Jei jums teko laimė turėti didelę šeimą, bet dar nepasisekė įsigyti erdvaus būsto, vertėtų atkreipti dėmesį į erdvės išdėstymą – tuomet išvengsite buitinių konfliktų ir namai taps ta vieta, į kurią visuomet norėsis sugrįžti, rašo portalas „Know Realty“.

Atsižvelkite į šeimos narių poreikius

Prieš tai, kai griebsitės pertvarkos ir pradėsite stumdyti baldus ar ieškoti naujų, išsinagrinėkite savo šeimos narių įpročius ir dienotvarkę.

Močiutė mėgsta gaminti maistą, o likę šeimos nariai ne žodžiais, o veiksmais demonstruoja, kad ji tai daro puikiai? Vadinasi, jos darbo erdvei reikia skirti ne tamsų kampą, o daugiau vietos (pašalinus, pavyzdžiui, greitpuodį, į kurį jį žvelgia kaip į konkurentą), o jums derėtų pasistatyti didelį pietų stalą, prie kurio nieks nesistumdytų alkūnėmis.

Vyresnioji dukra mėgsta tris valandas pagulėti vonioje? Gali būti, kad yra prasmės įrengti atskirą sanitarinį mazgą.

Naktimis dirbate prie kompiuterio? Įsirenkite sau darbo vietą svetainėje ar tolimiausiame miegamojo kampe (jei tik leidžia išmatavimai), kur galėsite ramiai dirbti, netrukdydami kitiems šeimos nariams išsimiegoti – paprastai šie du procesai būna sunkiai suderinami. Toks erdvės pertvarkymas susijęs ne su patogumo, bet su taikos šeimoje klausimu. Jei atsižvelgsite į šeimos narių įpročius, bus mažiau priežasčių konfliktuoti ir pyktis su namiškiais.

Rinkitės kompaktiškus baldus

„Persukite“ galvoje įprastą savo šeimos dieną: tai padės jums suprasti, kas kuo užsiima, kiek reikia vietos kiekvienam šeimos nariui ir kurie buto kampai yra visai neišnaudojami. Dabar galite rikiuoti baldus. Juos geriau rinkitės aukštus ir siaurus: pirmiausia, jie vizualiai paaukštins lubas, antra, juose tilps daugiau daiktų. Išnaudokite kampus: viena didelė kampinė spinta iki lubų yra geriau negu dvi mažesnės.

Sofa-lova visuomet yra puikus sprendimas vieno kambario butui. Tačiau yra ir kitų variantų. Pavyzdžiui, lova, kuri įsitraukia į spintą. Apskritai ankštų būstų gyventojams vertėtų dairytis transformuojamų baldų – jie sutaupo daug vietos ir atrodo šiuolaikiškai. Taip pat išnaudokite plačias palanges: virtuvėje ant jų galima laikyti indus ar buitinę techniką, o kambaryje ant jų galima įsirengti darbo vietą.

Sumaniai išnaudokite erdvę

Gali būti, kad neverta plėšti senos geros antresolės koridoriuje: galbūt ji šiek tiek pabodo, bet joje galima saugoti daug daiktų, pavyzdžiui, vasaros metu ten galite laikyti žieminę aprangą, ar sukišti lagaminus (beje, į tuščius lagaminus taip pat galite sukrauti drabužius ar avalynę).

Palubėje galite pakabinti lengvas lentynas su paslėptais tvirtinimo mechanizmais. Ant jų išdėliokite dėžes, į kurias galite sudėti knygas, žurnalus, albumus ir kitus daiktus – viską, ko nenaudojate kiekvieną dieną.

Spintas geriau rinkitės su stumdomomis durimis. Išleisite daugiau pinigų, bet už tai viską į jas sukišite. Tik gerai apgalvokite jų vidaus išdėstymą: tokios spintos turi būti ergonomiškos, kad išnaudotumėt kiekvieną jų erdvės centimetrą.

Atsižvelkite į spalvas ir atsikratykite nereikalingų daiktų

Kad bent vizualiai praplėstumėt erdvę, sienoms rinkitės švelnius, pastelinius tonus, o spalvų suteikite detalėmis ir tekstilės gaminiais – tai auksinė dizaino taisyklė. Tik nedemonstruokite savo 155 keraminių kačių kolekcijos, nelipdykite ant šaldytuvo visų magnetų iš aplankytų šalių ir nesižavėkite raukiniais – begalė nereikšmingų smulkmenų „praryja“ erdvės įspūdį.

Žmonėms, gyvenantiems mažame bute, apskritai vertėtų nekaupti nereikalingų daiktų. Laiku atsikratykite nenaudojamu „turtu“ – viskas, prie ko neprisilietėte per metus laiko, jums yra nereikalinga (jei tai ne lagaminas, kur išsitraukiate kartą per du metus, kai vykstate prie jūros atostogauti).

Taupykite vietą

Jei jūsų šeimoje yra keli asmenys, dirbantys padriku režimu, ir jūs retai susirenkate vakarienės prie vieno stalo, virtuvėje statykite sulankstomą stalą ar rinkitės prie sienos prisukamą staliuką: jūs vargu ar organizuosite giminės suvažiavimą, o virtuvė iš karto atrodys erdvesnė.

Mažame miegamajame palikite tik lovą, naktinius staliukus ir spintą, o baldų parduotuvėse nesižvalgykite į tualetinius staliukus su veidrodžiais ir masyvius pufus. Taip sutaupysite laisvos vietos, leidžiančios nors kažkiek kvėpuoti, net jei jūsų miegamasis primena Hario Poterio kambarį. Vaikams pirkite dviaukštes lovas – jas vaikai ir paaugliai tiesiog dievina. Jei miegamojo apskritai neturite ir miegate ant išskleidžiamos sofos bendrame kambaryje, pastatykite priešais ją širmą, o dar geriau – stelažą, kuriame galėsite sustatyti knygas ar dėžes su rankdarbių priemonėmis.

Jei negalite gyventi be televizoriaus, jį geriau kabinkite ant sienos, o ne statykite ant masyvaus staliuko. Apskritai bet kokią buitinę techniką, kurią tik manoma pakabinti, kabinkite – tai išvaduos jus nuo gremėzdiškų baldų.

Nedideliems butams, kuriuose gyvena gausi šeimyna, galioja dvi pagrindinės taisyklės: kruopštus daiktų laikymo organizavimas ir asmeninės šeimos narių erdvės užtikrinimas. Taigi išmeskite viską, kas nereikalinga, kiekvienam šeimos nariui numatykite po lentyną spintoje ir... netrikdykite močiutės fotelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)