„Tačiau būtent dabar yra puikus laikas įvertinti, kaip jūsų vaikams sekėsi susidoroti su namų darbų užduotimis ir pasiruošti ateinantiems mokslo metams, kad jie būtų sėkmingesni, o namų darbai – atliekami be ašarų, o su džiaugsmu ir malonumu, – pranešime spaudai teigia intelekto lavinimo centro „Brain Gym“ ekspertė Justina Inkrataitė. – Namų darbai skirti tam, kad vaikai lavintų mokymosi įgūdžius, ugdytų jų savarankiškumą ir atsakomybę. Taip pat padėtų geriau įsisavinti mokykloje išmoktą informaciją, mokytų planuotis laiką“.

Specialistė pastebi, kad dažnai tėvai skundžiasi, kad namų darbų ruošimas jų vaikams – sudėtingas ir varginantis procesas, neretai sukeliantis ir nereikalingą įtampą, susierzinimą ar net nepasitikėjimą savimi.

Ekspertė džiaugiasi, kad yra būdų, kaip atliekant namų darbus valdyti šias nemalonias emocijas ir pateikia keletą patarimų.

Justina Inkrataitė

1. Apribokite namų darbų atlikimo laiką. Stenkitės, kad jūsų vaikai namų darbus atliktų kiek įmanoma anksčiau dienos metu, kol smegenų veikla dar aktyvi. Naudinga tai daryti iškart po mokyklos. Taip pat neleiskite vaikui žioplinėti, apribokite namų darbų atlikimo laiką, skirkite vienai užduočiai tiek laiko, kiek manote, kad realu ją atlikti. Jei laukia didesnis projektas – šeštadienio rytas bei popietė yra puikiausias metas jam atlikti.

2. Sudėliokite grafiką. Pradžioje padėkite vaikui susidaryti namų darbų atlikimo grafiką, suplanuokite, kiek laiko reikia skirti kokiai užduočiai. Pradėti reikėtų nuo sunkiausių namų darbų, o lengvesnes užduotis palikti pabaigai.

3. Sumažinkite trukdžius. Sukurkite aplinką, tinkančią namų darbų atlikimui, kuri būtų toliau nuo televizoriaus ir kitų galimų trukdžių, tokių kaip naminiai gyvūnai, pastoviai vaikštantys žmonės ar didelis triukšmas. Taip pat mobilusis telefonas (jei vaikas tokį turi) turėtų būti paliktas kitame kambaryje. Jei vaikas linkęs užsisvajoti, nereikėtų daryti namų darbų prie lango.

4. Būkite pozityvesni. Jūsų požiūris ir nuotaika persiduoda vaikui, tad stenkitės būti kuo pozityvesni namų darbų atžvilgiu. Kalbėkite apie tai, kaip apie daug naudos ir gerų įgūdžių suteikiantį dalyką.

5. Kartu atlikite ir savo „namų darbus“. Stenkitės parodyti vaikui, kad įpročiai ir įgūdžiai reikalingi atlikti namų darbus bus naudingi visą gyvenimą. Pasistenkite atlikti savo darbus drauge su vaiku. Pavyzdžiui, jei jūsų vaikui užduota skaityti, pasiimkite knygą ir skaitykite kartu, taip pat jei tenka parsinešti darbo į namus, atlikite jį šalia vaiko, kol jis daro namų darbus.

6. Pamokykite, o ne atsakykite. Labai svarbu vaikui „užstrigus“ ties viena ar kita užduotimi nenurodyti iškart teisingo kelio, o tiesiog duoti užuominą ir taip padėti rasti teisingą atsakymą. Tėveliai, nedarykite „meškos paslaugos“ ir nespręskite problemos už vaiką, neaiškinkite visos užduoties, leiskite vaikui pačiam ją išspręsti. Taip ugdysite ir jo pasitikėjimą savimi.

7. Ugdykite savarankiškumą. Kai kurie namų darbai yra sukurti taip, kad vaikas juos turi padaryti visiškai savarankiškai. Nesėdėkite visada prie vaiko ir nestebėkite, kaip jis atlieka užduotis. Duokite vaikui laisvės, bet būkite pasiruošę pagelbėti, kai vaikui iš tiesų reikia pagalbos.

8. Apdovanokite už progresą ir pastangas. Sukurkite motyvacinę sistemą drauge su vaiku ir įvertinkite jo atliktą darbą bei pastangas. Tai gali būti bet kas, kas jums atrodo priimtina: lipdukai, šypsenėlės ar tiesiog pliusai ir minusai. Susitarkite, kokį prizą (žaislą ar pramogą) vaikas gaus surinkęs vieną ar kitą kiekį teigiamų įvertinimų.

„Žinoma, būtų smagu, jei vaikai galėtų visas užduotis arba didesnę jų dalį atlikti mokykloje, tačiau tai ne visiems įmanoma. Visi šie patarimai yra skirti tam, kad palengvintumėte namų darbų atlikimo procesą namuose. Tačiau labai svarbu suprasti ir atsiminti, kad tėvai nėra mokytojai, o namai – ne antra mokykla. Vaikas namuose turi jaustis atsipalaidavęs ir saugus“, – patarimais dalijasi J.Inkrataitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)