O gal esate nuotykių mėgėjas ir svajojate pamatyti Didžiuosius Kanjonus? O gal labiau domina svetimos kultūros pažinimas ir Indijos ar Tailando šventyklos? O gal tiesiog norite ramiai padrybsoti ant Viduržemio jūros kranto? XXI amžiuje visa tai padaryti – be galo paprasta. Lėktuvo, traukinio ir autobuso bilietą galite įsigyti neišeidami iš namų ir netrukus jau galite planuoti pasivaikščiojimą žymiąja Barselonos La Rambla.

O kas iki to? Iki to – kelionė autobusu iki oro uosto, ilgos laukimo valandos oro uoste ir dar ilgesnės skrydžio valandos nepatogiame lėktuve. Patinusios kojos, skaudanti nugara ir nuovargis – dažniausiai tokia kelionės pradžia. Kaip galima sumažinti šį diskomfotą?

Kad kelionė su vaikais netaptų kančia

Jei dažnai tenka keliauti, tikriausiai žinote, jog vienas nemaloniausių potyrių – keturias valandas sėdėti šalia verkiančio vaiko. Štai kodėl į kelionę verta pasiimti specialias garsui nepralaidžias ausines ir muzikos grotuvą.

Jei tenka patiems keliauti su vaikais – pasirūpinkite jų veikla skrydžio metu. Prieš kelionę nusipirkite plonų spalvinimo knygelių ir flomasterių (flomasteriai bus patogiau, nei pieštukai, nes jų nereikia drožti ir šie nenulūžta), užduotėlių pratybų ar elektroninį žaidimą. Jei Jūsų bagažas itin ribotas, išmėginkite mini versijas: ant vieno A4 lapo atspausdinkite 8 nespalvotus paveikslėlius ir juos sukarpykite, šalia pridėkite kelis per pusę perpjautus pieštukus – toks rinkinukas tilps ir į mėtinių pastilių dėžutę. Arba pasirūpinkite ant piršto maunamomis lėlytėmis ir surenkite tikrą pirštukų teatrą lėktuve!

Jei Jūsų mažylis dar per mažas visiems žaidimams, pasirūpinkite, kad skrydžio metu jis turėtų ką atsigerti. Kylant ir leidžiantis lėktuvui duokite jam gerti iš buteliuko – tai sumažins ausyčių užgulimą ir verksmo tikimybę.

Kad kelionė būtų patogi

Jei nusimato ilgesnė kelionė – būtinai pasirūpinkite kelionine pagalvėle savo kaklui. Ji itin pravers tuo atveju, jei norėsite nusnūsti lėktuve.

Apsirenkite patogiais, nevaržančiais, laisvais drabužiais. Idealiausia, jei pavyktų juos sluoksniuoti. Pasiimkite didelį šaliką arbą skraistę – jo nereikės nešti, galėsite tiesiog užsijuosti ant kaklo, o sušalus lėktuve Jums pasitarnaus kaip nedidelė antklodė.

Būtinai apsiaukite patogius batus, kuriuos, reikalui esant, galėsite nusiauti ir apsiauti per kelias sekundes. Dažnai žmonės apsiauna šiek tiek per didelius batus todėl, kad skrydžio metu patinsta kojos. Iš tiesų taip nevertėtų elgtis – per didelė avalynė gali nutrinti kojų odą, be to, išauga traumų tikimybė. Vietoj to verčiau pasirūpinkite profilaktinėmis kompresinėmis kojinėmis.

Kojos patinsta todėl, kad nejudinant galūnių jose sulėtėja kraujo apytaka. Jau po pusvalandžio nejudraus ir nepatogaus sėdėjimo Jūsų kojose susikaupia maždaug 300–500 mililitrų daugiau kraujo, nei įprasta. Profilaktinės kompresinės kojinės fiziologiškai taisyklingai apspaudžia kojų venas, taip suaktyvindamos kraujotaką, todėl sumažėja kojų tinimas ir nuovargis.

Apsidrauskite nuo netikėtumų

Nors XXI amžius ir internetas bei išmanieji įrenginiai už kiekvieno kampo, verta pasinaudoti ir senamadiškomis technologijomis. Niekada negalite būti tikri, kada Jūsų telefonas išsikraus ar dings interneto ryšys, todėl turėkite su savimi atsispausdinę savo viešbučio adresą bei tikslias nuorodas, kaip iki jo nuvykti nuo centrinės miesto aikštės ar oro uosto. Taip pat iš anksto pasidomėkite, koks pigiausias ir patogiausias būdas pasiekti miestą iš oro uosto – neretai pigesni oro uostai stovi atokiau nuo miesto centro.

Pasirūpinkite sveikatos draudimu. Įsigyti sveikatos draudimą kelionei galima internetu, bet kuriame banko filiale ar tiesiog SMS žinute, o nelaimės atveju draudimas Jums sutaupys nemažai nervų ir pinigų.

Taip pat rekomenduojama susidaryti kelionės maršrutą iš anksto. Prieš iškeliaujant panaršykite internete apie įdomiausias lankytinas vietas, taip sužinosite, ką iš tikro verta aplankyti, o kurios įžymybės – pervertintos. Interneto forumuose gausu patarimų apie vietas, kuriose galite skaniai ir pigiai pavalgyti, susidarykite sąrašą ir jį atsispausdinkite – tai padės išvengti turistinių pinklių.

Tikimės, jog šie patarimai padės visiškai išvengti nemalonumų kelionėje ir Jums teliks džiaugtis naujais įspūdžiais ir nepakartojamais vaizdais! Tegu kelionės neša vien džiaugsmą!