Grožis, nepavaldus lietuviškiems orams

„ToDo“ grožio studijos įkūrėja Dorota Tomaševska per beveik 10 metų darbo patirtį turėjo daug klienčių nuotakų ir sako, kad moterų prieš vestuves paruošimas – atskira ir labai atsakinga sritis. Kiekviena nuotaka vestuvių dieną nori atrodyti gražiausia, todėl reikia pasirūpinti veidu, plaukais, kūnu, nagais. Profesionaliai atliekamas makiažas ir šukuosena – nuotakos būtinybė. Tačiau pašnekovė pasakoja, kad reikia nepamiršti ir kitų procedūrų, kurios gali pasirodyti antrinės, tačiau yra nepriekaištingos išvaizdos pagrindas.

„Kuo lygesnė oda – tuo geriau atrodo ir laikosi makiažas, todėl problemine oda reikia pasirūpinti iš anksto. Ir bet kokiu atveju dieną prieš pasidaryti lengvą veido šveitimą bei drėkinančią veido kaukę. Tinkamai sumodeliuoti ir lengvai padažyti antakiai, priaugintos blakstienos padeda ryškiai ir nepriekaištingai atrodyti tiek ilgą vestuvių dieną, tiek po jų. Tik šių metų tendencija yra natūraliai atrodantys antakiai ir trumpesnės, mažiau riestos blakstienos – tad nepersistenkite“, – pataria grožio specialistė.

D. Tomaševska teigia, kad didžiausias vestuvių bumas būna pavasarį – vasarą ir pirmąjį rudens mėnesį. Labiausiai nuotakos grožiui palankūs vėlyvo pavasario (gegužės) ir ankstyvo rudens (rugsėjo) mėnesiai, nes jie nepasižymi labai karštais, šaltais ar lietingais orai, todėl nekyla pavojus makiažui ir šukuosenai. Tačiau daug kas priklauso ir nuo tinkamo pasiruošimo: moteris sako, kad pirmąkart darant blakstienų priauginimą rekomenduojama 24 val. prieš pasidaryti alergijos testą, nepagailėti laiko ir pinigų bandomajam makiažui ir šukuosenai. Registruotis makiažui ir šukuosenai D. Tomaševska pataria 3–6 mėnesius prieš didžiąją šventę, o kitoms grožio procedūroms – likus 2–3 mėnesiams.

Gražiausi atsiminimai vestuvių fotografijose: ką reikia apgalvoti

Vestuvės

Fotografė Edita Šerlat sako, kad norint garantuotai turėti tobulų vestuvių nuotraukų, fotosesiją, fotografus pasirinkti kuo anksčiau, nes kai kurios datos užimamos likus net pusantrų metų iki vestuvių. Lietuviai dažniausiai rezervuoja fotografus likus 5–6 mėnesiams iki didžiosios dienos. Labiausiai užimtas laikotarpis – vasara, nors per karščius fotografuotis nėra komfortiška. Geriausia, pasak pašnekovės, fotosesiją daryti balandį, gegužę arba rugsėjį, be to, tuo metu ir lengviau rasti laisvą fotografą.

Vestuvinė fotosesija labai priklauso nuo orų, kurie Lietuvoje išties kontrastingi. „Pavasaris – išskirtinai gražus laikas tokiai fotosesijai. Spalvingos vietos, žydinčios sakuros ar obelys atrodo elegantiškai, prabangiai. Žinoma, visada galima pasirinkti fotostudiją, viešbutį ar dvarą fotosesijai, jeigu orai nėra palankūs, tačiau giedrą dieną siūlau pasinaudoti pavasario džiaugsmais“, – sako fotografė.

Daugiausia vietų pasirinkimų yra vasarą. Taip pat šis laikas suteikia daug laisvės aprangai. Saulėtas oras, gamtos grožis yra palankus fonas nuostabiems kadrams, o nuotakos gali sau leisti lengvas sukneles su didele iškirpte bei aukštakulnius.

