„Kalbėdamiesi su šeimomis iš arti matome, su kokiais iššūkiais jie susiduria ir, kaip galime jiems padėti. Dėl įvesto karantino nuvykti jų aplankyti negalime, tad dedame visas pastangas, kad juos išklausytume ir sprendimą priimtume čia ir dabar,“ – sako SOS Vaikų kaimų socialinių paslaugų šeimai vadovė Rasa Zaidovaitė.

Sumažėjusios pajamos – didelis iššūkis

Kaip vieną didžiausių problemų šeimos įvardija finansinius iššūkius. Dėl COVID-19 daugeliui sumažėjo darbo krūvis ir dabar jie dirba ne pilnu etatu, kiti – išvis neteko pajamų šaltinio ir turi sugalvoti, kaip išlaikyti savo šeimas. Sunkiau besiverčiančios šeimos nėra pratusios reikalus tvarkyti nuotoliniu būdu, todėl į pagalbą atskuba šeimos socialinio atvejo vadybininkas, veikiantis kaip tarpininkas.

Keblioje situacijoje dėl karantino atsidūrusioms šeimoms SOS Vaikų kaimai teikia paramą, kuri pristatoma vengiant tiesioginio kontakto: pasirūpina maisto produktais, reikalingomis higienos bei dezinfekcijos priemonėmis. Tai padeda darbus praradusioms šeimoms ar vienišoms daugiavaikėms mamoms, kuriems tokia pagalba yra vienintelis būdas išgyventi, apsaugoti ir pamaitinti savo vaikus.

Didelę dalį šeimų neramina ir netrukus prasidėsiantis nuotolinis mokymas. R. Zaidovaitė teigia, kad trečdalis šeimų neturi nei kompiuterių, reikalingų būsimam mokymosi procesui, nei interneto ryšio.

„Žinome, kad didžioji dalis vaikų mokytis nuotoliniu būdu neturi jokių galimybių. Dedame visas pastangas, kad šeimose atsirastų bent po vieną mokymuisi reikalingą įrenginį, – pasakoja R. Zaidovaitė. – Ieškome bendro dialogo su mokyklomis, prašome paramos verslo sektoriuje.“

Emocinė būklė – dar svarbesnė nei įprastai

Ne viena šeima ilgiau pasikalbėjus pasakoja ir apie pašlijusius santykius. Dažnas kivirčijasi su antrąja puse, neatranda dialogo. Daugelis pabrėžia, kad šiuo metu itin sunku susikalbėti su šeimos nariais, kurie gerokai didesnę laiko dalį dabar praleidžia kartu. Maža to, reikia sugalvoti kuo užimti atžalas, kai jie visą dieną tūno namuose.

„Nemažai šeimų gyvena socialiniuose būstuose, kurie nėra itin dideli. Neretai viename kambaryje glaudžiasi iki 5 asmenų. Nors šeimos ir stengiasi laikytis karantino, laiką leidžia namuose, atsiranda daug vidinės trinties, išprovokuojančios nuovargį bei nesutarimus“, – sako R. Zaidovaitė.

Dėl šios priežasties SOS vaikų kaimai nuotoliniu būdu konsultuoja šeimas ir ragina kalbėtis ne tik tarpusavyje, bet ir kreiptis į specialistus. Praėjusią savaitę pradėjo veikti budinčių psichologų linija, kuri ištikus krizei, padeda nusiraminti ir priimti tinkamus bei šeimos narių netraumuojančius sprendimus. Be to, konsultuoja, kaip apie susidariusią situaciją kalbėtis su vaikais, pasakoja, kaip svarbu leisti laiką kartą ir dalinasi vaikų užimtumo idėjomis.

„Pastebime, kad karantino laikotarpiu šeimos gyvena nuolatinėje įtampoje – jie bijo rytojaus. SOS vaikų kaimai atiduoda visą savo energiją tam, kad šeimos patirtų kuo mažiau trikdžių ir kiek įmanoma tokioje situacijoje gyventų įprastą gyvenimą.

Ir toliau akylai stebime mūsų prižiūrimų šeimų kasdienybę bei operatyviai reaguojame“, – teigia SOS vaikų kaimų socialinių paslaugų šeimai vadovė Rasa Zaidovaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)