12
Kitas

Komentuoja psichologė Tautvilė Gabnytė

Viskas skamba lyg kaip iš vadovėlio, tačiau tikrai nesu puiki studentė, tikrai ne 10-kais mokausi, turiu ir vieną skolą, kurią taisytis vis bandau. Dukra taip pat nebuvau pavyzdinga, nors tikrai ir ne pati blogiausia. Na tas toks tipinis viduriukas. Tačiau mokyta buvau kitaip: niekada nebūsi pakankamai geras mūsų šeimoje, niekada neišgirsi „šauniai pasidarbavai“, nes visada bus kažkas, ką galėjai padaryti geriau.

Pavyzdžiui, po egzaminų 12-oje klasėje įstojau į VU, tačiau mokamą vietą. Negerai, teks imti savo vardu paskolą, „galėjai ir geriau“. Gerai, per antrą turą įstojau į VU nemokamą vietą. Negerai, „galėjai juk įstoti į užsienio universitetus“.

Niekada nieko pas mus šeimoje nepasieksi, kad tave pagirtų, nesvarbu kaip besistengsi. Aš suprantu tą atvirkštinę psichologiją, bet ji gali suveikti vieną, du, tris kartus, bet ne 22 metus iš eilės. Kada yra ta riba, kai žmogus palūžta nuo kitų spaudimo? Kokios yra priemonės stiprinti save, savo sąmonę, savivertę, kuri skalėje nuo 0 iki 10 yra ties -5? Kaip surasti jėgų „ištempti“ dar ir dar vieną dieną, žinant kad visa, ką padarysi, – blogai?

Žinau, na bent jau manau, kad viena iš mano tokios savijautos priežasčių mamos elgesys su manimi. Nors ji nė karto gyvenime nėra prieš mane pakėlusi rankos, tačiau morališkai daužo mane kaip bokso kriaušę kasdien. Paauglystėj bandydavau nebūti namie, kai ji grįždavo namo, grįždavau tik sutemus ir jai jau miegant. Bandžiau neklabėt, bandžiau taip pat ginčytis su ja, bet nežinau niekas nepadėjo nei jai, nei man.

Dabar jau nebeturiu jėgų nieko keist, tai tiesiog nuoširdžiai išklausau jos riksmų, priekaištų, „koliojimų“ ir toliau vaidinu stiprią ir nepalaužiamą. Tačiau užmiegu naktį tik išsekusi nuo verkimo. Per sunku jau man taip, žinokit.

Gal galit padėt surast bent kruopelę stiprybės savyje? Gal galima kažką paskaityt? Bandžiau žiūrėti visus tuos šiuolaikinius vlogerius, blogerius, tikėjausi gal jie įkvėps gyvenimo laimės, tačiau toli gražu… Kažkokia pigi, nuvalkiota banalybė. Niekaip negaliu surast sau atsakymo į klausimą: kokia prasmė gyventi? Gal Jūs žinote ir galite pasidalinti?

Laukiu atsakymo.

Irma (vardas pakeistas)

12
Kitas

Komentuoja psichologė Tautvilė Gabnytė