E. Šerlat sako, kad vietų fotosesijoms yra begalė, kiekvienas renkasi pagal norimą stilių: „Senamiestis, Užutrakio dvaras, Pirklių klubas, Elektrėnų atrakcionų parkas, golfo aikštynai arba gamtos ramybė – vasarą pasirinkimų begalė. Vis dėlto, net ir šiuo metu orai ne visada palankūs, todėl reikia turėti atsarginį variantą – važiuoti į fotostudijas, viešbučius, muziejus, restoranus, dvarus. Jei lietus trumpas, galima jį pralaukti, tereikia pasiruošti skėtį, kosmetiką makiažo pataisymui ir atsarginius batelius.“

Nors ruduo mažiau populiarus, tačiau puikus laikas vestuvėms, sako fotografė. Šiuo metų laiku fotosesijų vieta renkama pagal orų prognozę. Gražiu oru tinka parkai, senamiesčio aikštės, gatvelės. Raudoni, aukso spalvų lapai suteikia ypatingą žavesį nuotraukoms. Sausu oru ar jei gamtos spalvos praradusios žavesį elegantiškai atrodo XIX amžiaus architektūra – kolonos, aikštės, kiemai.

„Žiemos miškas – tai prabangus peizažas su stebuklinga atmosfera: medžių šakos, sniego pusnynai. Ypač harmoningai tokiame fone atrodysite šiltuose paltuose. Jei vestuvių dieną oras ramus ir sninga nestipriai, tai yra puiki galimybė padaryti gražią vestuvių nuotrauką dvare viduje ar lauke, pavyzdžiui, prie durų arba apsnigtų medžių“ ,– idėjomis dalijasi fotografė.

Vestuvės

Taip pat prieš renkantis fotografą pašnekovė siūlo apgalvoti ir išsirinkti norimą fotosesijos stilių. Ji įvardija keturis populiariausius ir siūlo rinktis iš jų: „Mados (angl. „fashion’’) stilius tinkamas, jei vestuvės vyks mieste, moderniame viešbutyje, o jūs domitės mada ir jaučiate jos tendencijas. Klasikinis – toks, kuris atrodys stilingai ir elegantiškai ir po 20 metų. Tai – paprastas grožis, prabangi floristika ir serviravimas. Tinka konservatyviems, ramiems jauniesiems. Žurnalistinio stilio nuotraukose „gaudomos’’ tikros dienos emocijos, netikėti, atsitiktiniai momentai. Šis stilius tinkamas jums, jei nedvejojate prieš kamerą parodyti bučinį, juoktis, o pozuoti jums nuobodu ir nenatūralu. Kūrybiškiems, siekiantiems išskirtinio individualumo būdingas Boho stilius. Jame nėra klasikinių aprangų, glamūrinių papuošalų, dominuoja gamta, nėriniai, paprastumas, ekologiškos, natūralios dekoracijos.“

Filmas, kurį nepabos žiūrėti

Skirtingai nei kitiems pašnekovams, vestuvių filmavimo bumas, pasak filmuotojo Dariaus Butovičiaus, būna rugpjūtį ir rugsėjį, o liepa – mažiausiai užimtas laikas. Ir tai palanku gražiam rezultatui – arčiau į rudenį saulė yra žemiau orbitos ir jos šviesa pasidaro ne tokia aštri ir spiginanti. Geriausias laikas užsakyti šią paslaugą yra iki sausio, nes po Naujųjų greitai užsipildo dauguma datų, todėl mažėja pasirinkimas ir didėja kaina, dalijasi patirtimi filmuotojas.

