Tik profilaktiniais tikslais

„Eteriniai aliejai, manau, atėję yra iš tos tradicinės medicinos, kuomet gydymui buvo pasitelkiamos žolelės ar žoliniai preparatai – tai, kas iš gamtos. Tad į gamtinę medicinos dalį nereaguoti mes, medikai, negalime, net jei ir įprastai vaikus gydome klasikinės medicinos metodais. Juolab kai tėvai tikrai pastaruoju metu pamėgo eterinius aliejus ir aromaterapiją“, – sako I.Plėštytė-Būtienė.

Vis dėlto gydytoja įspėja, jog eteriniai aliejai, kaip ir maisto papildai ar arbatos, ligų negydo.

„Jų naudojimas yra labiau remtas profilaktikos tikslais. Jie skirti tam tikriems simptomams palengvinti. O atrodo, jog veikia gydančiai, nes kvapai daro poveikį žmogaus nervų sistemai. Vadinasi, jei kvapas atpalaiduoja, atsipalaiduoja ir žmogus, ir jo liga. Tuomet greičiau ir sveikstama“, – pasakoja gydytoja. Tad rekomenduojama rinktis tuos eterinius aliejus, kurie labiausiai patinka patiems vaikams ir tėvams. Tokia aromaterapija gali nuteikti ir geram miegui, ir padėti nusiraminti.

Augalų išskiriami eteriniai aliejai, pasak gydytojos, turi ir konkrečią naudą. Jų aliejai, koncentratai, iš tam tikrų augalų, gali veikti dezinfekuojamai, naikinti mikrobus. Tačiau tai vėlgi yra ne gydymas, o profilaktika.

„Tikėtis, kad ryte vaikui ant megztinio užlašinus levandos eterinio aliejaus jis visą dieną bus apsaugotas nuo virusų, nereikėtų. Dezinfekuojantys eteriniai aliejai yra tarsi oro skydas, barjeras, kuris padeda įkvėpti mažiau aplinkoje esančių virusų, nes garuodamas valo orą“, – aiškina pašnekovė.

Tad priminimas tik vienas, profilaktika turi būti užsiimama reguliariai, vienkartinis aromaterapijos namuose seansas niekuo nepagelbės.



Apsieiti be eksperimentų

Eteriniai aliejai gali būti garinami arba tepami ant odos. Tačiau čia gydytoja tėvus įspėja neeksperimentuoti ir juos vartoti tiksliai taip, kaip nurodyta gamintojo.

„Jeigu parašyta, kad į difuzorių garinimui namuose lašinti tris lašus, tiek ir ne daugiau. Jeigu įspėjama nenaudoti ant odos, nerizikuoti. Naudojimui ant odos geriausia rinktis jau pagamintus ir su kitais kokybiškais aliejais maišytus eterinius aliejus. Kitu atveju norint palengvinti slogą ar kosulį, skausmus, tik dar labiau sudirginsime organizmą ir sloga tęsis ne dvi savaites, o gerokai ilgiau. Sudirginta oda gali gintis dar didesne alergine reakcija, pūslėmis ir ją teks gydyti kelis mėnesius“, – sako I.Plėštytė-Būtienė.

Aromaterapija namuose irgi turėtų būti santūri. Gydytoja rekomenduoja išsirinkti vos kelis labiausiai patikusius eterinius aliejus ir naudoti tik juos. Jokiu būdu nemaišyti kelių nei garinant, nei vartojant ant odos: „Ne veltui sakoma, kad mums tinka tas kvapas, kurio nejuntame. Taip ir su aromaterapija. Eterinis aliejus gali garuoti, tačiau neturi erzinti. Tačiau bene paprasčiausias būdas palengvinti tiek slogą, tiek atsipalaiduoti yra tiesiog gerai išvėdinti namus. Gaivus, švarus oras kambaryje turės ne ką mažiau naudos.“

Verta žinoti

Kūdikiams iki pusės metų nederėtų nei eterinių aliejų tepti, nei jai kvėpuoti ir jų jautrumą palyginti su suaugusiojo būtų galima net dauginti iš dešimties. Nuo pusės metų galima itin atsargiai ir pamažu vaiką pratinti prie vieno kvapo ar aliejaus ir geriau tiek atskiesto, kad suaugęs žmogus jo praktiškai nejaustų.