„Apple“ ir „Microsoft“ įkūrėjai Styvas Jobsas, Bilas Geitsas ir kiti populiariausių technologijų kūrėjai savo vaikams neleido naudotis kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais bei kitais kasdieniais elektronikos prietaisais arba griežtai apribojo laiką, kai atžalos galėjo tai daryti.

Mokslininkai teigia, kad taip ir turėtų būti: jie pripažįsta, jog technologijas būtina naudoti švietime, tačiau su jomis praleidžiant pernelyg daug laiko, prietaisai gali sukelti žalingą efektą, o vaikai bus tiesiog „bukesni“.

Neseniai paskelbtos knygos „Ekranų išmokyti: kaip technologijos bukina mūsų vaikus“ bendraautoriai Joe Clementas ir Matt Milesas atskleidžia, jog išmanieji prietaisai gali būti glaudžiai susiję su tokiais vaikų sveikatos sutrikimais kaip depresija, jie leidinyje ir atskleidė faktą apie tai, kad S. Jobs’as ir B. Gates’as drausdavo savo vaikams naudotis šiais prietaisais.

Pavyzdžiui, B. Geitso dukra leidimą naudotis išmaniuoju telefonu gavo tik sulaukusi 14 metų, kai šiandien šiais prietaisais naudojasi kone kiekvienas 10-metis. Na, o S. Jobsas viename interviu leidiniui „New York Times“ pripažino, jog jo vaikams draudžiama naudotis planšetiniu kompiuteriu „iPad“.

„Ką šie technologijų kompanijų vadovai žino apie savo kūrinius, ko nežino jų pirkėjai?“, – retoriškai klausia autoriai.

Ir tuoj pat atsako – jie žino apie priklausomybę, kurią sukelia tokie prietaisai kaip kompiuteris, išmanusis telefonas ar vadinamoji „planšetė“.

Knygos autoriai primena, kad technologijų revoliuciją sukėlę milijardieriai nėra vieninteliai, pasižymėję tokia elgsena: tą patį daro ir geriausius pasaulio protus sutraukusio Silicio slėnio darbuotojai.

„Technologijų išradėjai, iš to susikrovę didžiulius turtus ir toliau juos kuriantys, atrodo, supranta išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir kompiuterių keliamą priklausomybę tačiau tiekia juos plačiajai visuomenei, o savo vaikams – draudžia.

Šiuolaikinėje mokykloje vaikų reikalaujama naudoti elektroninius prietaisus, tokius kaip planšetiniai kompiuteriai. O šių turtuolių vaikai tikriausiai vieninteliai, kurie tokiam reikalavimui nepaklustų“, – sako knygos autoriai.