Vestuvių filmas, kaip ir nuotraukos, dažniausiai labai gerai atspindi jaunųjų poros charakterį. Pasak pašnekovo, su tuo susijęs ir vietos pasirinkimas: „Nefilmuosi pašėlusios poros dvare – jiems reikia erdvės, laisvės, spalvų, veiksmo. Romantiškiems jauniesiems dvaras puikiai tiks, taip pat jaukus viešbučio kambarys ar rami gamta.“ Pagal jaunųjų pageidavimus parenkama ir muzika bei vestuvių filmo trukmė – nuo sutrumpinto 3 minučių varianto iki 1 valandos trukmės filmo, dažniausiai atiduodame ilgą 1 valandos ir trumpą 1 dainos vaizdo įrašus. Kai kurie prašo gauti ir nesumontuotą medžiagą.“

Per 7-erius filmavimo metus D. Butovičius teigia pastebėjęs, kad kiekvienas metų laikas yra savaip palankus ir patrauklus, tereikia išmokti prisitaikyti. Pavasaris – visų fotografų ir filmuotojų laukiamas sezonas, kuomet atbundanti gamta vėl džiugina vis ryškesniais vaizdais, žiedai puošia peizažą ir po žiemos gausu naujų idėjų.

Vasaros gamtoje – didelis spalvų kontrastas. Saulė – pagrindinis filmavimo šviesos šaltinis – leidžia filmuoti siluetus, atspindžius nuo vandens. Vaizdą galima pagyvinti įvairiais atributais: jachtų, paukščių, kabrioletų, motociklų, gėlių. Pasak filmuotojo, vasaros minusas – karštis, dėl kurio nukenčia jaunųjų makiažai ir išvaizda, todėl tenka slėptis nuo saulės ir filmuotis pavėsyje, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Ruduo – labai gražus metų laikas vestuviniams filmukams, teigia D. Butovičius: „Saulė žemiau orbitos suteikia idealų apšvietimą, o spalvoti medžių lapai – jaukų foną. Nei per šilta, nei per šalta, todėl filmuoti ir filmuotis yra patogu. Rudenį dažniau lyja, todėl viskas blizga ir daug atspindžių nuo langų, šlapio paviršiaus. Lietaus bijoti tikrai nereikia – turime paruošę baltus skėčius, su kuriais išgaunami nuostabūs kadrai ir lyjant. Lietus nei kartą nesugadino nei vienos šventės filmavimo.“

Žiemą vestuvės, pasak pašnekovo, būna labai retai, ir su vieta improvizuoti yra sunkiau nei vasarą. Vyras pataria pasirūpinti šiltais drabužiais, termosais. Žiemą filmavimas būna labai greitas – nufilmuojame porą kadrų ir vėl apsirengiame, šildomės. Užtat tie vaizdai būna išskirtiniai – sniegas, saulė… Kadangi suknelė beveik visuomet būna balta, ji gali susilieti su sniegu fone, todėl renkamės daugiau filmuoti viduje. Juolab, žmonės labiau atsipalaiduoja, kai nėra per šalta. Čia vėlgi visuomet prisitaikome prie nuotaikos, savijautos ir aplinkybių.

Nuotakos suknelė: rengtis pagal sezoną ar madas?

Vestuvės

Jaunieji, rinkdamiesi aprangą savo vestuvių šventei, turėtų atsižvelgti pirmiausia į savo asmeninį stilių, šventės stilistiką, be to, kai kuriems sprendimams įtakos turi ir sezonas, oro sąlygos, sako Vilniuje įsikūrusio vestuvinių ir proginių suknelių salono „Mon Cheri“ direktorė Žaneta Šumkovskaja. Ji teigia, kad suknelių modeliai būsimai nuotakai pasiūlomi visų pirma pagal tai, kas jai asmeniškai tinka ir dera prie šventės idėjos.

„Skirtingi suknelių audiniai, modeliai, aksesuarai suteikia tam tikrą nuotaiką, kurią spinduliuos jaunoji, sakydama priesaikos žodžius ir šokdama svečių šurmulyje po ceremonijos. Daug dėmesio skiriame išsiaiškinti nuotakos asmeninį skonį ir pasiūlome modelius, kurie leistų jai jaustis savimi“ – sako pašnekovė. Ž. Šumkovskaja pataria rinktis suknelę likus ne keliems mėnesiams iki datos, o anksčiau – apie pusę metų, kad keičiantis formoms ar norams būtų galima spėti užsakyti naują. Tiesa, kai kurios sužadėtinės ima ieškoti suknelės likus metams iki didžiosios šventės, tačiau pašnekovės patirtis rodo, kad nuomonė įprastai pasikeičia ne sykį.

