Vaikiška knygelė „Ar jie perdžia?“ yra linksmas edukacinis leidinys, kuris leis nesunkiai užmegzti nepatogaus turinio pokalbius net droviausiose šeimose, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Apie tai kalbame jau nuo gimimo

Paprastai apie natūralius mūsų kūno procesus, tokius kaip: bezdėjimą, raugėjimą, šlapinimąsi, tuštinimąsi ir pan. tėvai su savo kūdikiais kalba nuo jų gimimo, tačiau to nesureikšmina ir galbūt nepastebi. Tam pritaria ir psichologė, įmonės „Psichologinės gerovės centras“ įkūrėja Ina Kalvanienė.

„Pavyzdžiui, keisdami sauskelnes, įvardijame vaikui, kas įvyko, dažnai pasijuokiame iš sauskelnių „turinio“ ir pan. Ir tai yra gerai, nes ši komunikacija padeda vaikui pažinti save“, – sako pašnekovė.

Anot jos, tarp 2 ir 3 metų apie šiuos „reikalus“ pradeda kalbėti ir patys vaikai. Tai ir vėl yra gerai, nes toks bendravimas veikia kaip savipagalba vaikui tapti savarankiškesniam ir nuo sauskelnių pereiti prie puoduko.

Gėdinti nedera

O nuo 3–4 metų tarp vaikų prasideda juokai apie tuštinimąsi, bezdėjimą ir pan. Tai yra puikus laikas, skirtas mokinti vaikus apie mūsų kūno dalis, priminti, kad jų nedera rodyti visiems, kas yra privatumas, pagarba savo ir kito kūnui ir tam, kad vaikas suprastų, kas tinkama šnekėti ir kaip elgtis viešumoje, o kas ne.

„Vaikams galima leisti juokauti ir kalbėti apie kūno procesus, bet jie turėtų žinoti, kad darželyje ar kitur viešumoje tai nebūtinai bus priimtina. Pagrindinė taisyklė – apie šiuos kūno procesus reikėtų šnekėti, kaip apie natūralius dalykus, negėdinti vaikų. Tačiau lygiai taip pat verta nuo mažumės mokinti žodžio „privatumas“ reikšmės. Galima sakyti, jog visi šie kūno procesai nėra blogi, tačiau maloniau, jei jie atliekami privačiai“, – priduria I. Kavanienė.

Ar jie perdžia

Išgelbės humoras

Vaikai ypatingai mėgsta pokštauti „ano galo“ temomis, nes pamatę sutrikusius tėvus, supranta, jog šie jų pokštai turi jėgą ir taip susilaukia tėvų dėmesio. Pokštavimas apie tai kartu yra ir savotiškas gynybos mechanizmas nuo nerimo.

„Tokie juokai sumažina vaikų nerimą pasielgti netinkamai. Humoristai irgi juokauja temomis, kurios mums yra nepatogios, tokiu būdu tarsi neleisdami gėdai kontroliuoti jų pačių“, – tikino psichologė.

Taigi, juokas išgelbės pasaulį! Knygelė „Ar jie perdžia?“ linksmai papasakos, kaip „orą gadina“ vaikų mėgstamiausi gyvūnai, kurių bezdalai smirda labiausiai, kurie perdžia daugiausia... ir apskritai, iš kur visi tie smirdalai atsiranda. Knyga puikiai tinka ir ne itin mėgstantiems skaityti vaikams, mat linksmos istorijos bei daug spalvingų iliustracijų tikrai sudomins atversti dar ir dar vieną puslapį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)