Jeigu kažkas kalbėjo telefonu, įvykiai plėtotis galėjo dviem variantais. Galima buvo palaukti. Arba nuimti kitą ragelį ir paraginti greičiau baigti pokalbį, nepriklausomai nuo to, kas su kuo kalbėjo.

Mokyklos naujienos sklido lėtai. Kad pasidalintum naujausiomis žiniomis, reikėjo susisiekti su kiekvienu draugu atskirai. Vienas telefono skambutis. Vienas raštelis.

Tik dabar, atsigręžusi atgal, suprantu „lėtos“ komunikacijos svarbą.

Paaugliai šiandien

Palyginkite tai su šiandien diena. Vienas pelės spragtelėjimas, vienas piršto judesys, atblokuojantis telefoną, teskiria nuo viso to naujienų, paskalų, smerkimų, pagyrimų ir meilės problemų srauto.

Visa tai supa juos mokykloje. Visa tai tęsiasi namuose. Ir nesibaigia nei dieną, nei naktį.

Gaila, bet socialiniai tinklai – ne vienintelis dalykas, su kuo tenka susidoroti paaugliams. Šalia to yra namų darbai, egzaminų laikymas, stojimas, darbas, sportas, santykiai. Ir visam tam galo nesimato. Ir išeities irgi nėra.

Ko reikia paaugliams

Šiai kartai trūksta kažko, ko mes netolimoje praeityje nelaikėme neįprastu ir žvelgėme kaip į savaime suprantamą dalyką. Jiems trūksta poilsio.

Jūsų vaikui kaip oras reikalinga galimybė paprasčiausiai būti. Būti šiame momente, nesibaiminant, kas ir kaip pakomentavo jo naujausią įdėtą nuotrauką ir kas ką pasakė mokyklos čate.

Nuolatinį stresą ir nesiliaujantį spaudimą atlaikyti labai sudėtinga. Gaila, bet paaugliai nesupranta, kad esama tokios opcijos, kaip poilsis.

Kaip leisti jiems pailsėti

Padėti paaugliui nusiteikti tam, kas reikalinga būtent jam, išmokti daryti pauzes, pramogauti be socialinių tinklų – visa tai nelengvas uždavinys tėvams.

Negalima prievarta versti ilsėtis. Tačiau padėti įmanoma. Tam reikia:

  • Planuoti šeimos laiką be ekranų;
  • Leisti visiems kartu laiką gamtoje;
  • Skatinti užsiėmimą sportu, menais, muzika;
  • Leisti jiems daryti tai, ką mėgo daryti, kai buvo maži;
  • Skatinti užsiėmimus, kurie padeda ugdyti sąmoningumą.
  • Ir, kas dar svarbiau – paversti jūsų namus poilsio vieta.

Paleiskite bent trumpam situaciją. Liaukitės nuolat tarkuoti paauglį už kiurksojimą internete ar neatliktų namų darbų, vos tik jis įžengia į namus. Padarykite pauzę. Duokite jam galimybę atsipūsti.

Yra vieta ir laikas kalbėti apie namų darbus, aptarti grįžimo namo laiką ar saugumo klausimus, tačiau negalima be paliovos kalbėti vien tik apie tai.

Kad sukurtumėte namuose poilsio atmosferą, pradėkite nuo to, kad su šypsena pasakote „sveikas“ ir apkabinate, kai paauglys įžengia į namus. Pasikalbėkite su juo apie ką nors įdomaus. Apie tą knygą, kurią jis šiuo metu skaito, apie kiną, muziką. Domėkitės jo nuomone. Prašykite pagalbos.

O paskui palaukite.

Visiškai normalu, kad išgirdę jūsų iniciatyvą, jie iškart nemes šalin telefono ir nepuls į jūsų glėbį. Paauglys gali net neįsivaizduoti, kad pasaulyje, kuris visą laiką kažkur lekia, esama tokio dalyko kaip poilsis.

Visiškai normalu, kad jūsų paauglys priešinasi, vaiposi ir baisiai stebisi. Tačiau būkite pasiruošę, kad tam tikru momentu jis sutiks paplepėti su jumis ar pagaminti kažką skanaus.

Mūšis už poilsį

Šiuolaikiniams paaugliams poilsis nėra kažkas natūralaus. Jiems gali prireikti laiko, kad išmoktų periodiškai pertraukti nuolatinį informacijos srautą.

Duokite jiems šito laiko. Apsišarvuokite kantrybe ir empatija, kadangi socialiniai tinklai ir būtinybė pastoviai palaikyti ryšį su draugais – labai stiprus narkotikas.

Mes niekada nesugrįšime į laikus, kai telefonai namuose turėjo ilgus laidus, kai reikėjo pyktis su telefonu kalbančia seserimi, nes tuo pat metu turėjo paskambinti tavo berniukas.

Pradėti ilsėtis vis sudėtingiau ir sudėtingiau.

Galbūt ir mums patiems nepamaišytų bent truputėlį atsipūsti?