Ir priešingai: šventės gali paskatinti konfliktus, kurie šeimose kyla dėl tėvų polinkio viską apibendrinti. Apie klaidas, kurias tėvai daro bendraudami su paaugliais, naujai parengtose organizacijos „Mentor Lietuva“ tėvams skirtose pamokose kalbėjo psichologė, psichoterapeutė, „Paramos vaikams centro“ steigėja Aušra Kurienė.

Paauglys turi suabejoti tėvų vertybėmis

„Paauglystė yra toks periodas, kai vaikas ieško savo kelio ir todėl dažnai paneigia tradicines vertybes, tėvų sukurtas, taikomas, įprastas taisykles. Dažnas paauglys prieš šventes gali išreikšti nepasitenkinimą, jog jam reikės sėsti prie bendro stalo ir leisti vakarą su šeima. Svarbu, kad tėvai to nepriimtų kaip įžeidimo visai giminei ar pasaulinės, religinės šventės nuvertinimo. Paauglio elgesys nieko bendro su tuo neturi“, – pabrėžia psichologė, psichoterapeutė A. Kurienė. Pasak jos, atsiskyrimas, tapimas savarankišku, savo kelio atradimas ir yra paauglystės tikslas, rašoma pranešime spaudai.

„Jei paauglys nesudvejos tėvų gyvenimo būdu, nuostatomis, jis niekada neatras savo kelio ir negalės tapti pilnaverčiu suaugusiu, todėl vaikai pradeda abejoti, tikrinti tėvų sukurtas taisykles ir jų puoselėjamas vertybes. Svarbu suprasti, jog pačiam paaugliui šios abejonės, netikrumas nėra lengvas, nes tėvai jam iki šiol buvo patys svarbiausi žmonės, o dabar jis nebėra tikras jų sprendimais. Paauglys pasimeta, išsigąsta savo abejonių, todėl jas slepia po iššaukiančiu elgesiu ar švenčių metu rodydamas, jog jam tai neįdomu“, – sako „Paramos vaikams centro“ vadovė.

Apibendrinančios tėvų išvados apsunkina santykius su paaugliais

Ji atkreipia dėmesį, jog tėvai neturėtų tokio vaikų elgesio apibendrinti, išreikšdami savo nusivylimą tokiais teiginiais kaip „tau nerūpi šeima“, „tu negerbi senelių“ ar „tau niekas neįdomu“. „Jei jam šiuo metu neįdomu ir jis pakankamai pagarbiai apie tai pasako, leiskite jam eiti žiūrėti televizoriaus ar užsiimti kita veikla, o jei šeimoje yra įprasta, kad visi dalyvauja tam tikroje vakarienės dalyje, vėl jį pakvieskite ir jis sudalyvaus. Nepaisant paauglio elgesio, jis tikrai nori būti su visa šeima, nenori būti atstumtas“, – teigia psichologė.

Ji pataria, jei paauglys nebenori kepti ir lipdyti imbierinių namelių, ką mielai darė praėjusiais metais, šiais jam gali būti įdomu ir jis mielai padės kitaip ruoštis šventei. „Vaikų galima paprašyti į namus sunešti reikalingus daiktus, prekes, išrinkti ir pastatyti eglutę. Vaikinai, pavyzdžiui, puikiai mala aguonas. Svarbu jiems neaiškinti, kaip tiksliai tai turi būti padaryta, pavyzdžiui, nereguliuoti, kad eglutės viršūnė turi būti tokia ar kitokia. Ji gali būti keista, bet jie tikrai yra pajėgūs papuošti eglę, sugalvoti kaip dekoruoti namus“, – sako psichologė.

Šventės – proga parodyti supratimą apie paauglio pasirinkimus

Nekontroliuodami vaikų elgesio, nepatardami jiems kiekviename žingsnyje ir neapibendrindami jų vienokio ar kitokio poelgio, tėvai turi progą per šventes parodyti, kad paauglė dukra ar sūnus jiems labai svarbus, brangus.

„Jei susirūpinimą tėvams kelia vaiko apsisprendimas tapti vegetaru, Kalėdos gali būti tinkama proga parodyti, jog šį jo pasirinkimą mama pripažįsta, jai įdomu, jog ji nepyksta, o tiesiog nuogąstauja dėl jo sveikatos, ir šventės proga pagaminti patiekalą specialiai sūnui ar dukrai“, – sako Aušra Kurienė.

Jei, nepaisant visų pastangų, paauglys ir švenčių metu lieka priešiškai nusiteikęs, demonstratyviai nedalyvauja šventėje, kelia konfliktus, tai tikrai nėra tik šių dienų, švenčių įvykis.

„Šiuo atveju Kūčios ar Kalėdos tampa lakmuso popierėliu, parodančiu, kad santykiai su paaugliu yra rimtai sutrikę. Jei net švenčių metu vaikas visaip rodo, jog jis nėra šios šeimos dalis, tai – labai rimtas signalas, verčiantis pagalvoti, kas yra įvykę, kodėl santykiai yra sutrikę, kas yra atsitikę su pačiu paaugliu, jog jam sunku susitapatinti su šeima, švente“, – sako A. Kurienė.

Psichologės, psichoterapeutės praktikoje yra buvę, kad būtent po švenčių į ją kreipiasi šeimos, kuriose įvyko rimti dalykai, pavyzdžiui, per šventes paauglys negrįžo į namus, padaugino alkoholio ir pateko į ligoninę. Policijos ir kitų pagalbos tarnybų švenčių statistika byloja, jog jos išryškina šeimose tūnančias problemas, kurias paaugliai parodo elgdamiesi agresyviai, neatsakingai, net pavojingai. Tam, kad taip neįvyktų, psichologė, psichoterapeutė, ragina pasinaudoti artėjančiomis šventėmis santykiams su vaikais, paaugliais sustiprinti, pasakyti, parodyti vienas kitam, kad esam svarbūs, brangūs, kalbėdamiesi, rinkdami dovanas ar pagamindami jų mėgstamus patiekalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)