Suknelių salono direktorė pasakoja, kad vasarą ištekančios nuotakos dažniausiai linkusios puoštis ilga suknele su šleifu, bet nebūna pratusios vilkėti žemę siekiančių drabužių, tad kai kurioms tai gali sukelti nepatogumų. Valiūkiško stiliaus moterys kartais pasirenka trumpą suknelę su perregimu ilgu sijonu arba vos kelius siekiančią suknelę. „Vasarą, kai išgyvename pietietiškus orus, patartina rinktis natūralių audinių (šilko, batisto, damasto, žoržeto) sukneles, kad oda galėtų kvėpuoti. Pasirinkus laisvesnio, neaptempto modelio suknelę neišryškės kūno drėgmės paliktos žymės. Pasirinkus paprastesnį modelį verta rinktis įmantresnius papuošalus ar ryškesnį makiažą“, – pataria ji.

Brokatas, daugelio nuotakų mėgstamas standus mikado šilkas, pasak pašnekovėms tinka toms, kurios prisieks amžiną meilę rudenį, ankstyvą pavasarį arba žiemą. Lietuviški orai vėsiuoju sezonu dažnai būna drėgni, tad ji siūlo pagalvoti apie kreminę, šampano spalvą, kad smulkios purvo dėmelės ar lietaus palikti lašai nesugadintų bendro įvaizdžio.

Patarimai jaunikiui: kas skiria stilingą kostiumą nuo senamadiško

Vestuvės

Pasak „Rolando kostiumai“ salono savininko Rolando Taraškevičiaus stilingas jaunikio įvaizdis susideda ne tik iš kostiumo, bet ir iš vos pastebimų detalių: medžiagos, atspalvio, pamušalo ir kišenių. Trijų dalių – kelnių, liemenės ir švarko – kostiumas sukuria šventišką jaunikio įvaizdį. Svarbiausia sąlyga – kad visos trys dalys idealiai tiktų jaunikio sudėjimui.

R. Taraškevičius sako, kad po vestuvių ceremonijos ir oficialios dalies klasikinis vyriškas „trejetukas“ lengvai tampa vakarėlio apranga: „Nusiimame švarką, atraitojame marškinių rankoves, atsegame liemenę ir galime atsikvėpti, atsipalaiduoti.“ Laisvo stiliaus, neliemenuoti marškinėliai po kostiumu per vestuves tinka nebent seneliui arba darbuotojui iš provincijos, pabrėžia R. Taraškevičius. Pasak jo, stilingi jaunuoliai renkasi liemenuotus marškinius – galbūt tai mažiau patogu, tačiau labiau pabrėžia siluetą ir jaunikis atrodo pasitempęs.

Paklaustas apie stilingiausias jaunimo kostiumo spalvas, pašnekovas siūlo pamiršti nuobodžias pilkas ir biuro mėlynas spalvas: „Violetinės, vyno, rašalo spalvos, atspalviai per vestuves suteikia prabangos. Sportinių batelių ir klasikinių drabužių derinys pasenęs – šiemet prie griežto kostiumo rekomenduojame įsigyti klasikinius, elegantiškus batus. Jokio lakuoto paviršiaus – tik oda arba zomšas.“

Prakalbus apie spalvas, pašnekovas atkreipia dėmesį į pačios šventės stilių, sezoną – metų laiką, vestuvių vietą ir dienos metą. Pasirinkus mėlyną vestuvinį kostiumą vestuvėms, galima jį paįvairinti „teisingomis“ kojinėmis: „Ryškūs atspalviai ir paveiksliukai tinka teminėms vestuvėms. Svarbiausia – atsisakyti senamadiškų, monotoniškų pilkų ir juodų kojinių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)