumo ir gebėjimo prisitaikyti prie žmogaus kūno formų, pasižymi menka šilumos cirkuliacija ir prakaitą sugeria gana prastai. Tai svarbu ir tuo atveju, jei jūsų vaiko ar studento kambarys yra drėgnas – dėl juose besikaupiančios drėgmės jie gali pradėti pelyti. Viskozė labai jautriai reaguoja ir į temperatūrų skirtumus – jai nukritus žemiau 15 laipsnių, viskozė pradeda kietėti ir praranda savo elastingumą.

Vis tik viskozė geriausiai tinka tuo atveju, kai jūsų vaikas turi alergijų ar pasižymi jautria oda. Viskoelastiniai čiužiniai nekaupia dulkių, kurios kartu su mikroorganizmais yra viena pagrindinių alergijų priežasčių. Tai gali būti aktualu ir tuo atveju, kai namai yra naujos statybos ar aplink juos vyksta kiti statybos darbai.

Kiek gausiau dulkes kaupia spyruokliniai čiužiniai, tačiau tai nemažai priklauso ir nuo viršutinių čiužinio sluoksnių. Jeigu jis pagamintas iš latekso, tada dulkių erkutėms alergiški žmonės gali nesibaiminti: ši medžiaga nekaupia savyje dulkių, nes joje erkutės negali gyventi ir daugintis.

V. Davidavičius sako, kad nepriklausomai nuo čiužinio rūšies, idealiausiu atveju jį vertėtų keisti kas 5 metus, o vėliausiai tai reiktų daryti praėjus 7 metams nuo jo įsigijimo. Visą naudojimo laikotarpį čiužinį reikia tinkamai prižiūrėti: pradžioje kas mėnesį jį pavartyti, po 6 mėnesių – kas 3 mėnesius. Kad čiužinys tolygiai dėvėtųsi, reikia reguliariai pakeisti kojų ir galvos puses ir nepamiršti jo išsiurbti kaskart, kai keičiama patalynė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją