Ar šunys iš tiesų jaučia nėštumą? Ar gali jį pajusti, kai dar nieko nesimato? Kaip tai įmanoma? „Huffpost“ pakalbino kelis gyvūnų elgesio specialistus.

Visa teisybė apie šunų pojūčius

Tyrimų, kurie patvirtintų, kad šunys gali pajusti nėštumą, nėra daug, bet išsamūs tyrimai apie išskirtinai jautrias šunų jusles rodo, kad tai įmanoma.

„Mūsų šunys – entuziastingi stebėtojai, – teigė vieno šunų augintojų klubo Amerikoje sertifikuota šunų elgesio specialistė Mary Burch. – Jų labai jautri uoslė ir rega, nieko stebėtino, kad jie pajunta pokyčius, moteriai ėmus lauktis.“

M. Burch teigimu, šunys fiksuoja besilaukiančios moters fizinius pokyčius – pakinta išvaizda, atsiranda naujų kvapų, jie taip pat pastebi elgesio ir emocijų pokyčius.

„Nėščių moterų kūne vyksta cheminių pokyčių, dėl pakitusio pH balanso, hormonų, mitybos pokyčių pasikeičia kūno kvapas, – aiškina šunų elgesio specialistė. – Atsiranda ne tik naujas kūno kvapas, dėl rytinio pykinimo moterys dažnai nenori valgyti, organizmas ima energijos iš riebalų ir dėl to atsiranda nemalonus kvapas iš burnos.“

Šunys garsėja išskirtinai jautria uosle. Juos išmoko ieškoti narkotikų, sprogmenų. Tyrimų duomenimis, šunys gali pajusti vėžį, migreną, epilepsijos priepuolius. Šiuo metu tiriama, ar šunys galėtų užuosti koronavirusą.

Tikėtina, kad šuns gebėjimas fiksuoti su nėštumu susijusius pokyčius priklauso nuo to, ar gerai jis pažįsta nėščiąją.

„Pažįstamos moters kūne hormonų ir cheminių medžiagų pokyčiai gali būti labiau pastebimi, lyginant su pirmą kartą matoma moterimi“, – teigė australė šunų elgesio specialistė, konsultantė Kate Mornement.

Pasak M. Burch, šeimininkės organizmo pokyčiai bus akivaizdžiausi, bet šunys fiksuoja ir kitų moterų organizmo cheminius pokyčius.

Šuo gali ne tik užuosti hormonų pokyčius, bet ir išgirsti įsčiose esančio kūdikio širdies plakimą, sako K. Mornement. Nėra daug šią teoriją pagrindžiančių tyrimų, nors daug besilaukiančių moterų pasakoja įdomių nutikimų, rodančių, kad tai įmanoma.

Šiaip ar taip, iki galo nėra aišku, ar šunys suvokia permainų priežastis, ar susies jas su galiausiai namuose atsirasiančiu kūdikiu.

Kaip moters nėštumas paveikia šuns elgesį

Nėštumas gali paveikti šuns nuotaiką, elgesį, tiesa, taip nutinka ne visada.

„Kai laukdavausi, vieno mūsų labradoro elgesys nepakisdavo. Bet kitas šuo – bokseris tapdavo gana nerimastingas, – pasakojo K. Mornement. – Daug klienčių yra pasakojusios, kad joms pastojus pasikeitė šuns elgesys. Dažniausiai šunys tampa lipšnesni, daugiau glaustosi.“

M. Burch mano, kad šunų elgesys pasikeičia dėl pakitusio nėščiųjų elgesio: „Besilaukiančios moterys saugo būsimą kūdikį, dažnai deda rankas ant pilvo arba neleidžia šuniui šokti ant savęs. Todėl šuo gali pasidaryti jautresnis arba reikalauti daugiau dėmesio, atrodyti liūdnas.“

Viena M. Burch bičiulė pastebėjo – jos nėštumo pabaigoje šuo atrodė įsitempęs, neramus. Moteris spėjo, kad tam įtakos turėjo pasiruošimai kūdikio gimimui, baldų perstumdymas namuose, pasikeitęs namiškių gyvenimo ritmas ir trumpesni pasivaikščiojimai su šunimi.

„Idealiu atveju, būsima mama ir tėtis neturėtų pamiršti šuns. Šuo ir toliau turėtų sulaukti dėmesio, būti vedžiojamas“, – pabrėžė M. Burch.

Šunų elgsenos trenerė, devynių knygų apie gyvūnus autorė Sarah Wilson sako girdėjusi daug pasakojimų, kad šuo ima labiau saugoti nėščią moterį, tiesa, dažnai tai prisimenama vėliau. Viena moteris prisiminė: „Štai kodėl jis atsiguldavo taip, kad visada mane matytų.“ Kita pasakojo: „Pastebėjau, kad pasivaikščiojimų metu ji atsistodavo tarp manęs ir svetimų žmonių.“ Kitos moterys minėjo, kad šunys ima dažnai glaustytis.

Svetimų moterų nėštumas šunims mažiau rūpi. „Ar jie pastebi, kad svetima moteris laukiasi? Be abejo, tik nemanykite, kad jiems tai labi rūpi“, – teigė S. Wilson.

Kaip paruošti savo šunį kūdikio atsiradimui namuose

„Labai svarbu, kad šeimininkai paruoštų savo auginamą šunį kūdikio atsiradimui – juk tai reikš permainas visiems namų gyventojams, – aiškina K. Mornement. – Tinkamai iš anksto pasiruošus, išvengsite baimės, nerimo, kai gims kūdikis.“

Vienas būdas parengti šunį kūdikio atsiradimui – likus keliems mėnesiams ar savaitėms iki gimimo, pamažu rodyti jam kūdikio daiktus, kurti pozityvias su jais susijusias asociacija – duoti šuniui skanėstų, pagirti jį.

Ekspertai taip pat pataria palengva pratinti šunį prie pokyčių – įjungti kūdikių leidžiamų garsų įrašų, duoti pauostyti kūdikio pudros, losjono.

Šeimininkai geriausiai pažįsta savo šunį, taigi jūs turite nuspręsti, kas geriausia jūsų augintiniui ir visai šeimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)