Yra ir tokių produktų, kurių vaikai neturėtų valgyti dėl fiziologinių savo organizmo ypatumų.

1. Sultys

Sultis mėgsta įvairaus amžiaus vaikai. Jos saldžios, parduodamos spalvinguose pakeliuose. Bet čia ir baigiasi sulčių privalumai. Stiklinėje sulčių yra 5–6 šaukšteliai cukraus. Ištirpintas cukrus akimirksniu įsisavinamas į kraują, o tai netinkamas angliavandenių įsisavinimas.

Amerikos pediatrų akademija pataria valgyti vaisius, užuot gėrus sultis. Vaisiuose yra ląstelienos, todėl sultys įsisavinamos palaipsniui. Sultis reikia gerti nebent šviežiai spaustas arba sutrinti vaisių kokteilį.

2. Jogurtas

Jei norite nusipirkti sveiko jogurto, skaityti ingredientų sąrašą ant pakuotės. Visų pirma, nepirkite jogurtų, kurie laikomi atvirose lentynose, ne šaldytuvuose. Antra, pirkite natūralius, o ne saldžius jogurtus.

Jogurtuose su vaisiais yra daug cukraus, riebalų ir daug kalorijų, todėl vaikai tunka, jiems didėja diabeto rizika.

3. Pusryčių dribsniai

Pusryčių dribsniai reklamose atrodo labai sveiki, tvirtinama, kad juose yra daug vitaminų ir mineralų. Iš tiesų pusryčių dribsniuose nėra jokių sveikų komponentų, bet labai daug cukraus. Perdirbimo metu iš kukurūzų, kviečių ir avižų pašalinami visi vertingi komponentai, lieka tik angliavandeniai.

Tokiu maistu labai sunku numalšinti alkį, tad vos po kelių valandų vaikai vėl bus alkani. Puiki alternatyva – avižinė košė. Į košę galima įpjaustyti vaisių, įberti riešutų.

4. Medus

Vaikams iki dvejų metų nepatartina valgyti medaus. Ne dėl galimos alerginės reakcijos, o todėl, kad meduje yra bakterija, galinti sukelti sunkią infekcinę ligą – botulizmą.

5. Vynuogės

Vynuogėse yra vitaminų ir mineralų, kurių reikia vaikams. Bet yra priežastis, kodėl vaikams nerekomenduojama duoti vynuogių – jos didelės, slidžios, todėl mažas vaikas gali jomis paspringti. Kita priežastis – vaiko virškinimo sistema labai sunkiai virškina vynuoges. Geriau vaikams duoti bananų.

6. Multivitaminai vaikams.

Vitaminai – prieštaringa tema, šiuo klausimu egzistuoja daug nuomonių. Dažnai tėvai kliaunasi savo žiniomis ir nesitaria su specialistais, o tai pavojinga. Kad ir kaip nekaltai atrodo gyvūnų pavidalo vitaminai, juos galima vartoti, tik skyrus gydytojui. Vitaminų ir maistingų medžiagų vaikai turi gauti su maistu, nebūtina duoti jiems papildų.

7. Pieno kokteliai

Priversti rinktis tarp gazuoto gėrimo ir pieno kokteilio daugelis tėvų neabejotinai pasirinktų pieno kokteilį. Deja, pieno kokteliai ne mažiau pavojingi už gazuotus gėrimus, juose daug riebalų ir cukraus. Naujausių tyrimų duomenimis, nuolat geriant tokių riebių gėrimų, gresia širdies ir kraujagyslių ligos. Pieno kokteiliai pavojingi net suaugusiems, ką jau kalbėti apie vaikus.

Sunku uždrausti vaikui vartoti cukrų, kita vertus, tai ir nebūtina. Svarbu suformuoti vaikui tinkamą požiūrį į saldumynus. Paaiškinkite vaikams, kad saldumynai – desertai, kad įprasto maisto jie neatstos. Jei dar vaikystėje suformuojami tinkami mitybos įpročiai, didelė tikimybė, kad ir vaikas ir užaugęs sveikai maitinsis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)