Kvėpavimo takų ligos dažniausiai puola dėl sauso aplinkos oro šildymo sezono metu išsausėjus nosies gleivinei. Dėl to sutrinka organizmo barjerinė apsaugos funkcija – virusai daug lengviau prikimba.

Gydymas įprastais medikamentais daugeliui gali atrodyti nekaltai ir sudaryti įspūdį esą tai varvančią nosį pagydys be jokio pavojaus.

Vaikų gydytoja Rimanta Burnickienė sako, kad tėvų pamėgti sintetiniai (cheminiai) vaistai neturėtų būti panacėja nuo slogos.

„Vienintelis efektyvus gydymo būdas – laikas bei kuo natūralesnės gydymo priemonės“, – įsitikinusi medikė. Deja, Lietuvoje yra vos vienas kitas natūralių vaistų nuo slogos gamintojas.

Stiprinti imuninę sistemą

„Visų pirma reikalinga stiprinti imuninę sistemą, o ne chemiškai veikti gleivinę tikintis greito efekto“, – atkreipia dėmesį vaikų gydytoja Rimanta Burnickienė. Be to, greito gydymo cheminiais vaistais pasekmė – organizmo pripratimas.

„Tokia veiklioji medžiaga kaip ksilometazolinas ypač sukelia priklausomybę ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Organizmą pradeda varginti nuolatinės slogos, alergijos“, – įspėja medikė.

Tiesa, gydytoja sako, jog negydoma sloga gali lengvai pereiti į kosulį, „nusileisti“ į bronchus. Taigi net ir nekaltas nosies „pavarvėjimas“ gali tapti rimtesnės ligos pradžia. Vos pajutus peršalimo simptomus pirmas vaistas – vitaminas C, kuris jau nuo seno žinomas kaip imuniteto atsparumo bakterijoms pagalbininkas. Karšta liepžiedžių arbata ir vitaminas C peršalimo pradžioje gali daryti stebuklus. Bet jei jau nespėjote ir peršalimas ar sloga įsismarkavo, neskubėkite gydytis cheminės sudėties vaistais. Rinkoje tikrai yra sveikesnių alternatyvų.

Drėkinti nosies gleivinę

R.Burnickienė aiškina, kad kvėpavimo takų ligos dažniausiai puola dėl sauso aplinkos oro šildymo sezono metu išsausėjus nosies gleivinei. Dėl to sutrinka organizmo barjerinė apsaugos funkcija – virusai daug lengviau prikimba.

„Išsausėjusi gleivinė pasmerkta ligai. Siūlyčiau bent nakčiai nosies gleivinę sutepti įprastu alyvuogių aliejumi ar žuvų taukais“, – dalinasi gydytoja. Tiesa, nosies drėkinimas fiziologiniu, jūros vandeniu ar kitais preparatais, anot jos, nors ir gali pirmosios slogos dienomis padėti, nesaikingai vartojant ilgainiui sukelia priešingą efektą.

„Iš pradžių, atrodo, purškiame ir padeda, bet ilgainiui efekto neduoda. Tai ne pripratimas, o šalutinis poveikis, kai jo naudojama daugiau, nei rekomenduojama. Nuo nuolatinio nosies valymo specialiomis priemonėmis gleivinė sudirginama, tampa labiau pažeidžiama. Visi preparatai skirti naudoti tik trumpą laiką pirmosiomis slogos dienomis, tačiau ne ištisiniam vartojimui, kaip dažnai pasitaiko. Tuomet pacientai ir skundžiasi neva jau priprato prie vaistų ir šie užuot veikę dar labiau suerzina nosies gleivinę“, – pastebi medikė.