Naujos gyvybės laukime pozityvumas ir rūpinimasis savimi daro didžiulę įtaką ne tik emocinei, bet ir fizinei moters būklei. Kiekviena būsima mama turėtų žinoti, kad nėštumo metu jos organizmas tampa jautresnis, nes keičiasi hormonai ir nervų sistema. Atsakomybė už naują gyvybę sukelia moterims daugybę klausimų, ir vienas iš jų – ar galima naudoti kosmetiką ir kokius produktus rinktis? Renkantis kosmetiką, nėštumo metu labai svarbus minimalizmas – kuo mažiau sudedamųjų dalių, tuo geriau, rašoma pranešime spaudai.

„Dažniausiai kosmetikos gamintojas nurodo, ar produktas tinkamas nėščioms ir maitinančioms moterims. Viena iš besilaukiančių klienčių pasakojo, jog jau keletą mėnesių vakarais valydavo veidą pieneliu ir toniku bei pasitepdavo kremu, bet kartą pasitepus įprastomis priemonėmis veidas ėmė kaisti, perštėti, ir ji turėjo tuoj pat viską nusivalyti. Lygiai taip pat buvo kitą vakarą – oda taip pat jautriai sureagavo. To niekada nebūdavo, o ant kremo parašyta, kad jis nealergizuojantis ir be jokios chemijos. Moteris sako nesuprantanti, kaip kremas taip staiga ėmė jai netikti. O dėl to, kad besilaukiančios moters organizmas tampa jautresnis dėl hormonų. Taip pat ir su oda – ji gali tapti visai kitokia, nei iki tol, gali atsirasti jautrumas, riebumas, sausumas, hiperpigmentacija, net odos ligos, pavyzdžiui, egzema, atopinis dermatitas ir kitos nemalonios reakcijos“, – pasakoja kosmetologė Odeta Dešukienė.

Odeta Dešukienė

Ką ant veido gali tepti besilaukianti moteris?

Kalbant apie kosmetiką, besilaukianti moteris gali naudoti beveik viską. Netinka tik vaistai, skirti gydyti odos ligas, pavyzdžiui, aknę. Tai gali būti įvairūs antibiotiniai tepalai, priemonės su vitamino A formomis, retinoidais (pavyzdžiui, aktyvūs jauninamieji kremai, serumai), kurie didina apsigimimų riziką. Taip pat reikėtų vengti eterinių aliejų, nes jie lakūs, gali sukelti alergines reakcijas, bei odą šviesinančių priemonių su hidrochinonu – šios medžiagos patenka į kraują ir gali pakenkti vaisiui. Netinka ir visos priemonės su salicilo rūgštimi – šio ingrediento yra prausikliuose, kremuose, šveitikliuose, skirtuose probleminei odai, kurią vargina spuogai, aknė, inkštirai. Priemonėse odai, kenčiančiai nuo aknės, apskritai yra labai daug antibakterinių komponentų, kurie gali pakenkti vaisiui.

Reikėtų vengti ir dezodorantų, antiperspirantų, kuriuose yra aliuminio chlorido. Nors mokslinių tyrimų dar nėra, bet manoma, kad ši medžiaga patenka į organizmą ir sukelia hormoninius pokyčius.

„Labai dažnai nėščiosios vengia grožio procedūrų, nes dėl informacijos stokos ir nežinojimo bijo pakenkti sau ir vaisiui. Vienoms nėštumo metu odos problemos baigiasi, kitoms priešingai – prasideda. Labai daug moterų kenčia nuo veido odos bėrimų, ypač tai būdinga pirmaisiais nėštumo mėnesiais, bet gali tęstis ir visą nėštumą. Todėl būtina kreiptis į grožio specialistus, kurie patars ir atliks reikiamas procedūras. Nėštumo metu būtina prižiūrėti veido odą, ją valyti, drėkinti. Labai dažnai būsimos mamos pastebi, kad atsiranda tamsių dėmelių, ypač antroje nėštumo pusėje. Tą irgi lemia hormoniniai pokyčiai, dėl kurių padidėja melanino gamyba. Todėl patariama tiek žiemą, tiek vasarą rinktis kremus su SPF. O taip pat tinka visi produktai su vitaminu C – jie padeda kovoti su tamsiomis dėmelėmis, hiperpigmentacija. Vitaminas C – stiprus antioksidantas, kuris slopina melanino gamybą ir skatina kolageno sintezę. Jei oda labai išsausėjusi, padės drėkinančios, maitinančios procedūros, kurios atgaivins odą ir ją prisotins naudingomis medžiagomis, mineralais“, – pasakoja grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ kosmetologė O. Dešukienė. Jos kolegė, tos pačios klinikos kūno priežiūros specialistė Jaunė Bieliūnienė pabrėžia, kad nereikia jaudintis, jog keičiasi jūsų kūnas, auga svoris, tinsta kojos ar rankos. Visa tai laikina.

Jaunė Bieliūnienė

Kaip prižiūrėti kūną, kuriame auga gyvybė?

Visi pokyčiai, vykstantys moters kūne nėštumo metu, yra natūralūs fiziologiniai pokyčiai. Svarbu nepamiršti, kad po gimdymo viskas grįš į savo vietas. Besilaukianti moteris turi kuo stropiau prižiūrėti savo kūno odą, kad išvengtų strijų, ją nuolat drėkinti ir tepti kremais, kurie skirti ir tinka naudoti būtent nėščiosioms.

„Negalima atlikti jokių lazerinių procedūrų, botulino toksino injekcijų, elektrostimuliacijos, injekcinių procedūrų, tokių kaip mezoterapija, PRP, biorevitalizacijos ar hialurono rūgšties užpildai“, – pasakoja kūno priežiūros specialistė J. Bieliūnienė. Ji sako, kad jei nėra nėštumo komplikacijų, rekomenduojama mankšta baseine, poilsio režimas, pasivaikščiojimai gryname ore ir subalansuota mityba.

Dvi dešimtis metų moterims kūną puoselėti padedanti Jaunė sako, jog daugelis nėštukių skundžiasi nugaros, juosmens srities, kaklo, pečių juostos skausmais. Juos malšinti puikiai padeda masažai. Jie tinka ir nuo kojų tinimo, taip pat padeda nesikaupti skysčiams organizme, suaktyvina kraujotaką ir limfotaką.

„Odai švelninti rekomenduoju pasidaryti kūno šveitimą ir po jo įmasažuoti maitinamuosius, drėkinamuosius kremus, grūdintis kontrastiniais dušais, o kūną trinti šiurkščiu, geriausia lininiu rankšluosčiu. Strijų prevencijai puikiai tinka sausas odos šveitimas šepečiu arba masažo pirštine, kremo nuo strijų naudojimas ant drėgnos šlaunų, sėdmenų, pilvo odos“, – pasakoja kūno priežiūros specialistė.

Taip pat ji pabrėžia, kad nėštumo metu itin svarbi subalansuota pilnavertė mityba, tačiau reikėtų jausti saiką ir jokiu būdu nevalgyti už du.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)