Pagrindinės tibetiečių auklėjimo taisyklės:

Svarbiausia – jokių pažeminimų ir fizinių bausmių. Tibetiečiai mano, kad vaikai mušami tik dėl to, kad negali smogti atgal.

Pirmasis periodas – iki 5 metų. Su kūdikiu reikia bendrauti kaip su „valdovu“. Drausti nieko negalima, tik nukreipti dėmesį. Jei vaikas daro kažką pavojinga, tėvai nutaiso išsigandusį veidą ir iš baimės sušunka. Vaikas tokią kalbą puikiai supranta. Šiuo periodu vystosi vaiko aktyvumas, smalsumas, susidomėjimas gyvenimu. Vaikas dar nėra pajėgus sieti ilgas logines grandines. Pavyzdžiui, jis sudaužė brangią vazą. Jis nesupranta, kad norint įsigyti tokią vazą, reikia daug dirbti, kad turėtum pinigų. Bausmę už tokį poelgį jis supranta kaip nuslopinimą iš jėgos pozicijų. Jūs išmokysite jį ne saugoti vazas, bet paklūsti tam, kas yra stipresnis. Ar jūs to norite?

Antrasis periodas – nuo 5 iki 10 metų. Šiuo laikotarpiu su vaiku reikia bendrauti kaip su „vergu“. Jam reikia kelti užduotis ir reikalauti jas atlikti. Už neatliktas užduotis galima taikyti bausmes, (tačiau ne fizines). Šiuo periodu aktyviai formuojasi vaiko intelektas. Vaikas turi išmokti prognozuoti žmonių reakcijas į jo poelgius, siekti teigiamų įvertinimų ir vengti neigiamų. Šiuo periodu nebijokite vaiką apkrauti žiniomis.

Trečiasis periodas – nuo 10 iki 15 metų. Kaip su jo bendrauti? Kaip su sau lygiu. Ne lygiai taip pat, bet būtent „kaip su sau lygiu“, nes jūs vis tiek turite daugiau patirties ir žinių. Tarkitės su juo dėl visų svarbių klausimų, suteikite jam galimybę ir skatinkite elgtis savarankiškai. Savo valią primeskite „apmautą aksominėmis pirštinaitėmis“ pokalbio metu, užuominų ir patarimų forma. Jeigu jums kas nors nepatinka, atkreipkite vaiko dėmesį į neigiamas pasekmes ir venkite tiesioginių draudimų. Šiuo laikotarpiu formuojasi savarankiškas ir nepriklausomas vaiko mąstymas.

Paskutinis periodas – nuo 15 metų. Su savo atžala bendraukite pagarbiai. Auklėti sūnų ar dukrą jau yra per vėlu ir jums telieka ragauti savo pastangų vaisius.

Kokios pasekmės laukia, jei nesilaikysite šių taisyklių?

  • Jei slopinsite vaiką iki 5 metų, tai užgniaušite jo gyvenimišką aktyvumą, susidomėjimą gyvenimu, intelektą. Išmokysite jį besąlygiškai ir automatiškai paklusti grubiai jėgai. Paversite jį lengva auka įvairaus plauko niekšams.
  • Jei vaikui sulaukus penkerių metų, toliau su juo kalbėsite šveplendami, vaikas išaugs infantilus, nesugebės dirbti ir dėti dvasinių pastangų.
  • Jei vaikui sulauks 10 metų, toliau rūpinsitės juo kaip mažiuku, jis išaugs nepasitikintis savimi ir bus priklausomas nuo savarankiškesnių draugų, kurie ne visada gali daryti teigiamą įtaką.
  • Jei vaikui sulaukus 15 metų, jo negerbsite, jis jums to neatleis ir pasitaikius pirmai progai paliks jūsų namus visam laikui.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)