Intelekto lavinimo centro „Brain Gym“ ekspertė Justina Inkrataitė teigia, kad poilsis vaikui yra būtinas, tačiau vasaros atostogas galima praleisti daug produktyviau: „Atostogos ir poilsis vaikui – būtinos. Tačiau vaikas be mokslo ir lavinimosi daugiausia turėtų praleisti 2 savaites, tai yra optimalus laiko tarpas.“.

J. Inkrataitė pranešime spaudai teigia, kad vasaros metu vaikai laisvą laiką gali išnaudoti intelekto lavinimui: „Labai rekomenduotume visiems vasarą išnaudoti daug naudingiau – jeigu vaikui blogai sekasi mokslai, tai nereiškia, kad jis nesistengia. Gali būti tam tikrų informacijos įsisavinimo sutrikimų, kuriuos per vasarą galima ištaisyti ir naujais mokslo metais būtų jaučiamas efektas“.

„Deja, bet daugelis vasarą bando išnaudoti mokslo spragų užkaišiojimui – samdo korepetitorius ir tiesiog vaikas mokosi tiek pat, kaip mokykloje, tik vasarą. Reikia suprasti, kad prastų rezultatų priežastys kitur – vaikais nesupranta informacijos, ją lėčiau įsisavina, todėl jam nėra motyvacijos mokytis. Todėl vasarą reikia lavinti smegenų sritis, kurios už tai atsakingos. O kartu išsispręs ir kitos problemos“, – sako ekspertė.

Lietuvos penkiolikmečiai vidutiniškai per savaitę namų darbų ruošai praleidžia 6,7 valandas – tai ketvirtas aukščiausias rezultatas tarp ES šalių, rodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys. Mus lenkia tik Estija, Rumunija ir Italija. Tuo tarpu Suomijoje vaikai praleidžia mažiausiai laiko ruošdami namų darbus – vos 2,3 valandos. Tačiau ekspertai teigia, kad Skandinavijos šalyse mokymosi sistema kiek skiriasi nuo Lietuvos.

„Statistika rodo, kad mūsų vaikai po 6 – 7 pamokų namuose prie knygų turi praleisti dar vidutiniškai per dieną po pusantros valandos. Toks krūvis yra tikrai per didelis. Ir reikia atkreipti dėmesį, kad tai yra vidurkis, nepamirškime, esame turėję atvejų, kuomet vaikas prie namų darbų praleisdavo ir po 5 valandas, tačiau lavinant jo tam tikras smegenų dalis – vaikas daug geriau įsisavino informaciją“, – sako J. Inkrataitė.

„Vasara yra puikus metas, kadangi vaikas nejaučia įtampos, jis gali daryti tai, kas jam patinka, ir tai derinti su užsiėmimais – mes ir savo lankytojams ir bendrai rekomenduojame vasaros metu bent dvi dienas skirti po 2 valandas intelektinei veiklai ar įvairių pratimų atlikimui“, – sako ekspertė.

Ruošiantis egzaminams svarbu ne kalti, bet išmokti

Specialistė teigia, kad ypač daug užklausų sulaukia iš būsimųjų abiturientų, kurie nori per trumpą laiką išspręsti problemas. Tačiau specialistė tvirtina, kad tik nuoseklus darbas gali pagerinti mokymosi kokybę.

„Labai noriu patarti tiek tėvams, tiek moksleiviams: jeigu jie jaučia, kad jų vaikams sunkiai sekasi mokslai, jokiu būdu nereikia galvoti, kad vaikas nesistengia. Visgi turime suprasti, kad kiekvienas esame labai skirtingi – skiriasi mūsų smegenų veikla, informacijos įsisavinimas. Todėl labai rekomenduoju vasarą skirti lavinant intelektą“, – pataria J. Inkrataitė.

Ji sako, kad „grįžimas į mokyklą“ trunka kelias savaites: „Įsivaizduokite, kad jeigu vaikas visą vasarą neskyrė laiko nei mokslams, nei domėjosi, kas jo laukia mokykloje, tuomet jis įsivažiuos ir grįš į ritmą tik per 2 – 3 savaites. Kadangi reikia vėl priprasti prie naujo dienos ritmo – ankstyvo kėlimosi, būrelių ir kita. Todėl reikia suprasti, kad vasara nėra poilsis ir nieko neveikimas, vasarą galima išnaudoti efektyviai ir produktyviai pasiruošti naujiems mokslo metams“.

„Galbūt atsiras manančių, kad tiek daug dabar reikia mokytis, kad vaikas neturės laiko pailsėti, bet apsidairykime aplink ir matome, kad šiandien gyvename laikais, kuomet būtinas nuolatinis tobulėjimas, ir nesvarbu, kiek tau metų ir ką tu veiki. Todėl to turime mokinti vaikus jau dabar“, – sako J. Inkrataitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)