Tą puikiai įrodo rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „BERENT Research Baltic“ atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, kuris parodė, kad daugiau nei trečdalis lietuvių šlepetes vertina kaip gerą Kalėdų dovaną. Ypač ši dovana patinka moterims.

„Neretai žmogus delsia pats nusipirkti kokybiškas šlepetes, tad jos gali tapti puikia kalėdine dovana. Žiemą, kuomet norisi pabėgti nuo šalčio – šlepetės tampa vienu iš šilumos garantu", – pranešime spaudai sako „Crocs“ prekės ženklo Lietuvoje atstovas Justas Mačionis.

Galbūt ypatingos reikšmės šlepetėms, kaip kalėdinei dovanai, suteiks ir keli įdomūs faktai apie jas:

  • Šis žodis kilęs iš veiksmažodžio „šlepsėti“, kuris reiškia pamažu eiti basam ar apsiavus minkšta avalyne.
  • Manoma, kad šlepetės iš pradžių atsirado Rytų šalyse. Anksčiausių žinių apie šlepetes aptinkama XII amžiuje Vietname. Vakarų šalyse žodis „šlepetė“ pradedamas vartoti rašytiniuose šaltiniuose maždaug XV a. viduryje.
  • Rytuose šlepetės turėjo tiesioginę sąsają su padėtimi visuomenėje. Kuo aukštesnio socialinio sluoksnio buvo ir daugiau turtų turėjo žmogus, tuo jo šlepetės buvo prabangesnės. Ypač plonos ir švelnios šlepetės avėtos sultonų haremuose, kad būtų galima be garso žengti prabangiais persiškais kilimais.
  • Japonijoje nuo senų laikų išlikusi tradicija prieš einant į namo vidų nusiauti batus ir apsiauti šlepetes. Tai pagarbos šeimininkui ir namams ženklas. Be to, Japonijoje yra avimos specialios tualeto šlepetės, kurias reikia apsiauti prieš įeinant į tualetą ir avėti tik toje patalpoje.
  • XVI a. šlepetes pradėta siūti iš plonos odos ar šilko. Tuo metu vyrai buvo didesni stileivos negu moterys, tad tiek moterų, tiek vyrų apavas buvo puošiamas raišteliais, kaspinėliais, o kartais ir brangakmeniais.
  • Iki XX a. vidurio į Romą plūstantys piligrimai lenkdavosi pabučiuoti violetinės popiežiaus šlepetės.
  • 2007 m. birželio 30 d. Derekas „Šlepečius“ įtrauktas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą, nes avėjo porą šlepečių net 23 metus!

Šiais laikais šlepetės randamos beveik kiekvienuose namuose. Jos gali būti įvairiausių tipų ir gaminamos iš įvairiausių medžiagų, kad atitiktų kiekvieno skonį ir poreikius. Pasak J. Mačionio, šaltuoju metų laiku pačios populiariausios yra tekstilinės šlepetės su šiltu, kailiniu pamušalu, turinčios guminį padą – reikalui esant su tokiomis nebaisu ir į lauką išbėgti. Spalvų įvairovė labai didelė, todėl šlepetes nesunku parinkti atsižvelgiant ir į žmogaus mėgstamas spalvas. Eksperto teigimu, šiais metais įvairūs raštai nėra populiarūs – dažniau renkamasi vientisos spalvos šlepetes. Svarbiausia, pasirūpinti tinkamo dydžio šlepetėmis. Jos ne tik užtikrins patogumą, bet kartu ir išlaikys šilumą.

Apie tyrimą

Tyrimą atliko tyrimų bendrovė „Berent“ šių metų gruodžio mėn. pirmoje pusėje. Tyrimo metu apklausta 1000 respondentų. Beveik trečdalis (37 proc.) apklaustųjų mano, kad šlepetės yra labai gera arba tiesiog gera dovana. Panašiai tiek pat respondentų teigė jau anksčiau yra dovanoję jas Kalėdoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)