Jie taip pat manė, kad kūdikių plaukuotumas gali būti susijęs su hormonais, kurie išsiskiria nėštumo metu. Nepaisant to, ar šis mitas yra teisingas, kai kurie kūdikiai į šį pasaulį iš tikrųjų ateina su plaukais, o kai kurie gimsta plikagalviai, nors meilė jiems dėl to, žinoma, nesumažėja.

Svetainė „Bright Side“ nusprendė pasidomėti, kas lemia, kad vieni kūdikiai gimsta apdovanoti plaukais, o kiti – ne.

Naujagimio plaukai vėliau gali atrodyti visiškai kitaip

Kūdikiai gimsta jau turėdami visus plaukų folikulus, iš kurių vėlesniame gyvenime išaugs jų plaukai. Tačiau naujagimio plaukai (jeigu jis juos turi) kartais gali turėti mažai panašumo į tuos, su kuriais jis vaikščios likusį gyvenimą. Su plaukais gimęs kūdikis kartais po kelių mėnesių gali nuplikti, o žmogutis, gimęs be plaukų, po kurio laiko jau gali džiaugtis tankia kupeta. Vėlesnės žmogaus sruogos gali labai skirtis nuo pirmųjų jo plaukų.

Daug įtakos gali turėti genetika

Nors ekspertai nėra 100 proc. tikri, kodėl vieni kūdikiai gimsta su plaukais, o kiti be jų, jie mano, kad didelės įtakos tam gali turėti genai ir DNR. Paprastai plaukai vaisiui pradeda dygti maždaug 13 nėštumo savaitę. Jei plaukai gimdoje auga aktyviai, didelė tikimybė, kad kūdikis gims plaukuotas.

Tai gali priklausyti nuo motinos hormonų

Gimdoje būna daug hormonų, taigi tikėtina, kad jie skatina ir vaisiaus plaukuotumą. Tačiau kūdikiui gimus, hormonų kiekiai stipriai sumažėja. Tai sulėtina naujagimio plaukų augimą.

Plikos kūdikių galvytės nereiškia, kad jiems trūksta maistinių medžiagų

Kadangi gimusių naujagimių plaukuotumas labai skiriasi, kai kurie mažiau plaukų turinčių kūdikių tėvai pradeda būgštauti, jog motina nėštumo metu negavo pakankamai maistinių medžiagų ar kad jų vaikui trūksta kalcio. Tačiau tokie būgštavimai yra nepagrįsti, nes kūdikiams iki vienerių metų yra normalu būti beplaukiais. Kūdikio plaukų augimas nebent gali sulėtėti dėl geležies stokos ar kitų ligų, bet jas paprastai išduoda kiti ženklai, o ne reti plaukeliai.

Kai kurie naujagimiai gimsta gauruoti, bet vėliau šie plaukeliai nuslenka

Kai kurių naujagimių kūneliai būna padengti minkštais plaukeliais, kurie vadinami lanugo. Šie plaukeliai ant vaisiaus kūnelio pasirodo maždaug 4 ar 5 nėštumo mėnesį ir maždaug 6 ar 7 nėštumo mėnesį nuslenka. Tai reiškia, kad dauguma kūdikių gimsta jau be šių plaukų, bet kai kurie pirma laiko gimę naujagimiai dar gali būti jais padengti.

Normalu, jei kūdikiui slenka plaukai

Dauguma kūdikių per pirmuosius šešis savo gyvenimo mėnesius netenka dalies ar visų plaukų, kuriuos turėjo gimimo metu. Pagrindinė tokio nuplikimo priežastis – į pagalvę ar čiužinį besitrinanti galvytė. Kai kūdikis išmoksta sėdėti ir pradeda ropoti, galvos trynimosi sumažėja, ir plaukeliai atauga.

Kas dar, jūsų manymu, lemia, kad vieni kūdikiai gimsta su plaukais, o kiti be jų? Kaip atrodėte jūs ar jūsų vaikai gimimo metu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)