Į visus šiuos klausimus atsiųstame pranešime spaudai atsako gydytoja dermatovenerologė dr. Eglė Aukštuolienė iš Lazerinės dermatologijos centro.

Aknė – labiausiai paplitusi lėtinė odos liga, pasireiškianti bėrimu ir spuogų atsiradimu, dažniausiai kankinanti paauglius. Brendimo metu 12–14 metų vaikams (berniukams gali prasidėti ir vėliau) hormonų pokyčiai lemia intensyvų augimo šuolį, antrinių lytinių požymių vystymąsi bei, deja, odos problemas, atsirandančias dėl sustiprėjusios riebalinių liaukų veiklos. Įprastai jos gamina reikiamą kiekį riebalų, vadinamų sebumu, skirtų odai drėkinti. Organizmui bręstant, lytiniai hormonai stimuliuoja riebalinių liaukų veiklą ir jos pradeda gaminti riebalų perteklių. Be to, paauglių sebumo sudėtis dažnai skiriasi nuo suaugusiųjų – jis yra tirštesnis, ir dėl to tampa itin patogia terpe bakterijoms daugintis. Drauge oda ragėja – gamina daugiau keratino. Suragėjusios odos ląstelės užkemša riebalinės liaukos ištekamąjį latakėlį, dar vadinamą pora, kurioje gausu bakterijų, ir taip susidaro inkštirai ir spuogai.

Plačiai paplitusi neteisinga nuomonė, jog jaunatviniai spuogai yra paikas ir išaugamas paauglių rūpestis, iš kurio paprasčiausiai išaugama pasibaigus brendimui. Suversti kaltę natūraliems paauglystei būdingiems procesams ir ignoruoti problemą – neabejotinai blogiausias sprendimas. Nuo pat pirmųjų spuogelių atsiradimo nemokant atžalos rūpintis oda, procesas gali tapti nekontroliuojamas ir išaugti į aknę, reikalaujančią specialisto skirto gydymo. Be to, išvešėję spuogai sukelia nepasitikėjimą savimi ir stresą, dar labiau skatinantį spuogų atsiradimą.

Dermatologinės kosmetikos kompanijos BIODERMA atliktame tyrime, kuriame dalyvavo aknę turintys 15–18 metų jaunuoliai, išaiškinta, jog jų odos būklės paūmėjimui įtakos turėjo prasti mitybos įpročiai, nepakankamas miego kiekis, dekoratyvinės kosmetikos naudojimas siekiant užmaskuoti odos trūkumus, stresas.

Savo ruožtu tyrime dalyvavę paaugliai pastebėjo, jog jų odos būklė pagerėjo pradėjus sveikiau maitintis, gerti daugiau vandens bei išmokus teisingos odos priežiūros taisykles – užtikrinus odos švarą bei pradėjus naudoti tinkamas priemones. Taigi atsiradus pirmiesiems inkštirams, būtina paauglį mokyti veidą kruopščiai ir atidžiai plauti specialiu prausikliu, skirtu problematiškai odai, pasirūpinti, kad tai taptų įpročiu, bei skatinti spuogelių nekrapštyti ir nespaudyti, kadangi taip gali paskatinti uždegimą ir menkas spuogas gali tapti komplikuotu pūliniu.

Rūpinimasis vaiko oda nesibaigia naujų higienos įpročių formavimu – svarbu padėti vengti provokuojančių veiksnių: streso, nuovargio, piktnaudžiavimo abejotinos maistinės vertės produktais (saldumynais, greitu maistu, saldžiais kepiniais) ir pasirūpinti, jog ir taip nelengvu gyvenimo periodu jaunuolis pakankamai ilsėtųsi ir kokybiškai maitintųsi.

Straipsnis parengtas remiantis kompanijos BIODERMA užsakymu rinkos tyrimų bendrovės RAIT atliktu kokybiniu tyrimu su paaugliais, turinčiais aknę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)